Je bekijkt nu Online vertalen wat zijn de opties?

Online vertalen wat zijn de opties?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Over het algemeen is de Nederlandse bevolking goed onderlegd op taalgebied. Dat komt omdat het Nederlandse onderwijs gericht is op taal. Maar hoe goed je ook onderlegd bent, toch kan het zijn dat je op het internet teksten tegenkomt waarvan je de taal niet beheerst of omdat je een Nederlandse tekst wilt laten vertalen in een andere taal. Met de komst van het internet is ook de informatievoorziening enorm uitgebreid en zijn er ook veel apps en programma’s op de markt gekomen die handig zijn. Teksten online vertalen kun je op verschillende manieren doen.

Anderstalige teksten online

Sinds de opkomst van het internet is het voor mensen over de gehele wereld makkelijker geworden om contact met elkaar te maken en informatie uit te wisselen. Daardoor is het ook zo dat je steeds meer talen op het internet voorbij ziet komen. Daarbij is Nederland ook nog eens een multiculturele samenleving dus alleen in Nederland is het al zo dat je meerdere talen voorbij ziet komen.

Het is dus onvermijdelijk dat je te maken krijgt met teksten in een andere taal. En het is natuurlijk heel erg vervelend dat je een tekst niet kunt lezen omdat het in een taal staat die jij niet begrijpt. Het online vertalen van teksten is dan een goede uitkomst want daarmee kun je toch begrijpen wat er geschreven wordt.

Automatisch vertalen

Bepaalde social media pagina’s zoals o.a. Facebook bieden de mogelijkheid om teksten automatisch te laten veranderen. Als je bijvoorbeeld op Facebook berichten op een Amerikaanse pagina leest kun je dit heel eenvoudig om laten zetten naar de Nederlandse taal. Onder aan het bericht vind je namelijk een vertaal knop. 

Dat is natuurlijk heel erg handig en je ziet ook dat steeds meer pagina online vertalen makkelijker maken om klanten te voorzien van gebruiksgemak. Dat is ook belangrijk want niet een ieder is handig met het internet maar wil wel volledig gebruik kunnen maken van de functionaliteiten van het internet. Het is dus belangrijk dat ook op het gebied van taal vertaling opties makkelijker zijn.

Maar wanneer een website niet gebruik maakt van automatisch vertalen dan is het natuurlijk wel fijn om te weten welke weg je dan kunt bewandelen om ervoor te zorgen dat de teksten vertaald worden.

Google Chrome vertaalopties

Google Chrome is door de jaren heen een van de meest populaire webbrowsers geworden. Ooit was Google alleen een zoekmachine op het internet maar dat tijdperk heeft Google inmiddels ver achter zich gelaten. Inmiddels is Google veel breder dan alleen een zoekmachine. Maar op het gebied van online vertalen heeft Google het voor jou als gebruiker wat makkelijker gemaakt. 

Zo kun je de Google Translate extensie downloaden en toevoegen aan je webbrowser. Wanneer je dan op een pagina terecht komt die in een andere taal is geschreven kun je heel eenvoudig de tekst online vertalen. Google Chrome is dan ook ideaal wanneer je snel en eenvoudig een tekst betrouwbaar vertaald wilt hebben.

Naast de extensie die je kunt toevoegen aan je webbrowser kun je ook de Translate app downloaden waarmee je nog meer opties hebt om een tekst te vertalen. Zo kun je bijvoorbeeld in de Translate app een foto uploaden met de tekst die je vertaald wilt hebben en zodoende krijg je op een makkelijke manier een tekst vertaald.

Tekst vertalen in overige browsers

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere browsers dan alleen Google Chrome. En ook bij deze browsers is het mogelijk om extensies te downloaden zodat je de teksten online kunt laten vertalen via de webbrowser. Bij de webbrowser Mozilla Firefox kun je overigens gewoon gebruik maken van de Google Translate app. 

DeepL translate app

De vertaalmachine van DeepL is erg handig en makkelijk in gebruik. Daarnaast zijn de vertalingen ook van een goede kwaliteit en dat is natuurlijk erg belangrijk wanneer je een tekst wilt laten vertalen. Dan is het erg vervelend als een vertaling niet accuraat is maar daar hoef je je bij DeepL geen zorgen over te maken want de app is betrouwbaar en levert snel resultaat.

DeepL is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Pools. Voldoende keuze dus.

Lingro

Wanneer je een goede vertaalmachine wilt die makkelijk in gebruik is dan is Lingro echt een tool die je niet mag missen. Met een druk op de knop laat je een website makkelijk vertalen in de taal naar voorkeur en wens.

Ervaring opdoen met vertaalapps

Er zijn diverse soorten vertaal apps beschikbaar. De meest gebruikte is toch echt wel Google Translate. Dat heeft natuurlijk te maken met het gebruiksgemak en de handigheid van het gebruik van de Google Chrome extensie. Door het makkelijk gebruik van de app en de betrouwbaarheid van de vertalingen is de Google Translate app erg geliefd.

Maar je hebt hierboven ook een aantal andere alternatieven kunnen lezen die ieder op hun beurt ook zijn eigen voor- en nadelen hebben en eigen unieke kwaliteiten. Om die reden is het dan ook verstandig om zelf rustig te verkennen en te ontdekken welke vertaalapp het beste bij jou past. 

Dat heeft natuurlijk ook te maken met de mate van intensiteit waarmee je gebruik wilt gaan maken van de vertaalmachine of dat het voor amateur of professioneel gebruik is. Wanneer je bijvoorbeeld zakelijke teksten wilt laten vertalen dan is het wel verstandig om niet te vertrouwen op een app maar om bijvoorbeeld gebruik te maken van een professioneel vertaalbureau. 

Het is dus heel erg persoonlijk welke manier van vertalen het beste voor jou werkt. In elk geval is één ding zeker, er zijn meer dan voldoende apps voor jou beschikbaar om je te helpen de vertalingen te realiseren en van een hoge kwaliteit. Want dat laatste is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Je wilt er namelijk wel zeker van dat de tekst betrouwbaar is en niet dat hiaten in zitten.

Neem dus voor jezelf de tijd om ervoor te zorgen dat je een vertaalprogramma, browser extensie of andere tool kiest die bij jou en jouw online werkzaamheden past. Of dit nu op amateurbasis of professionele basis is, goede vertalingen zijn erg belangrijk.