Je bekijkt nu Wat is het salaris van een journalist?

Wat is het salaris van een journalist?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Een journalist is iemand die onderzoek doet bij belangrijke of opvallende gebeurtenissen, en uit de feiten een bepaald verhaal maakt om het publiek in te lichten. Het is tegenwoordig een aardig populaire opleiding. Veel mensen vragen zich echter af wat de baan precies inhoudt, hoeveel je verdient en wat voor baan je kan verwachten. Vooral studenten die van plan zijn om deze opleiding te kiezen willen meer weten over deze baan, maar ook mensen die opzoek zijn naar een omscholing of een nieuwe richting zijn hier vaak naar aan het kijken. 

Wat een journalist precies doet

De meeste mensen zien een journalist als de persoon dat verslag geeft tijdens het nieuws op NPO 1. Hoewel dit natuurlijk waar is doet een journalist nog veel meer werk. De journalist moet goed zijn in onderzoek doen en gebeurtenissen op de juiste manier analyseren om ervoor te zorgen dat er een concreet verhaal ontstaat wat relevant is voor de doelgroep. Een journalist moet zelf het nieuws volgen en onderhouden om genoeg informatie te hebben om een actueel item te kunnen maken en aan de hand hiervan een verhaal schrijven. Je moet dus erg goed kunnen zijn in onderzoeken en informatie verzamelen. 

Als je een journalist wilt worden moet je over goede sociale vaardigheden beschikken. Goed met mensen communiceren zorgt er namelijk voor dat je alle informatie kan verzamelen uit ieder persoon kan halen. Sommige journalisten gaan zelfs aan de sociale regels voorbij met roddelen om goede journalistiek te behalen. Er bestaat een gedragscode waaraan journalisten moeten voldoen om te voorkomen dat er nepnieuws of incorrect nieuws wordt verspreid. Over het algemeen is het concept van wat een journalist doet hetzelfde, maar er zijn natuurlijk verschillende velden waar je in kan werken. 

Als je graag wilt werken als journalist zijn er meerdere vlakken waar je kan werken. Zo kan je bijvoorbeeld gaan specialiseren in sportnieuws, maar ook als oorlogsjournalist of journalist in het buitenland. De meeste journalisten werken als freelancer, maar ze kunnen ook werken voor een bepaalde krant of tv-zender. Het is over het algemeen een erg vrij beroep en kan overal worden uitgevoerd, maar in sommige situatie zal je wel een perskaart nodig moeten hebben of andere manieren van identificatie. 

Het salaris van een journalist

Het salaris van een journalist is natuurlijk afhankelijk van het vlak waar je werkt, voor welk bedrijf je werkt, hoe goed je werk is en nog veel meer factoren. Een journalist heeft een minimumsalaris van 2118 euro per maand, en dit kan oplopen tot de 4387 euro per maand. Het aanvangssalaris is vaak aan de lagere kant, tussen de 2118 euro en 2785 euro per maand. Het salaris na een dienstverband van 5 jaar varieert tussen de 2557 euro en 3420 euro per maand bij een werkweek van 38 euro. 

Als journalist krijg je de 20 vakantiedagen die wettelijk verplicht zijn en krijg je vier dagen bovenwettelijk verlof uitgekeerd in een persoonlijk keuzebudget. Bij deze baan kan je in aanmerkingen komen voor inconveniëntentoeslag omdat de tijden van werken als journalist soms op onaangename of onregelmatige tijden kunnen voorkomen. Dit wordt meestal uitgekeerd in vrij tijd, maar naarmate je ouder wordt kan dit ook oplopen in toeslag op het salaris. 

De taken van een journalist variëren natuurlijk per werkplek, sector en baan. De meeste journalisten kunnen er echter van uit gaan dat ze veel onderzoek zullen doen. Onderzoek kan gedaan worden ter plekke, door het onderzoeken van archieven, schriftelijk materiaal doornemen, het bezoeken van film- en toneelvoorstellingen, doen van interviews en meer. Vervolgens moet de journalist het artikel en de publicatie verzorgen om ervoor te zorgen dat het publiek het nieuws kan lezen. 

Je moet ook als journalist het materiaal voor publicatie selecteren en bekijken op juridische correcte inhoud, grammatica en stijl. Daarnaast moet je contact onderhouden met het bedrijf waar je deze nieuwsartikelen voor schrijft en het samenstellen van materiaal wat nodig is voor de publicatie, zoals de artikelen zelf, video’s of andere media. Dat is wat je allemaal moet doen als journalist!

Hoe kan je beginnen als journalist

Ben je van plan om als journalist te werken, dan is het misschien lastig om te weten hoe je kan gaan beginnen. De meeste mensen beginnen met het werken bij een dagblad of een commerciële omroep. Hier kan je beginnen na je middelbare schooldiploma als leerling-journalist. Ook kan je natuurlijk een opleiding journalistiek volgen en vervolgens beginnen aan je carrière. Sommige journalisten kiezen er ook voor om te werken als freelancer, en in contact te blijven met bepaalde vormen van media zoals kranten en nieuwssites om artikelen hier voor te schrijven indien je als journalist nieuws hebt. 

Een van de beste manieren om jezelf te ontwikkelen als journalist is door te blijven werken voor een nieuwsbron, en hiermee je werk verder te ontwikkelen. Net zoals bij andere banen is het zo dat als je werk beter is en zichzelf onderscheid van anderen, je een hoger salaris zal krijgen. 

Onderschat de journalistiek niet!

Vanwege het hoge gemiddelde salaris in de journalistiek is dit vaak een droombaan voor de meeste jongeren. Je moet echter het werk dat journalistiek vereist niet onderschatten. Een journalist is een groot deel van zijn tijd kwijt aan het doen van onderzoek. Daarnaast moet je ook beschikken over de mogelijkheid voor het maken van artikelen, video’s en andere dingen die je kan publiceren om het nieuws naar buiten te brengen. Het is dus aardig wat werk. 

Daarnaast moet je constant in contact staan met andere mensen. Voor sociale personen is dit natuurlijk geen probleem, maar sommige mensen hebben iets meer moeite met het praten met andere personen. Als je niet bereid bent om constant met mensen te praten of nieuws te presenteren is dit misschien niet de opleiding voor jou. 

Het salaris van een journalist is echter vrij goed. Daarom kiezen veel meer mensen er ook voor om deze opleiding te doen, of hun schot te schieten. Het is een erg sociale baan en ideaal voor mensen die graag onderzoek doen!