Je bekijkt nu Welk nieuws vind je op teletekst 101?

Welk nieuws vind je op teletekst 101?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Er zijn van die dingen waarbij je niet zou verwachten dat ze nog actueel zijn in de huidige samenleving. Misschien ben je wel van de jonge generatie en heb je er zelfs nog nooit van gehoord. teletekst. Vroeger kon iedereen teletekst en gebruikte men het ook massaal. Tegenwoordig loopt bijna iedereen met een smartphone rond en komt het nieuws vanzelf wel naar je toe. Maar wat is teletekst precies. En wat is teletekst 101? Wordt het nog steeds gebruikt en is er nog een toekomst voor teletekst?

De geschiedenis van teletekst

In 1972 werd teletekst voor het eerst beschikbaar op de Nederlandse televisie. Teletekst is ontwikkeld om doven en slechthorende mensen ook te kunnen voorzien van televisie. Teletekst was namelijk bedoeld om televisieprogramma’s van ondertiteling te voorzien. Al gauw werd teletekst een doorslaand succes en werd de functie steeds meer uitgebreid.

Teletekst werd steeds belangrijker en gaf belangrijke informatie door aan de kijker. Denk bijvoorbeeld aan belangrijke nieuwsberichten, file en verkeersinformatie en sportuitslagen. De rol van teletekst in de maatschappij werd steeds groter. 

Het gebruik van teletekst

Teletekst is een dienst die je actief zelf moet oproepen met het gebruik van je afstandsbediening. Teletekst 101 is de hoofdpagina van de teletekst dienst. Hier vind je alle onderwerpen heel overzichtelijk en staat er precies bij welk nummer je moet invoeren om naar die pagina te gaan. De teletekst 101 pagina is dus eigenlijk de hele index voor wat er op teletekst te vinden is.

Het gebruik van teletekst is heel erg eenvoudig en een kind kan de was doen. De knop op de afstandsbediening wordt duidelijk aangegeven en het is een kwestie van de drie getallen in toetsen op de afstandsbediening en dan word je doorgeleid naar de pagina op teletekst.

De komst van het internet

Door de komst van het internet werd er enorm gevreesd voor de toekomst van teletekst maar de ervaring leert dat teletekst niet weg te denken is uit de huidige samenleving. Want ondanks dat de mensen toegang hebben tot het internet wordt ook teletekst op dagelijkse basis nog steeds enorm veel bezocht.

Met name oudere mensen vinden het gebruik van teletekst erg prettig. Teletekst zorgt er namelijk voor dat zij niet uitgesloten worden van belangrijke nieuwsberichten in de samenleving. Vooral voor ouderen is het gebruik van de smartphone soms erg onhandig en lastig.  Veel ouderen hebben het moeilijk met het gebruik van de smartphone. 

Ook is het mogelijk om de NOS teletekst pagina via de laptop of pc te bekijken. Je hoeft dus niet de televisie aan te zetten als je de teletekst pagina’s wilt bekijken. Toegang tot het internet is voldoende om de teletekst pagina ook via de laptop of pc te bekijken.

Wat zijn de voordelen van teletekst?

Het idee dat teletekst een nieuwsbron van vroeger was is niet terecht. Want ook al is het internet nu de grootste bron van nieuwsvoorziening, toch is Teletekst nog steeds heel erg belangrijk en biedt teletekst ook veel voordelen.

Teletekst is makkelijk en toegankelijk

Een van de voordelen van teletekst is dat het makkelijk toegankelijk is. Of je nu de teletekst pagina’s bezoekt via de televisie of via een externe bron zoals de laptop of pc, het gebruik van teletekst is snel eenvoudig. Zeker ook voor oudere mensen is teletekst nog steeds van grote waarde, zo krijgen zij ook de belangrijke nieuwsberichten te horen.

Teletekst is betrouwbaar

Hoe handig het internet ook is, maar het is niet altijd even betrouwbaar. Bij teletekst hoef je je daar geen zorgen over te maken want de bron is het NOS nieuws en daarvan mag je wel zeker zijn dat het nieuws betrouwbaar is. De laatste jaren zijn er genoeg voorbeelden te bedenken van fake nieuws wat de wereld bereikte door sociale media kanalen. 

Als je op teletekst 101 kijkt zie je ook het meest actuele nieuws maar bij dit nieuws is er wel gecheckt of de bron van het nieuws betrouwbaar is. Wanneer er dus op teletekst 101 nieuws wordt aangekondigd kun je er wel zeker van zijn dat het nieuws betrouwbaar is. En dat is in deze tijd wel erg belangrijk.

Teletekst is gratis

Niet alleen de betrouwbaarheid is belangrijk maar ook het feit dat teletekst altijd nog gratis beschikbaar wordt gesteld is erg belangrijk. Daarmee is de dienst ook toegankelijk voor mensen die bijvoorbeeld weinig geld hebben en niet de beschikking hebben over internet. En ja, dat gebeurt nog steeds dat mensen geen toegang hebben tot internet.

Je zou bijna denken dat iedereen inmiddels internet heeft maar er zijn voldoende gezinnen die geen internet kunnen permitteren of om bepaalde geloofsovertuigingen geen gebruik maken van internet. Door teletekst kunnen deze mensen toch voorzien worden van goede en eerlijke nieuwsvoorziening.

Veel nieuwspagina’s vragen ook steeds meer een zogeheten premium lidmaatschap. Dat betekent dat je een abonnement moet afsluiten om toegang te hebben tot al het nieuws en dat is voor veel mensen in deze economische crisis toch wel lastig. En een abonnement op de krant is dan ook wel erg duur.

De toekomst van teletekst

Ondanks dat het internet niet meer weg te denken is uit onze samenleving, en we van alle luxe en gemakken voorzien zijn is het toch belangrijk dat een dienst als teletekst blijft bestaan. En de verwachting is ook dat teletekst ook in de komende jaren een rol blijft spelen in onze samenleving. En dat is niet alleen omdat het voor de ouderen gemakkelijk is.

Maar zeker in een maatschappij waar nepnieuws nog steeds makkelijk verspreid wordt en door het gebruik van alle video en foto editing mogelijkheden alleen maar toeneemt, zoals met deep fake video’s is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op de nieuwsbron. Want nepnieuws zorgt echt voor problemen in de maatschappij. Nieuws moet je namelijk kunnen vertrouwen. 

Daarom is het ook goed dat teletekst beschikbaar blijft en dat je teletekst 101 pagina kunt vertrouwen over de nieuwste nieuwsberichten die binnen komen. Ook het feit dat je teletekst nu ook op de laptop en mobiel kunt bezoeken zorgt ervoor dat er nog altijd een toekomst is voor teletekst.