Apeldoornse vmbo-leerlingen in finale Vakkanjers
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Olivier Huisman Geplaatst op: 06-06-2019

Apeldoornse vmbo-leerlingen in finale Vakkanjers

Leerlingen van onder andere het Jacobus Fruytier uit Apeldoorn staan op donderdag 13 juni in de finale van de Vakkanjer Challenge 2019 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens het afsluitende event Vakkanjers LIVE presenteren vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederland hun ‘monumenten van nu’ aan opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voorzitter Gerdi Verbeet reikt de prijzen uit aan de winnende teams. De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin duizenden leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken.

Het Jacobus Fruytier uit Apeldoorn is één van de Gelderse scholen die in de finale staan, en dat maar liefst met twee teams! Het team Triple V, bestaande uit Rob (16), Chris (16), Henrick (16) en Jonathan (16), werkte de afgelopen maanden hard aan hun idee en uitvoering van een lichtmonument, een LightCube. Ook zij pitchen hun prototype op 13 juni voor jury en publiek. Teamlid Rob: “We hebben een LightCube gemaakt met een animatie van een bewegende Nederlandse vlag en een standaard die hydraulisch in beweging komt. We willen zo vrijheid naar een hoger plan brengen. Vrijheid zou namelijk veel meer moeten zijn dan 2 minuten stilte, 1 keer per jaar.”

Een overzicht van alle teams die in de finale staan vind je op www.vakkanjers.nl/finalisten.

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ‘vrijheid in beweging’ – met meer dan 6.000 deelnemers – daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. De teams met de beste ideeën pitchen hun prototypes voor jury en publiek tijdens Vakkanjers LIVE.


Behind the scenes

De bezoekers krijgen daarnaast een kijkje behind the scenes van een festival. Ze ervaren wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen en nog veel meer.

Mastermilo

Een van de highlights van Vakkanjers LIVE is YouTube-held Mastermilo. In de Werkspoorkathedraal bouwt hij een van zijn wonderbaarlijke voertuigen. Ondertussen legt zijn team alles vast voor een spectaculaire video op het YouTube-kanaal van Mastermilo. Ontdek het volledige programma op vakkanjers.live.

 

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Fotobijschrift: Het team Triple V van het Jacobus Fruytier uit Apeldoorn pitchen hun idee op 13 juni in de finale van Vakkanjers.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Olivier Huisman

Agenda Activiteiten

08 okt

23:55
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

23:55
Locatie: Rozet

OKA in Rozet