BioZon maakt groene stroom van stortgas
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: Jacob Schreuder Geplaatst op: 16-07-2019

BioZon maakt groene stroom van stortgas

Op de voormalig vuilnisbelt de Langenberg in Zelhem wordt stortgas, dat eerder werd afgefakkeld (het verbranden van vrijkomende gassen, zoals methaan, ethaan en propaan), voortaan gebruikt om groene stroom mee te maken. Dit gebeurt met stortgasinstallatie de Groene Motor, sinds 1 juni in handen van de coöperatie BioZon. 

 

Het project rondom de stortgasmotor op de voormalig vuilnisbelt kwam langzaam op gang en had veel aansporing nodig van de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij (AGEM). Maar sinds 1 juni is de coöperatie BioZon, bestaande uit inwoners uit het gebied rondom de Langenberg, eigenaar van de stortgasmotor die op de voormalige vuilstort draait en wekt zo zelf groene energie op.


De stortgasmotor wordt voor het gemak de Groene Motor genoemd. Een naam die refereert aan het duurzame karakter van het geheel. AGEM heeft in dit hele proces een adviserende, aanjagende en faciliterende rol gespeeld. De Groene Motor heeft in juni al 52.000 kWh opgewekt. Per dag is er tussen de 1.500 en 2.000 kWh opgewekt, ongeveer de helft van het verbruik van één huishouden per jaar.


Wethouder energietransitie Bronckhorst, Paul Hofman, verrichte onlangs de officiële openingshandeling. De STEAM Academy had De Langenberg in het klein gebouwd en toonde hoe gas wordt afgefakkeld en vervolgens hoe je middels gas iets in beweging kunt brengen. Tijdens deze openingshandeling stond de wethouder energietransitie letterlijk even in vuur en vlam (foto). Een vooropgezet en ongevaarlijk plan, maar het zorgde wel voor een spectaculair beeld van wat er zich nu eigenlijk afspeelt op de Langenberg.


De wethouder gaf tijdens zijn korte speech aan dat de belangrijkste manier om het doel - een energie-neutrale Achterhoek in 2030 - te behalen misschien wel is om te kijken naar onze eigen omgeving en te ontdekken welke kansen daar liggen om energie te besparen en op te wekken. Op de Langenberg ligt zo’n kans.


De maatschappelijke onderneming AGEM richt zich op het aanjagen van de energietransitie en het versterken van de regio door ontwikkeling, opwekken en levering van energie in en voor de Achterhoek.

www.agem.nu

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

Jacob Schreuder

Agenda Activiteiten

08 okt

00:24
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:24
Locatie: Rozet

OKA in Rozet