Creatieve oplossingen voor mobiliteitsproblemen
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: VNO-NCW Geplaatst op: 01-11-2019

Creatieve oplossingen voor mobiliteitsproblemen

In de regio Arnhem-Nijmegen neemt het aantal parkeerproblemen bij bedrijven en instellingen toe en ik voorzie dat dit probleem nog wel nijpender wordt. Enerzijds is door de groeiende economie het aantal arbeidsplaatsen toegenomen, met bijbehorende reiskilometers van werknemers tot gevolg. En door de krappe arbeidsmarkt zijn veel werkgevers genoodzaakt nieuwe medewerkers aan te trekken met een grotere woon-werkafstand, wat vaak meer autokilometers betekent.

Anderzijds nemen werkgevers soms ‘kansrijke’ maatregelen, zoals het stimuleren van thuiswerken, maar waarbij werknemers dit vooral doen op de rustige werkdagen en zij vaak onbedoeld worden gestimuleerd juist op de drukke werkdagen aanwezig te zijn. Dit verhoogt de spanning op de beschikbare kubieke meters werkruimte én vierkante meters parkeergelegenheid.

Goede match nodig

De basis van parkeerproblemen ligt soms al bij gebiedsontwikkeling, vestigingsbeleid en vestigingskeuze. Er wordt hierbij soms nog te weinig gezocht naar een goede match tussen bereikbaar en mobiliteitsoplossingen, waardoor werknemers een beperkte keuze hebben in de manier waarop ze naar hun werk kunnen reizen en dit vaak met de auto doen. Ook zien we situaties waarin werkgevers in een spagaat terecht komen tussen kiezen voor uitbreiding van hun bedrijvenpand enerzijds en uitbreiden van parkeergelegenheid anderzijds.

Het kan anders

Uiteraard staat ‘behoud en groei van werkgelegenheid’ ook hoog in het vaandel van VNO-NCW Midden en de regio Arnhem-Nijmegen, dus we begrijpen de voor de hand liggende keuzes van ondernemers voor aanleg of huur van meer parkeerplaatsen, maar het kan soms net even anders. Samen met werkgevers komen we vaak tot creatieve oplossingen voor hun parkeerproblemen, die in veel gevallen goedkoper uitvallen.

Denk bijvoorbeeld aan het succesvolle fietsstimuleringsproject van bedrijventerrein IPKW en de HAN, dat deelnemers stimuleert gratis gebruik te maken van deelfietsen. Of het stimuleren van samenrijden onder medewerkers en studenten van Radboud Universiteit, Radboud UMC & ROC Nijmegen. Samen met Slim & Schoon Onderweg en VNO-NCW Midden beschik ik over een modern en breed instrumentarium, dat verder gaat dan alleen het oplossen van parkeerproblemen.

Het gaat ook over duurzame mobiliteit, vitaliteit, mobiliteitskosten, en dergelijke. Kortom, we helpen bij een integrale aanpak, waarbij het ontzorgen van ondernemers voorop staat. Je heeft het immers druk genoeg met je core business.

Wil je met jouw organisatie of jullie bedrijventerrein ook stappen zetten en heb je hulp nodig bij duurzaam mobiliteitsbeleid of het verlagen van de parkeerdruk, neem dan gerust contact met mij op: mobiliteitsmakelaar@vno-ncwmidden.nl. Neem die eerste stap!

Marc Kemink

VNO-NCW Midden

Mobiliteitsmakelaar Arnhem-Nijmegen

slimenschoononderweg.nl/werkgevers

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

VNO-NCW

Agenda Activiteiten

08 okt

14:25
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

14:25
Locatie: Rozet

OKA in Rozet