De Steck: duurzaam sparren in innovatiecentrum
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 27-02-2020

De Steck: duurzaam sparren in innovatiecentrum

Iets uniek noemen is riskant, want: bewijs dat maar eens. Maar zeer bijzonder is wel wat er gaande is bij De Steck in Doetinchem, centrum voor duurzame innovatie.

De Steck, onlangs geopend, is een broedplaats voor bedrijven die belangstelling hebben voor duurzaamheid en de circulaire economie. Bedrijven, ondernemers en zzp’ers kunnen in De Steck ruimtes huren. Dat zijn uitsluitend ondernemers die innovatief bezig zijn met duurzaamheid.

"De Steck is niets anders dan een broedplaats voor innovatie en nieuwe ideeën", zegt initiatiefnemer Henk Janssen. "Een plek waar we met studenten, overheid en ondernemers nieuwe initiatieven gaan ontwikkelen. Niet vrijblijvend maar zeer concreet.”

Direct na de start hebben al dertien bedrijven zich gevestigd in de voormalige bibliotheek aan de Raadhuisstraat in Doetinchem. Daarbij gerenommeerde ondernemingen als AGEM, Ubbink, Rensa, Duoplan Architecten en Rebo Beleggingsmakelaars.

In totaal hebben inmiddels 38 partijen een optie genomen in De Steck, waaronder de gemeente Doetinchem. “Een geweldige plek", vindt burgemeester Mark Boumans, die onderstreept dat de gemeente inmiddels een ruimte heeft gehuurd.

Energieneutraal

De voormalige bibliotheek aan de Raadhuisstraat is nog niet eens zo erg oud. Het opmerkelijke pand, icoon van het structuralisme, werd in 1975 gebouwd naar een ontwerp van architect Wim Davidse. Het exterieur werd decennia lang gedomineerd door grijs beton en glas.

Na vijf jaar leegstand werd het pand gekocht door Henk Janssen, eigenaar van het Cleantech Center voor innovatie in Zutphen. Hij zocht in Doetinchem al langer een unieke vestigingsplaats en kwam uit bij de voormalige bibliotheek. Hij kocht het pand met zeven andere bedrijfsdirecteuren. Dit achttal is eigenaar. Henk Janssen is directeur van De Steck.

De acht ondernemers hebben aanzienlijk geïnvesteerd in De Steck. Het grijze beton werd voor een deel donker geverfd, waardoor het pand een eigentijdse uitstraling kreeg zonder het origineel aan te tasten. Het  pand is zeer energiezuinig, bijna energie-neutraal. Op het dak liggen 160 zonnepanelen en er staat een luchtwarmtepomp, die werkt op zelfopgewekte stroom.

Het interieur is licht en functioneel met bedrijfskantoren, flexplekken, spreekkamers en op de begane grond een groot gezamenlijk restaurant.

Ballotage

Bedrijven die zich met een steunpunt in De Steck willen vestigen hebben te maken met een ballotage. Want De Steck is niet alleen een plaats om nieuwe ideeën te laten ontstaan. De focus ligt sterk op het waarmaken van deze nieuwe ideeën.

Voor vrijblijvendheid is geen plaats. Betrokkenen moeten in zichzelf geloven en zich niet verschuilen achter discussies over aanpak en processen. Echt laten zien dat het ook anders kan, dat is de voorwaarde die aan deelnemers aan De Steck wordt gesteld.

Er moeten concrete oplossingen worden verzonnen voor de leefbaarheid in de regio. Doelstelling is ook het starten van nieuwe bedrijven (startups) en daarmee het creëren van werkgelegenheid.

Om dit waar te maken wordt geprobeerd de juiste kennis, expertise en personen op de juiste plaats en op het juiste moment in te zetten. Daarbij wordt niet alleen op innovatieve bedrijven gedoeld; ook wordt samengewerkt met studenten van mbo’s, hbo’s en universiteiten uit het hele land.

Internationale studenten die een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid willen uitwerken, kunnen er een werkplek vinden.

De exponentieel groeiende economie en de kanteling van de samenleving naar een energie-neutrale maatschappij vragen volgens directeur Henk Janssen om gedreven mensen die deze transitie vorm kunnen geven.

Eenpitters

Maar behalve grotere bedrijven en overheden is in De Steck ook plaats voor eenpitters. Erna Stalknegt van HR-& Loopbaanadviesbureau, heeft een flexplex in innovatiecentrum De Steck. “Mijn bedrijf bestaat 2 ½ jaar. Sinds kort werk ik een half dagdeel in de week in De Steck. Dat wordt meer omdat ik momenteel veel opdrachten buitenshuis heb. In de toekomst zal ik hier  vaker te vinden zijn.”

In De Steck heeft ze geen vaste, maar een flexibele werkplek. “Er is een hoek ingeruimd voor zzp’ers, die weinig ruimte nodig hebben. Als ik er ben zoek ik een bureau op en gebruik mijn laptop. Meer is niet nodig. We hebben een kluisje, waarin we benodigdheden kunnen opbergen.”

Erna Stalknegt (foto) kwam in De Steck terecht via Henk Janssen. “Ik vertelde hem dat ik me in mijn werk vooral richt op duurzaamheid en toen zei hij dat ik goed zou passen bij de formule van De Steck.”

Erna begeleidt mensen die in hun werk niet lekker in hun vel zitten. “In samenspraak met direct betrokkenen probeer ik ander werk voor deze mensen te vinden. Dat kan bij hun eigen bedrijf zijn, maar ook een geheel nieuwe baan.’

Op die manier probeert Erna nieuw, duurzaam werk voor haar cliënten te vinden. “In De Steck heerst een open cultuur. Je kunt met iedereen een praatje maken en soms kun je iets voor elkaar betekenen. Het komt voor dat de een de ander een klant toeschuift.”

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

08 okt

23:32
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

23:32
Locatie: Rozet

OKA in Rozet