Defensie werkt nauw samen met startups
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Eljee Bergwerff Geplaatst op: 11-03-2019

Defensie werkt nauw samen met startups

Het ministerie van Defensie werkt in Nederland bewust samen met het bedrijfsleven aan de ontwikkeling van producten en toekomstgerichte oplossingen en vervult hierbij de rol van launching customer: de gebruiker die het product ook mee helpt te introduceren. In Gelderland zijn er ook samenwerkingsverbanden, maar Defensie zoekt nadrukkelijk nog meer samenwerking met innovatieve ondernemingen en startups in de provincie, vertelt startup officer majoor André Wijnveld.

“Veel mensen vergeten nog wel eens dat Defensie de grootste werkgever van Gelderland is”, vertelt Wijnveld. “En veel collega’s wonen ook in Gelderland, de verbinding met de provincie is dus heel groot. Op het gebied van samenwerking en innovatie moeten we dan ook vaker de handen in elkaar slaan.”

Hoge temperaturen

Eén van de plaatsen waar Defensie een platform biedt aan het bedrijfsleven om te innoveren is het FieldLab SmartBase op Ede Driesprong. Ede Driesprong is voor Defensie dé locatie als het gaat over innovatie en ontwikkeling van het grondgebonden optreden. In de inspirerende omgeving experimenteert Defensie samen met het bedrijfsleven en kennisinstituten op het gebied van bescherming, energie, water en support en services. “En van de pilots betrof het ontwikkelen van opblaasbare verblijven die de hoge temperaturen in de missiegebieden kunnen trotseren en bescherming bieden voor ons personeel”, geeft Wijnveld als voorbeeld.

Terreinwagen

Een ander voorbeeld is de Vector terreinwagen die samen met het Tielse bedrijf Defenture is ontwikkeld. Bij de ontwikkeling hiervan is onder meer gebruik gemaakt van de ervaringen van de loodzware Dakarrally om een zeer wendbare en robuuste terreinwagen te ontwerpen die onder de meest extreme omstandigheden worden ingezet door de special operations forces. Of het nu in de modder is, woestijnzand, sneeuw of op smalle geitenpaadjes in bergachtig terrein.

Wageningen

Het ministerie van Defensie is sinds kort ook partner bij Startup Incubator Startlife van de Universiteit van Wageningen. Hier zijn allerlei bedrijven bezig met innovatie op het gebied van Food & Agri en vooral ontwikkelingen op het gebied van voeding zijn erg belangrijk voor Defensie. Wijnveld: “De mensen maken immers het verschil, maar moeten dat vaak wel onder extreme fysieke en mentale omstandigheden doen. Gezonde en goede voeding afgestemd op het individu maakt dan echt het verschil. Bovendien zet Defensie in op het reduceren van verspilling van voeding. We kunnen in missiegebied niet gewoon even naar de supermarkt op de hoek, dat betekent dus dat we kwetsbare logistieke lijnen moeten onderhouden om onze mensen van veilige voeding te voorzien. Bij Startlife hebben we een startup ontmoet die werkt aan een autonome boerderij in een zeecontainer, een erg interessante ontwikkeling die we op de voet volgen en hopelijk snel op het FieldLab kunnen gaan uittesten.”

Innovation Competitions

Met het Apeldoornse Center of Excellence New Medio Technologies werkt Defensie eveneens samen, vertelt Wijnveld verder. “We zetten regelmatig vraagstukken uit waarmee we het bedrijfsleven uitdagen om mee te denken met innovatieve oplossingen voor de zaken waar wij tegenaan lopen, een netwerk met innovatie- en StartupHubs is dan cruciaal om de juiste ondernemers te ontmoeten.”

Samenwerking

“In totaal zijn er in Nederland bijna honderd bedrijven en startups waar we op deze manier mee samenwerken”, aldus Wijnveld. “Maar nog lang niet voor alle vraagstukken die wij hebben, hebben we innovatieve bedrijven gevonden om ons te helpen en wij zien niet altijd de innovatieve producten die worden ontwikkeld. Misschien wel de oplossing voor een door ons als onoplosbaar bestempeld probleem. Verbinden en samen zoeken naar een win-win oplossing is daarom cruciaal voor ons en voor het bedrijfsleven is Defensie een relevante partner om innovaties te lanceren."

Oproep

Het ministerie van Defensie doet nadrukkelijk een oproep aan het Gelderse bedrijfsleven, waaronder dus zeker ook innovatieve startups, om mee te denken over oplossingen die de toekomst beter maken.

Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Eljee Bergwerff

Agenda Activiteiten

08 okt

00:16
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:16
Locatie: Rozet

OKA in Rozet