Druk bezochte voorlichtingsavond diabetes type 2
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Diavantis Geplaatst op: 28-09-2019

Druk bezochte voorlichtingsavond diabetes type 2

Ruim zestig belangstellenden waren op 23 september te gast bij Diavantis in Kookstudio Velperbroeck om met elkaar ervaringen uit te wisselen over hoe je het beste met diabetes type 2 kunt omgaan. Op het menu: informatie van diabetes type 2 specialist Diavantis, sauzenmaker Diavital, bloedglucosewaardemeter Gluco Track, fysiotherapeut Ter Horst,  Medisch pedicure Bettink, fit20, Albert Heijn Velp/Rozendaal en Kookstudio Velperbroeck.

“Het gaat om hoe je ermee omgaat”, vertelt Gerard, één van de cliënten van Diavantis. “Het zit echt tussen de oren. Ik woog vorig jaar 185 kilo, zat zwaar aan de medicijnen en moest dagelijks driemaal insuline spuiten. Ik kreeg daar zo genoeg van. Zat je in een restaurant, moest je weer even spuiten. Gewoon aan tafel. Dat wilde ik niet meer.”

Ervaringen

Gerard ontmoette vorig jaar Piet-Jan Coremans, de ondernemer uit Friesland die 18 jaar geleden ook met diabetes type 2 gediagnosticeerd werd. Piet-Jan is de initiatiefnemer van Diavantis, de organisatie die mensen met diabetes type 2 sinds 2016 begeleidt bij een blijvend herstel van de ziekte. Diavantis heeft de afgelopen jaren belangrijke ervaringen opgedaan in Friesland, waar Piet-Jan vandaan komt, en breidt de begeleiding nu verder in Nederland uit, zoals nu in Gelderland.

Andere leefwijze

Gerard is inmiddels zo’n 80 kilo afgevallen, heeft de pillenmix niet meer nodig en hoeft ook niet meer te spuiten. Maar belangrijker nog: “Ik heb weer plezier in het leven. Ik eet elke dag lekker maar ook verantwoord en ik voel me top! Mijn zicht is ook beter geworden. En let op: het gaat niet om het afvallen, maar om de andere leefwijze die je je aanwent. Een gezondere leefwijze, die je weer laat leven!”

Kleinkinderen

Een van de andere aanwezigen zegt: “Toen ik me afvroeg wat ik zélf nog zou willen kunnen, was dat voor mij het punt waarop ik omging. Tot dat moment voel je je vaak beschaamd omdat je te dik bent, je ontkent dat, je vermijdt een gesprek erover, kortom: je bent in feite jezelf voor de gek aan het houden. Maar toen ik me realiseerde dat ik mijn kleinkinderen binnen niet al te lange tijd niet meer zou kunnen zien als ik zo door zou gaan, was het besluit snel genomen.”

Gespecialiseerde coaches

Piet-Jan zei in zijn openingswoord min of meer hetzelfde. “Tegen mij zeiden de artsen dat ik nog een half jaar te leven had met mijn diagnose. Dan schrik je toch wel hevig. Ik ontdekte dat je heel veel zelf kunt doen, als je maar wíl. En met die wil kunnen wij de mensen begeleiden. We werken nauw samen met gespecialiseerde coaches, we hebben de kennis om lekker eten op een verantwoorde manier te kunnen doen, we beschikken over geavanceerde meetapparatuur om je doelen beter te monitoren en te bereiken, we hebben samenwerking met medisch specialisten, enzovoorts. Bovendien doe je het samen, dat vergemakkelijkt het proces enorm. Deelnemers aan Diavantis komen regelmatig bijeen om kennis en ervaring te delen.”

Pedicure

Op de informatieavond was ook pedicure Bettink uit Velp aanwezig. “Ik zie veel patiënten met diabetes type 2. Omdat ze te zwaar zijn beginnen ze ook last van hun voeten te krijgen. En helaas moet ik zeggen dat mijn patiënten op steeds jongere leeftijd bij me komen. Ik doe natuurlijk wat ik kan, maar dat je de oorzaak zelf bestrijdt, zoals hier gebeurt, in plaats van de gevolgen te verhelpen, vind ik wel een heel goede zaak.”

Samen op weg naar herstel

De deelnemers van het Diavantis programma komen elke 14 dagen samen in de Kookstudio Velperbroeck, om onder begeleiding van een coach ervaringen uit te wisselen over hun nieuwe leefstijl. Daarbij horen kookworkshops om te zien hoe een ervaren kok (van de kookstudio) met eenvoudige ingrediënten een smakelijke maaltijd met minder koolhydraten klaarmaakt. Aanmelden voor dit programma kan op www.diavantis.nl of via 0651533171

------------------------------------------------

Diavantis helpt, begeleidt en ondersteunt mensen met diabetes type 2 door het klavertjevier van
eten, zweten, meten en weten: betere voeding, betere beweging, exacte monitoring en coaching
zodat mensen beter weten hoe ze blijvend kunnen herstellen van diabetes type 2.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Diavantis

Agenda Activiteiten

08 okt

18:08
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

18:08
Locatie: Rozet

OKA in Rozet