Gastcolumn Marcel Hielkema: de eerste 100 dagen bij Scalabor
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: John Voemans Geplaatst op: 29-11-2018

Gastcolumn Marcel Hielkema: de eerste 100 dagen bij Scalabor

Vorig jaar april bracht ik een bezoek aan Washington D.C. Tijdens dat bezoek waren alle TV zenders druk met het evalueren van de eerste 100 dagen van president Trump. Experts verdrongen elkaar om te duiden wat de opbrengst was van die 3 maanden plus een paar dagen. Afhankelijk van de zender bleek dan dat Trump of juist heel succesvol was of juist volledig faalde!

Ik was eigenlijk niet zo bekend met dit 100-dagen fenomeen. De vraag is ook wat je in 100 dagen kan of wilt bereiken. Is dit echt de fundering voor het toekomstige beleid? En hoeveel invloed heb je dan? Inmiddels heb ik mijn eigen eerste 100 dagen als directeur van Scalabor erop zitten en wordt mij gevraagd om terug te blikken. Maar waar relateer je dat dan aan?

Zelf heb ik het in ieder geval heel erg naar mijn zin, als dat de maatstaf is. Een combinatie van een mooi bedrijf met mooie diensten, verschrikkelijk aardige mensen en een fantastische doelstelling. Er is nog genoeg te doen, maar dat is nu juist leuk. Ik heb een rol in een bedrijf waarin we echt het verschil kunnen maken. Scalabor neemt een sleutelpositie in op de huidige arbeidsmarkt; van het invullen van vacatures bij werkgevers tot het benutten van de talenten van mensen die, om wat voor reden dan ook, nog niet volledig deelnemen aan het arbeidsproces.

Je zou de eerste 100 dagen ook kunnen relateren aan alles wat er binnen Scalabor gebeurd is. En dat is nogal wat:  we hebben een flink aantal vacatures bij werkgevers ingevuld, gemeenten weten ons steeds beter te vinden, het nieuwe arbeidsontwikkelcentrum is feestelijk geopend, ons dienstenaanbod is inzichtelijk gemaakt, we hebben nieuwe mensen aangenomen, er waren kennismakingsbijeenkomsten met medewerkers, de begroting 2019 is af, een medewerkersbelevingsenquête is verstuurd, het jubileum van de Intratuin is gevierd, kerstvieringen zijn voorbereid en zo kan ik nog wel even doorgaan! Alleen is dat teamwork en dus nooit afhankelijk van 1 persoon. Sterker nog: hoe meer mensen hoe minder invloed!

Mijn eerste 100 dagen heb ik dan ook vooral besteed aan het kennismaken met de mensen, het bedrijf en de stakeholders, met het stellen van domme vragen, met het leren van mensen die het veel beter weten en af en toe een opmerking te maken of een idee te lanceren. Een goede fundering voor de toekomst toch wel, op naar de volgende 10000 dagen!

Weten hoe het mij en ons vergaat? Wekelijks houd ik een blog bij op http://www.scalabor.nl/blog/

 

Marcel Hielkema is directeur bestuurder van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor. 

T: @MJAHielkema 

M: m.hielkema@scalabor.nl.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

John Voemans

Agenda Activiteiten

23 mei

22:00
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

22:00
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze