Gelderse vmbo’ers van het Jacobus Fruijtier uit Apeldoorn in de prijzen
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 14-06-2019

Gelderse vmbo’ers van het Jacobus Fruijtier uit Apeldoorn in de prijzen

Vmbo leerlingen hebben donderdag hun ‘monumenten van nu’ gepresenteerd tijdens Vakkanjers LIVE in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers pitchten de teams hun ideeën aan opdrachtgever het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het team Triple V van het Jacobus Fruijtier uit Apeldoorn met Rob, Chris, Henrick en Jonathan, ging er met de winst vandoor.

“We hadden het echt niet zien aankomen, maar we zijn wel enorm blij dat we gewonnen hebben. Toen de nummer twee werd omgeroepen, dachten we dat we buiten de prijzen waren gevallen. En het is toch gelukt, mede dankzij echt teamwork en onze motivatie. We zijn er best trots op dat we met ons monument vrijheid naar een hoger plan hebben getild.”

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, reikte de prijzen uit: “Ik ben diep onder de indruk van wat deze jongens en meiden hebben gemaakt van de opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Als je zelf vrijheid kent, is het moeilijk om over onvrijheid na te denken. En dat hebben veel teams toch bijzonder mooi gedaan. In de monumenten die ze gemaakt hebben zie je dat het onderwerp ze echt raakt. En daar ben ik heel blij om. Want vrijheid vieren en herdenken is en blijft enorm belangrijk.”

Vakkanjers LIVE is het landelijke eindevent van Vakkanjers, een challenge waarmee scholen en bedrijven samen werken aan de vakmensen van de toekomst. Ruim achtduizend leerlingen van zo’n honderdvijftig scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag met de challenge ‘vrijheid in beweging’ voor opdrachtgever Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Techniek ontdekken

De finale van de Vakkanjer Challenge was het hoofdprogramma van Vakkanjers LIVE. De bijna tweeduizend bezoekers kregen daarnaast een kijkje behind the scenes van een festival. Ze ontdekten wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event zoals Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zaten de leerlingen onder meer zelf achter de knoppen van het licht en geluid, konden ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen en nog veel meer. Ook bouwde YouTube-held Mastermilo in de Werkspoorkathedraal ‘live’ een van zijn spraakmakende vervoersmiddelen.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.


De uitslagen van Vakkanjers LIVE 2019:

Vakkanjer Scout (1 vmbo)

 1. CSV, Veenendaal – Jouw Keuze: Rowena, Indy, Jasmijn
 2. Esdal College, Emmen – Het Speelmonument: Roos, Robyn, Janieke
 3. Talentstad, Zwolle – Vriendschapsruimte: Aimee, Yoni, Mila

Vakkanjer Explorer (2 + 3 vmbo)

 1. Northgo College, Noordwijk – Vrijheid voor iedereen: Georgia, Sabrina, Wessel
 2. Veluws College Cortenbosch, Apeldoorn – Wandelstok met verlichting: Ramazan, Can, Mert
 3. Kaj Munk College, Hoofddorp – Ronddraaiende wereldbol: Jayden, Lucas, Daan, Maylin

Vakkanjer Pioneer (3 + 4 vmbo), basisversie van een LightCube

 1. Wartburg College, Dordrecht – Jesse, Corné, Daan
 2. Melanchton Berkroden, Berkel en Rodenrijs – Dione, Liza, Marlies, Tijs
 3. Gerrit Rietveld, Purmerend – Lotte, Robin, Elina, Mats

Vakkanjer Pioneer (3+4 vmbo – plus), plusversie van een LightCube

 1. Jacobus Fruijtier, Apeldoorn – Triple V: Rob, Chris, Henrick, Jonathan
 2. Calvijn College, Krabbendijke – Canjers: Kees, Joost, Ronnie, Mathijs
 3. Kalsbeek College, Woerden – Vuur & Vlam: Dylan, Syme, Sven, Goser

Vakkanjer Navigator (mbo en jonge werknemers)

 1. Alfa College, Hoogeveen – De Bunker: Arjan, Dylan, Kaj, Tristan
 2. Summa College, Eindhoven – Monoliet: Wout, Jilles, Milan, Scott
 3. AAE b.v., Helmond – Lutadores: Mara, Jimmy, Harm

[Fotobijschrift:]

Het team Triple V van het Jacobus Fruijtier uit Apeldoorn met Rob, Chris, Henrick en Jonathan, viel in de prijzen met hun ‘monument van nu’ die zij maakte in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Foto: Timon Jacob

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

08 okt

00:51
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:51
Locatie: Rozet

OKA in Rozet