Regio Arnhem Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland
Redacteur: Francien van Zetten | Fotograaf: Jeroen Wallbrink Geplaatst op: 28-02-2020

Regio Arnhem Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland

'We zijn supertrots op deze award voor de Beste Circulaire Regio van Nederland. Het is een geweldige stimulans om op deze weg verder te gaan', reageert wethouder Carla Koers van de gemeente Zevenaar namens de Regio Arnhem Nijmegen. Ze heeft net de oorkonde en de bokaal behorend bij de BT-Award voor de meest circulaire regio van Nederland in 2018 in ontvangst genomen. 'Als provincie Gelderland willen we in 2050 helemaal circulair zijn en dat gaat lukken.'

Cees-Jan Pen is lector Regionale Concurrentiekracht aan Fontys Hogeschool en juryvoorzitter van de ABN AMRO BT Award verkiezing tot meest circulaire regio en meest circulaire werkplek van Nederland. 'Arnhem Nijmegen heeft de jury heel duidelijk overtuigd dat het zijn positie als koploper in de circulaire economie waarmaakt. Dat is geen windowdressing, maar wordt echt waargemaakt met vergaande samenwerkingen die leiden tot concrete resultaten', constateert Pen. 'De circulaire economie wordt in Arnhem Nijmegen gezien als verdienmodel. Duurzaamheid is daarmee een belangrijke vestigingsfactor geworden.'

Naast de Regio Arnhem Nijmegen waren ook de Gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Oost-Stellingwerf genomineerd voor de titel Beste Circulaire Regio van Nederland.

Werkspoor Utrecht werd uitgeroepen tot Beste Circulaire Werklocatie van Nederland. 'Middenin de stad is een circulair industrieel gebied ontstaan waar verschillende eigenaren en industriële en creatieve ondernemers samenwerken', meldt juryvoorzitter Pen. 'De ondernemers zijn circulair gaan samenwerken en trekken zo de gemeente en NS mee door het gewoon te doen.' Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem en Bedrijventerrein C-mill in Heerlen waren ook genomineerd in de categorie Beste Circulaire Werkplek van Nederland.

De winnende regio en werklocatie werden voor vijftig procent bepaald door publieksstemmen. De vakjury bepaalde de overige vijftig procent, met als criteria onderwerpen als circulariteit in visie, interactie met de omgeving, shared facilities, biodiversiteit en welbevinden en gezondheid. De regio Arnhem – Nijmegen scoorde hoog. Bedrijventerrein IPKW was genomineerd voor Beste Circulaire Werklocatie en eindigde in de top drie. Winnaar in deze categorie is het Utrechtse Werkspoorkwartier.

Circulaire kracht

In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de regio Arnhem Nijmegen. Er wordt hard gewerkt aan het opschalen van circulaire activiteiten in de regio. De Investeringsagenda Stedelijk Netwerk Arnhem Nijmegen die in 2017 werd opgericht door de provincie Gelderland, samen met gemeenten Arnhem en Nijmegen zorgt voor cofinanciering van duurzame projecten.

De regio is er in geslaagd circulaire ontwikkelingen en projecten steeds beter met elkaar te verbinden door samenwerking te stimuleren. Vertegenwoordigers van de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten vormen samen het ‘motorblok’ van de circulaire economie. Deze activiteiten lijken hun vruchten af te werpen. Zo mag Nijmegen in 2018 de prestigieuze titel European Green Capital dragen, start afvalbedrijf ARN in Weurt dit najaar met het recyclen van incontinentiemateriaal en investeert afvalbedrijf AVR in Duiven in grootschalige CO2-afvang, die wordt gebruikt door tuinbouwbedrijven in NEXTgarden in Lingewaard. Ook won het circulaire fietspad van Zevenaar, gemaakt van olifantsgras, eerder dit jaar de KoopWijsPrijs 2018 van de Rijksoverheid. De gemeente Zevenaar werd daarbij geroemd om haar samenwerking met externe partners.

Goede samenwerking

Carla Koers, wethouder bij de gemeente Zevenaar en lid van het wethoudersoverleg Duurzaamheid van de Regio Arnhem Nijmegen nam de prijs in ontvangst: “Onze regio is enorm blij met de Award. We waren al trots op de nominatie van deze prestigieuze prijs, maar winnen is helemaal top. Hiermee zien we onze inspanningen beloond. Dit is ook alleen gelukt door de goede samenwerking met de inwoners, de provincie, het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.”

'De deelname aan deze verkiezing vorig jaar heeft ons in de lerende stand gezet', zegt Jan Luijten namens de gemeente Nijmegen. 'We zijn beter gaan samenwerken en de gemeenten zijn nadrukkelijker gaan optreden als launching customer, eerste klant, van circulaire producten. Vooral op het gebied van inkoop in de grond- weg- en waterbouw.' Directeur Luc Kikkert van Kiemt is ook blij met de erkenning voor de circulaire inspanningen in de Regio Arnhem Nijmegen. ''Als Kiemt stimuleren we dit soort samenwerkingen, waarbij bedrijven overheden en onderwijs elkaar versterken als het gaat om de circulaire economie. Dat geldt ook voor andere regio's in Gelderland en Overijssel.' Luc Pennings van The Economic Board Arnhem Nijmegen benadrukt dat de circulaire economie in de Regio Arnhem Nijmegen zich onderscheidt, omdat bedrijven, gemeenten, de provincie en onderwijs samenwerken met de bewoners van de regio. 

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem is één van de drie genomineerden voor de titel Beste Circulaire Werklocatie van Nederland. Op IPKW komen bedrijven samen en werken aan innovatieve en duurzame toepassingen. Kevin Rijke, directeur van het IPKW, over hun top 3 positie: “We zitten hier voor de eeuwigheid en mede daarom richten we alles zo duurzaam mogelijk in. Of het nou gaat om het terrein, de gebouwen of grondstoffen. Maar het geldt bijvoorbeeld ook voor energie en zelfs kennis: alle output is potentieel input voor iets nieuws. We werken elke dag om het park mooier, groener en duurzamer te maken en zijn dan ook erg trots op deze mooie prijs.”

Over de Circular Economy Awards

De Circular Economy Awards worden in 2018 voor de tweede maal uitgereikt door Vakblad BT, het vakblad over regionale innovatiekracht en vestigingsklimaat, ABN AMRO en Stadszaken.nl. In 2017 won Circulair Friesland de titel voor beste regio en mocht Plug-In-City uit Eindhoven de titel voor beste werklocatie mee naar huis nemen. Regio Arnhem Nijmegen was in 2017 ook al één van de genomineerde regio’s. Het afgelopen jaar heeft de regio hard gewerkt aan de genoemde verbeterpunten in het juryrapport. Ook is er contact gezocht met winnaar Circulair Friesland om te leren van hun successen.

In 2018 waren er in totaal 22 Nederlandse regio’s en 21 werklocaties genomineerd. In oktober werd bekend dat zowel IPKW áls Regio Arnhem Nijmegen de top drie hadden gehaald. IPKW moest het opnemen tegen bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier. Gemeente Haarlemmermeer en de gemeente Ooststellingwerf waren concurrenten van de Regio Arnhem Nijmegen.

Auteur Geschreven door:

Francien van Zetten

Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

08 okt

00:52
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:52
Locatie: Rozet

OKA in Rozet