StartUp E-stone Batteries herontwerpt eeuwoude batterij
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Eljee Geplaatst op: 21-02-2019

StartUp E-stone Batteries herontwerpt eeuwoude batterij

Binnen drie tot vijf jaar verwacht Thomas van Dijk dat de consument een E-stone battery kan gaan gebruiken om zijn zelfopgewekte stroom stationair op te kunnen slaan. Het formaat zal kleiner en lichter zijn dan de huidige lithium-ion batterijen, zegt hij. Het bijzondere is dat Van Dijk de techniek die Thomas Edison een eeuw geleden voor de eerste elektrische auto toepaste, opnieuw ter hand heeft genomen. Momenteel is hij met een team mensen deze techniek aan het vervolmaken.

Het uitgangspunt voor Van Dijk, die zijn master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft in 2012 voltooide, is dat er in zijn visie steeds meer stroom opgewekt zal (moeten) worden maar dat de stationaire batterijen van nu daar nog geen passend antwoord op kunnen bieden. Bovendien zal er volgens hem rond 2030 niet meer aan het net terug geleverd kunnen worden; extra reden om een goed opslagsysteem op de markt te zetten. Van Dijk ontwierp de batterij op basis van (zeer goedkoop) ijzer, zwavel en koolstof, materialen die bovendien volop voorhanden zijn. De momenteel veel gebruikte li-ion batterijen zijn namelijk veel duurder en de grondstoffen ervoor raken uitgeput.

Greenhouse IPKW

Van Dijk begon zijn bedrijf in Delft tijdens zijn masterscriptie in 2012, verhuisde het vervolgens naar Amsterdam omdat hij daar toen woonde maar week begin 2017 uit naar het Greenhouse op Industriepark Kleefse Waard (IPKW). “In Arnhem is een concentratie van energie-startups waardoor er veel synergie ontstaat. Ik zit bijvoorbeeld nu pal naast Elestor dat een stationaire flowbatterij aan het ontwikkelen is. Een andere techniek, dus geen concurrent, maar een collega die inspireert.”

Groeiversneller

Het concept van de E-Stone Battery is in het lab al bewezen; momenteel wordt het laboratoriummodel opgeschaald tot praktisch werkende modellen. Het businessmodel van Van Dijk is gebaseerd op een licentiemodel. Van Dijk heeft bij de doorontwikkeling van zijn concept dankbaar gebruik gemaakt van ondersteuning van Oost NL en van een voucher van het Groeiversnellerprogramma. “Het vergt nu eenmaal een lange adem om deze nieuwe techniek zodanig te testen dat je straks een volledig betrouwbaar product hebt. Er zijn de afgelopen jaren tientallen batterij-startups omgevallen, en financiers weten dat ook. Vandaar dat ik heel blij ben met deze Gelderse ondersteuning. Dat betekent heel veel voor ons.”

Professoren

De holding van de TUDelft, Percival (een venture capital uit Rotterdam) en Innoenergy (een Europees fonds) geloofden in de technologie en hebben de afgelopen jaren de ontwikkeling gefinancierd. Naast die investeerders heeft Van Dijk, die vier personen aan het werk heeft in deze testfase, ook regelmatig contact met een professor uit Delft en een professor uit Groningen voor advies van zijn bedrijf. “Zo heb ik ook steeds de meest actuele universitaire kennis ter beschikking.”

Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Eljee

Agenda Activiteiten

08 okt

13:23
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

13:23
Locatie: Rozet

OKA in Rozet