Unilever kiest met nieuwe Global Foods Innovation Centre voor Gelderland
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Unilever Geplaatst op: 22-02-2019

Unilever kiest met nieuwe Global Foods Innovation Centre voor Gelderland

In de tweede helft van 2019 opent Unilever in Wageningen haar nieuwe Global Foods Innovation Centre, een state-of-the-art gebouw van 18.000 m2 met plaats voor 550 mensen. Global Vice-President R&D Lou Lievense legt uit waarom er specifiek voor Wageningen gekozen is.

Momenteel wordt er volop gebouwd aan het Global Foods Innovation Centre. Het ligt centraal op de Wageningen Campus waardoor er zeer korte lijnen zijn met de Universiteit Wageningen, andere onderzoeksinstituten, toonaangevende bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie en startups; de participanten waardoor het Wageningse Food Ecosysteem al jarenlang haar wereldwijde bekendheid en erkenning draagt.

Samenwerking

Lievense: “Juist die goede samenwerking is essentieel voor de ontwikkeling die wij voor ogen hebben. In 2050 hebben 9 miljard mensen over de hele wereld 70% méér voedsel nodig dan er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vergt een grondige aanpassing van het huidige voedingssysteem, en met name een verregaande vorm van samenwerking bij de ontwikkeling van duurzame voedingsmiddelen. In Wageningen kunnen wij dat het beste realiseren omdat daar al alle noodzakelijke kennis is verzameld in de aanwezige kennisinstituten, een van de beste universiteiten in Agri-Food en andere bedrijven.”

Intensivering

In het Global Foods Innovation Centre worden de huidige drie onderzoekscentra op het gebied van voeding van Unilever gebundeld. Nu nog heeft Unilever in het Poolse Poznan, in het Duitse Heilbronn en vanzelfsprekend in Vlaardingen onderzoekscentra voor de ontwikkeling van voedingsmiddelen. Natuurlijk werkte Unilever al samen met de universiteit en diverse onderzoeksinstituten in Wageningen, maar de verwachting is wel dat die samenwerking flink geïntensiveerd wordt door de nieuwvestiging. “De fysieke co-locatie op de Wageningen Campus zal daar zeker aan bijdragen. Wij ontwikkelen het gebouw op zo’n manier dat het heel makkelijk is voor andere partijen om bij ons en met ons samen te werken aan wat wij ‘food for the future’ noemen.”

Bidbook

Hij vervolgt: “Het heeft in onze voorbereidingsfase zeker geholpen dat de provincie Gelderland in no-time een uitstekend bidbook gemaakt heeft waar alle onderdelen als optimale ingrediënten voor een succesrecept in waren vermeld. Ook de inspanningen van de gemeente Wageningen en van spelers als Oost NL, maar zeker ook de Wageningen Universiteit zelf, hebben meegespeeld in onze overwegingen. In feite hebben al deze partijen duidelijk gemaakt dat je gewoonweg niet om Wageningen heen kunt als je zo’n grootschalig Global Foods Innovation Centre wilt opzetten en op zoek bent naar een nieuwe manier van innovatie, te weten binnen een ecosysteem.”

Zero-emission

Het Global Foods Innovation Centre heeft een investering gevergd van 85 miljoen euro, gaat Lievense verder. Het gebouw, dat wordt gerealiseerd door Dura Vermeer, is ontworpen door Paul de Ruiter architecten en streeft het hoogste BREEAM keurmerk na, zegt Lievense. “BREEAM is een internationaal erkend duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen. Ook op die manier willen we een steentje bijdragen aan de wereld van morgen.”

Shared Research Facilities

Het unieke van het gebouw is dat er vier functies in gebundeld worden: naast een parkeergarage ook een kantorengedeelte, laboratoria én een proeffabriek. Dat vergde bijzondere aanpassingen aan het ontwerp, die de architect allemaal heeft kunnen verwerken. Een bijzonder aspect is dat Unilever naast kennisdeling en samenwerking met het Umfeld ook aan Shared Research Facilities gaat doen: kostbare apparatuur, zoals elektronenmicroscopen, worden opengesteld voor de samenwerkingspartners op de campus om eveneens onderzoeken mee uit te voeren. Lievense: “We willen deel uitmaken van het food ecosystem in Wageningen. Door mensen van de universiteit, andere kennisbedrijven en startups te ontmoeten, willen we van elkaar leren en daardoor beter innoveren. Als we samenwerken gaat de ontwikkeling van duurzame voedingsmiddelen vele malen sneller. Dat is wat nodig is om uiteindelijk te zorgen dat wereldwijd iedereen toegang heeft tot voldoende en voedzaam eten. Alleen, dus zonder partners, lukt dat niet.”

Werkgelegenheid

Het overgrote deel van de arbeidsplaatsen zal worden vervuld door de mensen die nu al in Vlaardingen, Poznan en Heilbronn werken. Lievense: “We hebben heel zorgvuldig met al onze werknemers doorgenomen wat het betekent als ze zouden verhuizen naar Wageningen, want we realiseerden ons dat dit een grote impact kan hebben op individuen en gezinnen. Een deel heeft bewust voor verhuizing naar Wageningen gekozen, en daar zijn we blij om. Ook daar heeft de provincie, Oost NL, de gemeente en de universiteit een belangrijke rol in gespeeld”.

Terugkomen

Voor Lievense zelf is het in zekere zin een beetje terugkomen. Lievense studeerde én promoveerde in Wageningen en heeft er fijne herinneringen aan. “Het is een mooie stad met een heel mooie omgeving, en de internationale oriëntatie van de bedrijven en instellingen maakt dat je je een deel van een veel groter veel geheel voelt.”


Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Unilever

Agenda Activiteiten

08 okt

23:43
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

23:43
Locatie: Rozet

OKA in Rozet