Zaltbommel stelt voorbeeld met zeer duurzaam bedrijventerrein
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Eljee Bergwerff Geplaatst op: 05-03-2019

Zaltbommel stelt voorbeeld met zeer duurzaam bedrijventerrein

Het relatief jonge bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel is een toonaangevend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Dit bedrijventerrein is voor een groot deel al energiepositief. Nu al worden voorbereidingen getroffen om het bedrijventerrein in de nabije toekomst ook energieonafhankelijk te maken.

Al bij de aanleg in 2007 is rekening gehouden met een collectieve aanpak. Bedrijven die zich er willen vestigen, worden verplicht lid van een coöperatieve vereniging. In het begin focuste deze coöperatie zich naast professioneel parkbeheer vooral op beveiliging en bewegwijzering, maar al snel werd daar ook groenonderhoud aan toegevoegd, als opmaat naar de verduurzaming.

Ambassadeur

Een grote impuls kreeg het bedrijventerrein toen Hitachi zich in 2013 op het terrein vestigde. Dat bedrijf had als wens om zich op een volledig verduurzaamd bedrijventerrein te kunnen vestigen, dan wel een terrein dat alle potentie daartoe bezat. De directeur van Hitachi toonde zich een waar ambassadeur en heeft samen met parkmanager Etiënne Schiffelers en Maaike van der Ven accountmanager bedrijven van de gemeente Zaltbommel vele bedrijven meegekregen in een snelle transitie naar duurzaamheid.

Meer dan de helft

In 2018 zijn er weer grote stappen gezet. Van de 65 gevestigde ondernemingen zijn er al meer dan de helft, 35 om precies te zijn, energieneutraal of zelfs energiepositief geworden. De rest van de bedrijven is concrete voorbereidingen aan het treffen om die positie snel te volgen. De energieonafhankelijkheid is in theorie ook al mogelijk; alleen is de stand van de technologie in 2018 nog niet zover dat dat ook direct geïmplementeerd kan worden. De ambitie is om in 2025 energieonafhankelijk te zijn.

Sneeuwbaleffect

De gemeente Zaltbommel ziet economie en duurzaamheid als een Siamese tweeling, stelt wethouder Willem Posthouwer (Duurzaamheid, Economie, Verkeer, Cultuur en Recreatie). “Wat ik nastreef is: voor duurzaamheid moet je in Zaltbommel zijn”, zegt hij. Posthouwer, die hiervoor in grote innovatieve bedrijven werkte, geeft aan dat er een sneeuwbaleffect zichtbaar is geworden. “Bedrijven steken elkaar aan en grote bedrijven helpen kleine bedrijven met de omslag naar duurzaamheid. Dat maakt dat de verduurzaming extra snel gaat.”

Warmtenet

Er zijn meer positieve ontwikkelingen. DHL, dat in 2018 nieuw heeft gebouwd op De Wildeman, gaat in de nabije toekomst zoals het er nu uitziet restwarmte gebruiken van Hitachi. Deze samenwerking is de basis voor een warmtenet waar straks 17 bedrijven kunnen worden aangesloten. Parallel hieraan is de Energiecoöperatie Bedrijventerreinen Zaltbommel opgericht om de energie nog efficiënter te kunnen transporteren en verdelen over de aangesloten bedrijven.

Zonnepanelen

Op het gebied van zonnepanelen kent De Wildeman ook een voorbeeldfunctie. Niet alleen wordt  de nieuwe retentievijver vol gelegd met drijvende zonnepanelen; er wordt in het project zo’n 72.000 m2 aan zonnepanelen gelegd op bestaande en nieuwe bedrijfspanden. Het proces om te komen tot realisatie is in samenwerking  de ondernemers, de gemeente en de provincie tot stand gekomen.  De financiering van de panelen zelf vindt op individuele basis of vanuit de energiecoöperatie plaats. Buiten energiebesparende en energieopwekkende maatregelen richt men zich daarnaast op sociaal werkgeverschap en realisatie van werkgelegenheid voor de regio. Op De Wildeman is nu al werkgelegenheid voor zo’n1.100 personen; de verwachting is dat dat verdubbelt in de komende jaren.

Op de foto vlnr: accountmanager Maaike van der Ven, wethouder Willem Posthouwer en parkmanager Etienne Schiffelers.

Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Eljee Bergwerff

Agenda Activiteiten

08 okt

23:20
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

23:20
Locatie: Rozet

OKA in Rozet