Je bekijkt nu De weersvoorspelling, hoe komt die tot stand en hoe goed klopt die?

De weersvoorspelling, hoe komt die tot stand en hoe goed klopt die?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Niets is zo veranderlijk als het weer, dat wordt best vaak gezegd. Dat zeggen mensen natuurlijk niet voor niets. Het weer kan zomaar ineens helemaal omslaan. Daarom vragen mensen zich vaak af hoe het dan toch mogelijk is om een weerbericht in elkaar te zetten. Maar hoe komt zo een weerbericht dan precies tot stand? En hoe betrouwbaar is zo een weersvoorspelling dan eigenlijk? Weer dat nog boven de oceaan hangt, dat kan toch omslaan als een blad aan een boom? Wat wordt er gedaan met een weersvoorspelling als deze toch afwijkt? 

Wat je moet weten over een weerbericht

Veel mensen denken dat een weerbericht een berekening is. Maar dat is een denkwijze die niet helemaal klopt. Gedeeltelijk is het waar. Maar juist omdat het weer zo veranderlijk is, is het belangrijk om te weten dat een weerbericht een inschatting is. 

Als een meteoroloog het weerbericht presenteert dan is het een verwachting van wat het weer mogelijk kan gaan doen. Deze afweging wordt gemaakt door alle informatie die beschikbaar is over de informatie die op dat moment bekend is. 

Wat gebruikt een meteoroloog om een weerbericht te kunnen maken? 

Voor het maken van een weerbericht maakt een meteoroloog gebruik van allemaal verschillende computer berekeningen. Deze berekeningen hebben hun sterke kanten, maar er zitten ook zeker zwakke kanten aan. 

Een van de uitkomsten van de berekeningen die gedaan wordt is bijvoorbeeld de hoeveelheid aan neerslag die zou kunnen gaan vallen, of de uren zon die je op een dag zou mogen verwachten. De uitkomsten van deze berekeningen worden weergegeven in stappen van 1 tot 3 uur en geven een goed beeld van wat er te verwachten is. 

Als er verder in de toekomst gekeken wordt voor wat betreft de weersverwachting, wordt deze verwachting ook meer onzeker. Als er een kleine verandering plaatsvindt in de richting van de wind, dan kan het zijn dat de voorspelde regenbui helemaal niet meer komt, of juist eerder of later als verwacht. 

Eigenlijk is er dan voor de meteorologen niet zo veel veranderd in deze situatie, maar het effect op het werd kan wel veranderen, want het weer kan ineens heel anders zijn dat er van tevoren werd ingeschat. 

Wat wordt er gedaan met de meetwaarden die gemeten zijn? 

In Nederland staan in totaal 35 automatische weerstations. Deze weerstations zijn vol continue bezig met meten. Ze geven iedere tien minuten deze meetwaarden door. Met deze waarden kunnen de meteorologen nauwgezet in de gaten houden wat er nu eigenlijk echt allemaal gebeurt. 

De meetwaarden die doorgegeven zijn worden dan als eerst vergeleken met de modelberekeningen en wordt er gekeken naar welk model bij deze waarden past en of het weerbericht bijgesteld moet gaan worden.

Wat kun je doen als het weerbericht op je telefoon niet zou kloppen? 

Als je gaat kijken naar de weersverwachting bij jou in de buurt, dan zie je waarden die gebaseerd zijn op de verschillende weermodellen die er zijn. Het kan voorkomen dat jouw telefoon bijvoorbeeld dat het regent, maar dat is helemaal niet zo. 

Op zo een moment zou je het actuele weerbericht erbij kunnen halen. Het kan namelijk zo zijn dat het weer veranderd is, maar dat de update die iedere twee uur gedaan wordt nog niet gedaan is. Je kunt dan ook even naar buiten kijken. Vaak zie je aan de lucht ook zelf wel of er regen in aantocht is of niet. 

Het weer voorspellen aan de hand van de natuur

Er zijn ook mensen die aan de hand van bepaalde signalen vanuit de natuur het weer kunnen voorspellen. Vroeger toen er nog geen weerbericht was, dan werd er gewoon even naar buiten gekeken om te zien wat het weer mogelijk zou kunnen doen. 

Vroeger was het heel normaal dat je naar buiten keek voor het weer. Aan de hand van wat er waargenomen werd, werd er besloten of de was wel of niet buiten gehangen kon worden. In die tijd vertrouwden mensen zich meer op intuïtie dan tegenwoordig. 

Als je goed kijkt naar de natuur dan kun je aan de veranderingen die je ziet een groot deel van het weer al voorspellen. Een klein voorbeeld van de communicatie vanuit de natuur is bijvoorbeeld gevallen dennenappels. Als ze open staan, dan is er droge lucht, zijn ze dicht dan is er vochtige lucht. 

Rijmpjes uit de oude doos voor het voorspellen van het weer

Vroeger zijn er verschillende rijmpjes bedacht om de veranderingen in de natuur te kunnen koppelen aan het weer. Met deze rijmpjes was het makkelijker om het aankomende weer te voorspellen. Hier konden zijn veel voordeel halen op het gebied van het zaaien en oogsten in de landbouw. 

Maar ook als er een strenge winter werd verwacht konden de mensen op tijd beginnen met het aanleggen van een flinke hoeveelheid hout, waarmee ze dan de koude winter mee door zouden kunnen komen. 

Een van de rijmpjes die een strenge winter aankondigde was “Noorden wind met volle maan kondigt een strenge winter aan”. Nog een spreuk die een koude winter aan zou kunnen kondigen is “Is de eerste week van augustus heet, zorg dan voor goed warm winterkleed”.

Wat is de verwachting voor winter 2022? 

Als we de meteorologen mogen geloven dan wordt winter 2022 een koude en droge winter. In de tweede helft van de winter zou het weleens zo kunnen zijn dat er langdurig winterweer aan zou kunnen houden. 

Zoals het nu lijkt wordt de winter van 2022 dus een winter die in het westen van Europa kouder wordt dan een normale droge winter. Die vooral in de tweede helft van de winter zich zal laten zien. De eerste helft van de winter 2022 zal wat wisselvalliger zijn en bij vlagen koud. 

Volgens de meteorologen liegt de aanloop naar de winter 2022 er niet om en belooft het een veelbelovende strenge winter te worden. Volgens de Meteorologen is het alleen nog aan het weer om dit weerbeeld ook echt te gaan laten zien.