Je bekijkt nu Een huis laten bouwen in Nederland: dit zijn de beste tips

Een huis laten bouwen in Nederland: dit zijn de beste tips

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Nederland is een klein en dichtbevolkt land. Dat betekent dat de mogelijkheden om een huis te laten bouwen beperkt zijn. In grotere, dunner bevolkte landen is er vaak meer ruimte om een huis neer te zetten. Maar toch kan het soms wel lukken in ons land, een vrije kavel kopen. Soms is het een locatie waar een ander pand heeft gestaan en dat door de eigenaar van de hand wordt gedaan omdat hij er geen nieuwe plannen mee heeft. Soms wordt er door de gemeente een woningbouwproject gestart met projectbouw maar ook een aantal kleine kavels voor particulieren. Hoe dan ook, je moet misschien een beetje geluk hebben, maar het kan zeker lukken om een mooie plek te vinden voor jouw droomhuis.

Starten met de plannen

Als je een kavel hebt gekocht, dan kun je je plannen verder vorm gaan geven. Je kunt de hulp inschakelen van De Woonwensfabriek. Zij kunnen je begeleiden bij het realiseren van je droom. Allereerst moet er een ontwerp worden gemaakt voor het huis dat je wilt gaan bouwen. Wordt het een gelijkvloerse bungalow of een luxe villa met drie etages, veel slaapkamers en meerdere badkamers? Wil je een huis met een kantoor of praktijkruimte aan huis? Een zwembad of een gastenverblijf in de tuin? Geef je wensen door aan de architect zodat het kantoor aan de slag kan om een ontwerp te maken. Uiteraard kun je daar als opdrachtgever commentaar op leveren en kunnen er aanpassingen worden gemaakt.

Casco opleveren of gebruiksklaar

Sommige eigenaren vinden het leuk om zelf ook nog wat te klussen aan hun eigen huis. Je kunt de woning casco laten opleveren zodat je zelf nog aan de slag kunt met vloeren en muren of het plaatsen van de keuken of badkamer. Maar het is ook mogelijk om alles uit te besteden zodat je bij de oplevering alleen nog maar meubels hoeft te plaatsen. Als je de woning compleet laat afmonter

en dan zal de aannemer in de meeste gevallen gebruik maken van onderaannemers voor bepaalde klussen. Het is zijn verantwoordelijkheid om deze bedrijven aan te sturen. Voor jou geldt alleen de hoofdaannemer als aanspreekpunt.

Houd rekening met onverhoopte vertraging

De bouw van een huis gaat maar zelden volgens planning. Er zit altijd wel iets tegen. De levering van grondstoffen, het weer of gebrek aan vakbekwaam personeel. Houd er dus rekening mee dat je wellicht later dan gepland je intrek kunt nemen in je nieuwe huis. Als je je huidige woning verkoopt, kun je de oplevering natuurlijk op een later moment plannen. Als die datum nadert en je kunt nog niet in je nieuwe huis, dan zal je tijdelijke vervangende woonruimte moeten regelen. Hiervoor kun je je verzekeren zodat niet alle kosten voor eigen rekening komen. Voor een korte overbrugging kun je in een hotel of vakantiehuisje trekken, voor een langere periode is huren vaak de enige optie.