Je bekijkt nu Wat is online journalistiek?

Wat is online journalistiek?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Vooruitgang in informatie- en communicatietechnologieën heeft de horizon van kansen in het beroep van journalist vergroot. Dit heeft een vorm van nieuwsgaring en verspreiding via internet gepopulariseerd die bekend staat als online journalistiek. Traditionele nieuwskanalen werden ernstig bedreigd door de opkomst van deze digitale vorm van journalistiek, maar tegenwoordig heeft vrijwel elk serieus nieuwskanaal een online versie om te strijden om cyberpubliek met nieuwsplatforms die alleen op het web beschikbaar zijn. In dit artikel lees je wat online journalistiek precies is. 

Online journalistiek is de praktijk van het verzamelen en verspreiden van nieuws via internet. Het wordt ook wel digitale journalistiek genoemd. Dit is een moderne vorm van journalistiek die net als online gokken direct uitbetalen gebruikelijk is in dit digitale tijdperk. Online journalisten verspreiden redactionele inhoud via internet in plaats van te publiceren via print of uitzending. De krantenindustrie maakt al jaren gebruik van dit soort journalistiek, waarbij feiten via internet worden gerapporteerd, geproduceerd en verspreid. Online journalistiek wordt steeds populairder omdat veel mensen de gedrukte kranten niet meer kopen, behalve dat ze deze willen bewaren voor referentiedoeleinden. De internetgebruikers van tegenwoordig beschouwen online nieuwsbronnen als direct beschikbaar en goedkoper om toegang te krijgen. 

Digitale journalistiek maakt nieuws interessanter vanwege de interactiviteit en het gebruik van multimediabronnen zoals video’s, audio en tekst. Het internet biedt een onbeperkte doelgroep voor online nieuwsbronnen, en dit maakt online journalistiek economisch welvarend en populair bij nieuwspubliek. 

Het internet vormt op verschillende manieren een grote uitdaging voor traditionele nieuwsindustrieën, zodat traditionele nieuwszenders vrezen dat ze hun publiek verliezen aan online nieuwswebsites. Dit heeft geleid tot een massale verschuiving naar online platforms door traditionele nieuwsindustrieën, zodat elk serieus nieuwskanaal nu net als Betsquare Nederland een online versie of een vorm van sterke online aanwezigheid heeft. Toenemende toegankelijkheid van apparaten met internettoegang, zoals smartphones, tablets en laptops, weinig of geen toetredingsdrempels als online journalist, lagere startkosten en deelname aan de digitale ruimte, zijn enkele factoren die hebben geleid tot de wijdverbreide praktijk van digitale media. journalistiek.

Er is een heftig debat geweest over wat ‘digitale journalistiek’ inhoudt. Deze vorm van journalistiek heeft echter het primaire product van traditionele journalistiek, namelijk nieuws en hoofdartikelen over actuele zaken, en presenteert deze alleen of in combinatie als tekst, audio, video en sommige interactieve vormen, en verspreid via digitale mediaplatforms. Het is eigenlijk de praktijk van conventionele journalistiek, maar deze keer via internet.

Online journalistiek is een belangrijke pijler in het proces van globalisering en het concept van global village. Online journalistieke platforms hebben grotendeels dezelfde inhoud in traditionele tijdschrift- of krantenpublicaties en andere nieuwsmedia zoals artikelen en afbeeldingen, maar met enkele toegevoegde links naar gerelateerde websites. Door een direct, alomtegenwoordig, goedkoop distributiemedium te bieden, voegt internet een enorme waarde toe aan dergelijke artikelen. Dit heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van online journalistiek in de huidige digitale samenleving. Een basisopleiding journalistiek is echter vereist voor iedereen die een carrière in online journalistiek wil beginnen om de principes van het beroep te behouden. Of het nu online of offline is, journalistiek blijft hetzelfde en professionaliteit moet behouden blijven.