Logo-nieuw

Meester van je klachten met Fysio24

19 mei 2016
Arnhem Nijmegen

Nederland is een hardloopland. 2,5 miljoen mensen joggen op straat of in het bos, lopen crosses of sloven zich uit op de atletiekbaan. Maar elk jaar lopen 710.000 hardlopers een blessure op.

Fysio24 uit Nijmegen heeft apps ontwikkeld waarmee geblesseerden via hun smartphone kunnen werken aan herstel of preventie. “Pijn in je knie, een spierblessure, zweepslag of andere ongemakken? Met Fysio24 heb je 24 uur per dag, zeven dagen per week herstel- en preventieprogramma’s van de beste hardloopexperts op zak”, zegt Janno Barlage, oprichter van Fysio24.

“Ik ben zelf fysiotherapeut. Heb jaren gewerkt in Amsterdamse ziekenhuizen. Ik vroeg me steeds vaker af hoe ik mijn kennis en expertise over kon brengen op de patiënt. Zodat ze dagelijks aan zelfzorg kunnen doen. Door aan herstel of preventie te werken hebben ze zelf de regie over hun gezondheid.”

Aanvankelijk ontwikkelden Janno Barlage en de zijnen een 24/7 online programma, waarmee de patiënt en de fysiotherapeut via camera’s met elkaar in contact stonden. “Maar dat was het niet. De therapietrouw ontbrak vaak, terwijl het zelfzorgidee juist gebaseerd is op het volhouden van een programma.” Hij besloot zich toe te leggen op hardloopblessures en daar samen met partners appprogramma’s voor te ontwikkelen.

Experts

Hardlopen is buiten voetbal het meest blessuregevoelig. Pezen, gewrichten en spieren hebben het te verduren. De preventie- en herstelprogramma’s worden ontwikkeld samen met experts: fysiotherapeuten, medisch specialisten, diëtisten, sportpsychologen, inspanningsfysiologen en IT’ers.

“Mensen beginnen vaak zo maar met hardlopen. Te hard, te snel, te vaak”, zegt Janno Barlage. “Als je pijn voelt is het vaak al te laat. Wij werken samen met hardlooptrainers, want je moet echt leren hoe je goed moet kunnen hardlopen”, zegt Barlage.

“Uit eigen onderzoek is gebleken dat tien procent van de geblesseerde hardlopers er niets aan doet. Anderen gaan direct naar de fysiotherapeut en maar liefst zeventig procent zoekt online naar oplossingen. Dat is onze doelgroep. In onze uitgebreide bibliotheek kunnen ze apps uitzoeken.”

Via de app kopen geblesseerde hardlopers een herstel- of preventieprogramma. Elke dag zijn ze dan een minuut of vijf, zes tot twaalf weken lang, bezig met herstel of preventie. Een programma kost vijf euro per week. Vijftien procent van de opbrengst gaat naar de experts die aan de ontwikkeling hebben bijgedragen.

Oefeningen

Janno: “Het programma kan bestaan uit oefeningen, maar er is ook informatie over de aard van blessures en advies om herhaling te voorkomen. Je wordt als hardloper meester van je klacht. Wanneer die klachten ernstig zijn kun je worden doorverwezen naar arts of fysiotherapeut.”

Het concept van Fysio24 viel ook investeerders op. Rockstart Accelerator, dat zich bezig houdt met starters in de gezondheidszorg, en het Duitse Doa-check Gerano hielpen het in september 2015 opgerichte bedrijf aan het nodige kapitaal om snel op te kunnen schalen. Nu werkt Fysio24 met acht mensen. Nieuwe investeerders worden gezocht als aandeelhouder.

Eind mei worden de apps van Fysio24 operationeel. Een maand later begint een publiciteitscampagne; aan de vooravond van de Europese Kampioenschappen atletiek, die van 6 tot 10 juli in Amsterdam worden gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *