IMG_0878

De onmisbaarheid van Richard Kemperman

17 juni 2016
Arnhem Blogs

Zijn wij als ondernemer echt zo onmisbaar voor ons bedrijf? Gastblogger Richard Kemperman van Coadit gaat hier dieper op in.

Ik ben onmisbaar…althans, dat denken volgens mij veel ondernemers. En dat is ook niet verwonderlijk want ieder bedrijf kent een tijd waarin als de ondernemer/eigenaar niets deed, het bedrijf eigenlijk ‘stil lag’. Met name in de begintijd geldt namelijk ‘zaken doe je met de vent en niet met zijn tent’ of de vrouwelijke variant ‘zaken doe je met de vrouw en niet met het gebouw’.

Het is voor menig ondernemer dan ook heel confronterend als je noodgedwongen echt niets kunt betekenen voor je eigen bedrijf. Als onvrijwillig ervaringsdeskundige moest ik dat alweer enige tijd geleden aan den lijve ondervinden. Geveld door een ‘medisch mankement’ was ik zeker driekwart jaar uit de running en duurde mijn ‘comeback’ ook nog eens een halfjaar.

En natuurlijk dacht ik tot op dat moment dat ik onmisbaar zou zijn voor de continuïteit van mijn bedrijf. Maar wat bleek tot mijn grote verbazing? Het bedrijf kon ook zonder mij prima haar eigen boontjes doppen. Enigszins teleurstellend dus want het is best confronterend dat alles ‘gewoon’ doorloopt. Anderzijds gelukkig maar want als je al uit de running bent zou de zorg over het voortbestaan nog eens bovenop je eigen besognes komen.

Test het maar eens uit

Mijn wellicht wat onverwachte conclusie was dan ook, dat ik van geluk mocht en mag spreken dat het bedrijf niet van mij afhankelijk is. Sterker nog, mijn advies aan collega ondernemers is om dat wellicht eens uit te testen. Zeg maar net zoals het terugzetten van de back-up van je bedrijfsgegevens die je trouw elke dag laat maken. En soms blijkt dan, dat het terugzetten is mislukt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *