Menno Bemelmans en  Janneke Kok hebben een bloemlezing van 'De Mensen uit Nijmegen' te boek gesteld.

Mensen uit Nijmegen met het hart op de tong

11 november 2016
Nijmegen

Al tweeënhalf jaar lang publiceren Janneke Bos en Menno Bemelmans op hun facebookpagina ‘De mensen uit Nijmegen’ gewone én ongewone Nijmegenaren.

Bijna 1000 willekeurige stadbewoners hebben inmiddels al hun ‘post of fame’ op Facebook mogen meemaken. In ieder geval bij elkaar voldoende om de, in de ogen van de makers, meest geslaagde momentopnames in een boek te verzamelen en ze zo aan de digitale vergetelheid te onttrekken.

Elke dag een stukkie met een foto van zomaar een Nijmegenaar. Waarom?

Om Nijmegenaren met elkaar te verbinden. Hun werk, ideeën, gedachten, hobby’s, liefde voor de stad, noem maar op”, legt Janneke Bos uit. “Iedereen heeft een verhaal dat hem of haar voor op de tong ligt. Dat is in vijf minuten op te tekenen. In die tijd heeft Menno ook een bijpassende foto gemaakt. Samen levert dat prachtige portretjes van mooie Nijmegenaren op.”

Nederlands

Janneke Bos liep al langer met het idee, ook een beetje ingegeven door soortgelijke Facebookpagina’s als Humans of New York, Humans of Tel Aviv en andere, die zo rond 2010 met de opkomst van Facebook ontstonden. Ze ontmoette Menno Bemelmans, die zichzelf omschoolde van muzikant tot fotograaf en met ongeveer hetzelfde idee rondliep. “Dan is een plus een natuurlijk al snel twee. We zijn gewoon aan de slag gegaan. De straat op, iemand aanspreken of onderbreken in zijn bezigheid en vragen of hij of zij vijf minuten heeft voor een praatje. Verschil met de Engelstalige serie ‘Humans of…’ is dat wij het gewoon in het Nederlands doen. Nijmegenaren spreken Nederlands toch?”

Stille wijken

Onder het label Bos & Bemelmans Works toog het duo in mei 2014 aan het werk. “Opvallend veel Nijmegenaren zeggen onmiddellijk ‘ja’ op de uitnodiging iets te vertellen. We spreken mensen gewoon aan. Iemand “die zijn huis staat te schilderen. Kinderen die aan het spelen zijn. Mannen die in een café koffie drinken. Dames die zich aan etalages vergapen. Stelletjes die op de museumtrappen zitten te kletsen.”

Diversiteit is het toverwoord dat in Nijmegen nauwelijks uitgesproken hoeft te worden. Menno Bemelmans: “We gaan er wel de wijken voor in, blijven niet in het centrum hangen. Dat zou te voorspelbaar zijn. Zo ontdek je ook dat Nijmegen heel stille wijken heeft, waar je echt je best moet doen om iemand te treffen.”

Nijmegenaren die een interviewtje weigeren zijn op een hand te tellen. “Wel moeten we mensen soms op weg helpen”, zegt Janneke. “Niet iedereen is even welbespraakt. Een kwestie van de juiste  openingsvraag stellen is meestal al voldoende. Het gaat ook niet om diepte-interviews, natuurlijk.”

Nijmegenaren met elkaar verbinden. Heb je daar voorbeelden van?

“Nou en of. Geholpen door het medium Facebook, we hebben inmiddels 10.000 volgers, vinden mensen die elkaar uit het oog waren verloren, elkaar weer terug. Of iemand vertelt over zijn vak en een ander is juist op zoek naar zo iemand dat die vaardigheden heeft. Of mensen die gemeenschappelijke hobby’s hebben vinden elkaar. ‘De Mensen uit  Nijmegen’ heeft zo ook z’n advertentiewaarde.”

De blog ‘De Mensen uit Nijmegen’ op Facebook is liefde werk oud papier. Bos & Bemelmans worden er geen cent beter van. Met het uitgeven in eigen beheer van hun eerste boek hopen ze daar nu enige verandering in te kunnen aanbrengen. Het boek wordt op 12 november gepresenteerd bij Dekker Van de Vegt in de Marikenstraat in Nijmegen en is vanaf dat moment in de boekhandel of via de Facebookpagina voor € 14,95 te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *