Sociale robot Tessa activeert mensen met dementie.

Sociale robot Tessa activeert mensen met dementie

22 november 2016
Algemeen

Sociale robot Tessa gaat vanaf begin volgend jaar mensen met dementie ondersteunen en activeren in verschillende zorgcentra in de regio Arnhem Nijmegen. Tessa is bedacht door Tinybots in Nijmegen, de startup in medische technologie van de jonge ondernemers Wang Long Li en Robert Paauwe.

“Ons idee is dat mensen met beginnende dementie met behulp van onze sociale robot actiever en zelfredzamer worden”, zeggen Li en Paauwe.

Tessa doet drie dingen: de robot helpt mensen met dementie met oriëntatie, meldt activiteiten en zet mensen aan om in actie te komen. “Bijvoorbeeld door te zeggen hoe laat het is”, vertelt Li. “Of door te melden dat er over een kwartier iemand van een zorginstelling komt om boodschappen te doen en te suggereren dat het handig is om alvast een boodschappenlijstje te maken.”

Tinybots heeft een eerste prototype van sociale robot Tessa ontwikkeld en daar diverse tests mee uitgevoerd. Tessa ziet eruit als een aangeklede bloempot met heldere oogjes. “Onze inschatting is dat mensen deze robot wel in hun huis neerzetten, maar een witte, technisch ogende robot niet zo snel”, verklaart Li. Tessa gaat geen klusjes voor iemand doen, het is een robot die sociale interactie aanmoedigt. De robot luistert en praat en kan door een familielid of een verzorgende worden ingesteld. “Als Tessa hoort dat het een tijd stil is in huis, kan de robot bijvoorbeeld voorstellen om de favoriete muziek van een persoon met dementie te laten horen”, legt Li uit.

Robotica

Li en Paauwe hebben allebei een technische achtergrond en zijn afgestudeerd als industrieel ontwerper aan de Technische Universiteit Delft. Daarna volgden ze een promotietraject bij Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Li: “Robotica gaat vaak alleen over technologie en efficiënt produceren. Wij wilden sociale robotica toepassen in de zorg door robots op een zinnige manier, vanuit de mens gezien te ontwikkelen.”

Via Rockstart Digital Health Accelerator, het programma voor startende bedrijven gespecialiseerd in medische technologie, kwamen de jonge ondernemers in Nijmegen terecht en maakten ze kennis met netwerkorganisatie Health Valley. Tinybots is één van de innovatieve startups die van Health Valley een uitnodiging kreeg voor het Health Valley Event afgelopen maart in Cinemec in Nijmegen. “Dankzij de vijfminutenpresentatie op het hoofdpodium van het Health Valley Event zijn we in contact gekomen met diverse zorgorganisaties en investeerders”, zegt Li. “Zodoende hebben we dit jaar grote stappen kunnen maken.”

Samenwerking in regio

Tinybots werkt samen met bedrijven uit Huissen en Elst aan de eerste serie van 120 sociale robots. “Het is heel fijn dat we in de regio enkele ervaren bedrijven hebben gevonden, die ons helpen met de productie van de body van Tessa en met de elektronica van de robot”, zegt Li. ”Via Joost Bouman van het Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland (RCT Gelderland) zijn we met deze bedrijven in contact gekomen.”

Eind januari 2017 wordt de eerste serie Tessa’s geleverd en nemen verschillende regionale zorgcentra de sociale robot in gebruik. Het betreft een zorgproject van het onderzoeksinstituut van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en de Zorgalliantie. Li: “Het is heel fijn dat de robot dan op grotere schaal getest kan worden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *