Petra van Stijn, directeur stichting Eusebiuskerk, bij boogbeeld Eusebiuskerk, foto Alba Maeso de Valles

Petra van Stijn nieuwe directeur stichting Eusebius

26 januari 2017
Arnhem

Ondernemer Petra van Stijn (53) uit Arnhem is door het bestuur van de stichting Eusebius Arnhem benoemd tot nieuwe directeur. Haar opdracht is de exploitatie van de stichting te optimaliseren door het aantrekken van evenementen en het werven van sponsors voor de restauratie van de monumentale kerk.

De Rijksoverheid, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland hebben eind 2016 voldoende subsidiebedragen toegezegd, om de restauratie van de toren in 2019 te kunnen afronden. Het is de bedoeling, dat in 2020 ook het schip helemaal is gerestaureerd. Daarvoor is nog 2 miljoen aan sponsorgeld nodig.

Naast de restauratie, vraagt exploitatie van de Eusebius een verdere professionalisering. De gemeente Arnhem heeft gevraagd, om naar een sluitende exploitatie te streven, over een aantal jaren. “Het is de bedoeling de Eusebiuskerk met respect en waardigheid te gebruiken voor evenementen die bij dit grootste monument van Arnhem passen”, zegt Van Stijn. “En als een gebouw waar alle Arnhemmers terecht kunnen voor feesten, congressen, bedrijfspresentaties en beurzen, maar ook om te trouwen en te rouwen.”

Als bestuurslid van de stichting Eusebius Arnhem nam Van Stijn na het vertrek van de vorige directeur van de stichting, Bert de Jong, in juni 2015, zijn functie als bestuurslid over. In de praktijk blijkt dat er meer tijd en energie voor nodig is. “We willen op volle kracht vooruit. De restauratie van de toren moet voor de 75ste herdenking van De Slag om Arnhem in september 2019 gereed zijn”, zegt Van Stijn. Zij is gemiddeld twee dagen per week actief als directeur van de Eusebius.

Bedrijfsleven

Er valt volgens de nieuwe directeur genoeg ‘te ontdekken’ in de Eusebiuskerk. Van de fraaie restauraties van het interieur van de kerk tot de grafkelders. “Bedrijven kunnen hier personeelsfeesten geven vanaf vijftien mensen in een kleine ruimte tot feesten met ruim duizend bezoekers in één van de historisch meest bijzondere locaties van Arnhem.”

Sponsoring luchtboogbeelden

Van Stijn gaat het Arnhemse bedrijfsleven benaderen voor het adopteren van de luchtboogbeelden. Daar zijn er 96 van en de restauratie kost 5.000 euro per stuk. “Als bedrijf kun je kiezen om de restauratie van de hertog van Gelre te sponsoren, een van de dieren van de Ark van Noach of één van de Disney-figuren, die straks weer op de toren worden geplaatst.”

Benefietavond Proef De Eusebius

Een nieuw evenement dat op stapel staat, is de benefietavond Proef De Eusebius, beleef Arnhems icoon op 21 maart. Kaarten kosten 25 euro per persoon, waarvoor bezoekers onder meer getrakteerd worden op optredens van Het Gelders Orkest en vader Emile en zoon Joey Hartkamp en een Amerikaanse veiling. Bij een Amerikaanse veiling betaalt elke bieder het verschil tussen het bedrag van de vorige bieder en het eigen bod.

Veilingmeester is Albert Keddeman van Veilinghuis Derksen, onder de hamer komen onder meer gesigneerde voetbalshirts van spelers van Vitesse, een luchtboogbeeld en een verblijf in de bruidssuite van Landgoed Hotel Groot Warnsborn in Arnhem. De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de restauratie van de vele luchtboogbeelden op de kerk.

Meer info: www.proefdeeusebius.nl

Voor meer informatie over het gebruik van De Eusebius: Petra van Stijn, 06-55747630 of e-mail petravanstijn@eusebius.nl

fotobijschrift: Petra van Stijn bij een van de nog te restaureren luchtboogbeelden van de Eusbius.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *