Musis Sacrum, Arnhem, nieuwe concertzaal in aanbouw, foto Daniëlle Wanders

Nieuwe concertzaal Musis Sacrum: zes tinten groen

30 januari 2017
Arnhem

De verbouwing van de nieuwe concertzaal van Musis Sacrum in Arnhem nadert zijn voltooiing. De  vorm van de nieuwe concertzaal is duidelijk zichtbaar in zes tinten groen Makkums aardewerk.

Duizenden ‘ribbels’ in geglazuurd donkergrijsgroen via mosgroen naar lichtgroen bekleden de gloednieuwe concertzaal van Musis Sacrum in hartje Arnhem. Rond deze enorme kolom zorgen vele vierkante meters glazenpuien voor een bijzonder transparant beeld: als er vertier is in Musis, zien de voorbijgangers dat. En andersom: de bezoekers van de foyer zien dat de stad leeft. “Musis Sacrum was aan de zuidzijde een gesloten steenklomp. Door de vijf meter hoge glazen wanden vormt het gebouw nu een visuele en functionele verbinding met de stad en de activiteiten buiten”, zegt Guus de Rijk, projectmanager Musis Sacrum van de gemeente Arnhem.

De Rijk leidt een gemengd gezelschap belangstellenden rond door de catacomben en de nieuwe concertzaal. Sommige leden van Het Gelders Orkest hebben hun instrument op hun rug bij zich. Ze kijken net als de anderen hun ogen uit. “Heel indrukwekkend en zo mooi. Niet te geloven dat we hier straks spelen”, zegt een HGO-violiste. En kijkend naar het tien meter hoge raam achter het podium met uitzicht op park Lauwersgracht: “Geweldig! Tot nu toe hebben we altijd in de het donker, bij kunstlicht gerepeteerd. Straks repeteren we in het daglicht en kunnen we naar buiten kijken.”

Akoestiek

Qua akoestiek is er alles aan gedaan om van de concertzaal één van de beste van Nederland te maken, benadrukt De Rijk. Hij wijst op de gekantelde wandpanelen waarmee de zaal van binnen is bekleed. “Die panelen hebben allemaal een andere hoek en worden nog afgewerkt met eikenhout. De lengte, breedte en hoogte van de verharding moet kloppen. Om de afwerking van de zaal helemaal te kunnen fine tunen, is deze zaal op een schaal van één op tien nagebouwd en zijn er in die ruimte geluidstesten gedaan.”

Een complicerende factor is dat de nieuwe concertzaal zowel de symfonische muziek van Het Gelders Orkest optimaal tot zijn recht moet laten komen als elektrisch versterkte muziek. “Bij het HGO wil je wat nagalm. Popmuziek moet je dempen, vandaar dat er op het balkon donkere panelen zichtbaar zijn. Die panelen kunnen via een rails in de hele zaal worden aangebracht”, legt De Rijk uit.

De concertzaal is tevens heel goed geluiddicht gemaakt. De Rijk: “Als Het Gelders Orkest hier straks aan het repeteren is, heeft het geen last van geluid in de omgeving. Dat was in de oude situatie ondenkbaar, waardoor er geen andere activiteiten mogelijk waren.”

Unieke raampartij

Heel bijzonder is de tien meter hoge raampartij, die de achterwand van de concertzaal vormt, waardoor je uitkijkt op park Lauwersgracht. “Dit is een unique selling point van Musis Sacrum, waarbij de architect zich heeft laten inspireren door de Prinsengrachtconcerten in Amsterdam”, meldt De Rijk. “Het podium waarop wordt gespeeld kan namelijk zo worden ingericht dat het orkest richting zaal speelt. Maar het kan ook andersom ingesteld worden. Met de glazen pui open, speelt het orkest zo het park in en heeft Arnhem zijn Lauwersgrachtconcert.”

Aan de kant van de Velperbuitensingel komen de artiesteningang, twee dockingstations voor vrachtwagens en diverse kantoorruimten. De hoofdingang voor het publiek komt in de nieuwbouw aan de kant van de Velperbinnensingel (tegenover parkeergarage Musis). Rond de concertzaal komt de foyer, één niveau lager zijn de garderobe en toiletten te vinden.

De verbouwing van Musis Sacrum begon in 2015 met de sloop van de oude zaal en kost alles bij elkaar zo’n 20 miljoen euro. Op 6 mei speelt Het Gelders Orkest voor het eerst in de nieuwe concertzaal. Er zijn straks twee grote zalen en diverse kleinere ruimten en foyers beschikbaar voor bijeenkomsten en concerten voor honderd tot drieduizend bezoekers. De nieuwe concertzaal beschikt straks over circa duizend zitplaatsen en ongeveer het dubbele aantal staanplaatsen, de oude concertzaal telt zo’n achthonderd zitplaatsen.

Trots

De nieuwe concertzaal torent boven het pand uit en staat ‘visueel los‘ van het monumentale deel van Musis Sacrum dat uit de renaissance stamt. De concertzaal vormt een groene kolom, die als het ware vanuit het park opstijgt. De wanden zijn bekleed met groene aardewerken ‘ribbels’ geglazuurd in zes tinten groen en gebakken bij Koninklijke Tichelaar uit het Friese Makkum. Arnhem kan straks trots zijn op zo’n mooi en spannend concertgebouw.

fotobijschrift: De nieuwe grote concertzaal van Musis Sacrum in aanbouw met op de achtergrond de 10 meter hoge raampartij met uitzicht op park Lauwersgracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *