HyGear, PersPodium.nl, Marinus van Driel, directeur HyGear, toast met de Arnhemse wethouder Anja Haga van duurzaam op de opening van het waterstoftankstation op IPKW, foto Jacques Kok

Waterstofproducent HyGear opent H₂-tankstation op IPKW

15 februari 2017
Arnhem Uitgelicht

De Arnhemse waterstofproducent HyGear heeft vanmiddag op het nieuwe deel van Industriepark Kleefse Waard een waterstoftankstation geopend. “Over 20 jaar rijden we allemaal op waterstof of in een hybride elektrische auto”, zegt Marinus van Driel, oprichter en algemeen directeur van HyGear. “Een auto die op waterstof rijdt, heeft nul emissie.”

Voorlopig tanken er een waterstofauto van de gemeente Arnhem en eentje van Rijkswaterstaat bij de witte waterstoftankzuil aan de Oude Veerweg achter de nieuwbouw van HyGear op IPKW. Vanaf volgende week komt daar de waterstofbus bij, die wordt ingezet op het traject Arnhem-Apeldoorn. Deze bus tankt nu nog in Helmomd.

Het H-tankstation waar onder 300 bar wordt getankt, is vooral een promotiemiddel. “We laten hier zien dat het kan”, zegt Marinus van Driel, algemeen directeur van HyGear. “Het is en blijft een kip-en-het-ei-verhaal: als er geen tankstation is, koopt niemand een waterstofauto en andersom. Dat patroon doorbreken we nu.”

Van Driel opende het tankstation samen met de Arnhemse wethouder Anja Haga van duurzaamheid door samen een rood lint door te knippen. Daarna volgde een toast met een glas champagne en tankten er enkele waterstofauto’s. “Hier staat een trotse wethouder”, constateert Haga. “Arnhem heeft grote ambities als het gaat om duurzaam vervoer. In 2010 opende hier het eerste waterstoftankstation van Nederland. Nu is het weer terug en is dit het derde tankstation in Nederland waar waterstof getankt kan worden.”

Haga ziet het H-tankstation als vliegwiel dat mensen er toe aanzet een waterstofauto te kopen. “De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van HyGear betekent niet alleen een impuls voor het gebruik van duurzame brandstoffen, maar ook voor de werkgelegenheid.”

HyGear, voluit Fuel Cell Products HyGear, ontwikkelt en bouwt wereldwijd installaties bij industriële bedrijven die uit aardgas op locatie onder meer waterstof produceren. “Het zijn waterstoffabriekjes, die een enorme energiebesparing opleveren en daardoor een kostenbesparing tot 50 procent voor de eindgebruiker kunnen realiseren”, legt Van Driel uit. “Waterstof hoeft daardoor niet meer onder hoge druk vervoerd te worden.”

Droom

Overtuigd van waterstof als schone energiedrager is, richtte Van Driel in 2002 HyGear op. Het bedrijf begon met twee man, nu werken er 62 mensen, van universitair opgeleide ingenieurs tot hoogopgeleide werktuigbouwkundigen en elektrotechnici. “We groeien enorm snel. Over een jaar werken hier ongeveer honderd mensen”, kondigt Van Driel aan. “Het begon allemaal met de simpele gedachte ‘Hee, waar komt waterstof eigenlijk vandaan?’ en de droom van een waterstof-economie. Inmiddels bouwen we waterstofcentrales bij glas- en metaalfabrieken in Rotterdam, het Ruhrgebied, maar ook voor Philips in Turnhout (België) in Amerika en Azië.” Naast de hoofdvestiging in Arnhem heeft HyGear een kantoor in Singapore en agenten in meerdere landen. 

NPEX

De goede ontvangst van de 7 procent-obligatielening die HyGear afgelopen maandag uitzette op de NPEX, de MKB-beurs van Nederland, zorgt voor enthousiasme bij Van Driel. “We willen met die lening graag 2,5 miljoen euro binnenhalen om verder te kunnen groeien. In iets meer dan twee dagen tijd is er al voor meer dan 8 ton ingetekend. Dat geeft aan dat mensen vertrouwen hebben in waterstof.”

HyGear weet zich sinds 2005 gesteund door PPM Oost de investeringsmaatschappij die werkt met geld uit fondsen van de provincie Gelderland. De Spaanse multinational ingenieursbureau Abengoa S.A. is sinds 2008 een grote aandeelhouder.

In Arnhem wordt nu hard gewerkt aan het nieuwe hoofdkantoor van HyGear, dat eind van dit jaar klaar is. Naast een kantoor komen er laboratoria, testruimtes en een vulstations voor trailers. Van Driel: “We vullen hier trailers met onze zelfontwikkelde technologie.”

Van Driel geeft eerlijk toe dat hij na zijn aanvankelijke enthousiasme ook een poosje sceptisch is geweest over waterstof als brandstof voor het vervoer van de toekomst. Dat had te maken met de opkomst van het elektrisch rijden. “Maar inmiddels steken grote partijen als Shell, Toyota en BMW weer veel geld in het rijden op waterstof. Het grote voordeel van waterstof is, is dat je het snel kunt tanken.”

bij de foto: Marinus van Driel, algemeen directeur HyGear en de Arnhemse wethouder Anja Haga van Duurzaamheid toasten met champagne op de opening van het waterstoftankstation.

3 reacties op “Waterstofproducent HyGear opent H₂-tankstation op IPKW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *