Hans Dales

Duurzaamheid speerpunt IG&D

28 maart 2017
Achterhoek/Liemers

Duurzaamheid moet beter gaan leven bij bedrijven in Doetinchem. Dat vindt de ondernemersbelangenvereniging IG&D. Duurzaamheid in al z’n aspecten is daarom uitgeroepen tot speerpunt.

IGD Bedrijvig Doetinchem wil het duurzaamheidsbeleid inzichtelijk maken en de betreffende voorzieningen en maatregelen op dit gebied zo uniform mogelijk maken. Dat geldt voor kwaliteit, prijsstelling en uitvoering.

Op deze manier verwacht IG&D dat het onderwerp bij aangesloten bedrijven – een kleine driehonderd – meer gaat leven en er daadwerkelijk duurzaamheidsmaatregelen getroffen worden. Duurzaamheid is daarom toegevoegd aan de andere speerpunten  van IG&D. Uitgangspunt is dat centrale aanpak versnippering voorkomt en dat ondernemend Doetinchem betrokken is via één kanaal.

Naast IG&D doen mee de Ondernemers Vereniging Doetinchem (OVD), die de belangen van de detailhandel in de stad behartigt, en het Centrummanagement. Samen vormen ze een commissie met als werktitel Duurzaamheid Doetinchem (DUID) onder voorzitterschap van Hans Dales, bestuurslid van IG&D (foto). Ook de zes parkmanagementorganisaties in Doetinchem zijn vertegenwoordigd in DUID.

Als adviseurs zijn aan de commissie toegevoegd Jaap Berenbak (Team Economie gemeente Doetinchem) en Rinus Smet (Samenwerkende Industriële Kringen in de Achterhoek, SIKA). Berenbak zorgt voor de koppeling met gemeentelijk en provinciaal duurzaamheidsbeleid. Smet staat voor de regionale component.

Klaar in 2030

Gemeente en provincie willen duurzaamheid bij bedrijven bevorderen en streven naar een energie-neutrale Achterhoek/Doetinchem die in 2030 bereikt moet zijn. De stap naar duurzaam ondernemen begint bij bewustwording en het delen van kennis. Tal van maatregelen moeten worden genomen die leiden tot vermindering van het gebruik van elektriciteit- en aardgasverbruik.

De handvatten die hiervoor noodzakelijk zijn worden centraal aangereikt. Dat geldt voor heel ondernemend Doetinchem. Doel is: duurzame, innovatieve en zelfvoorzienende bedrijvenparken in Doetinchem. Ofwel: circulair ondernemen.

DUID-voorzitter Hans Dales: “Via samenwerking van ondernemers, overheid en kennisinstellingen vergroten we de economische kracht van de gemeente Doetinchem. Door zo veel mogelijk ontwikkelingen vóór te blijven genereren we extra waarde voor de toekomst. Zowel voor de individuele ondernemer als voor het centrum van de stad en de bedrijvenparken.”

Een reactie op “Duurzaamheid speerpunt IG&D

  1. Ook het gebruik van Fairtrade producten zoals koffie, thee en suiker in een bedrijf is duurzaam. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Doetinchem werkt hard aan de realisatie van de wens van de gemeente Doetinchem om eind 2017 een Fairtrade Gemeente te zijn. Graag zou ik bedrijven willen informeren hoe zij hieraan kunnen bijdragen. Duurzaam is niet alleen energie besparen maar ook werken aan het behalen van de sustainable development goals. Een Fairtrade Gemeente werkt aan veel van deze doelen! Ik zie uw uitnodiging graag tegemoet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *