PersPodium, 010517, start bouw Focus Filmtheater, Kerkplein, Arnhem. Henk Bitter, Gerrie Elfrink en Charlie Cappetti in actie. foto Alain Baars

Bouw Focus Filmtheater van start

1 mei 2017
Arnhem Uitgelicht

Met een ferme druk op de knop hebben wethouder Gerrie Elfrink van de gemeente Arnhem en directeuren Henk Bitter en Charlie Cappetti maandagmiddag 1 mei het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Focus Filmtheater op het Kerkplein voor de Eusebiuskerk in Arnhem. Het gebouw wordt in maart volgend jaar geopend.

 

Het heeft nogal wat voeten in de Arnhemse aarde gehad, maar de bouw van het nieuwe Focus Filmtheater op het Kerkplein aan de voet van de Eusebiuskerk is van start gegaan. Volgend jaar maart wordt het gebouw geopend voor het publiek. Focus beschikt dan over vijf zalen met in totaal 384 stoelen verdeeld over drie verdiepingen. Op de derde verdieping komt het dakterras dat tevens geschikt is voor de vertoning van filmvoorstellingen inde openlucht.

“We zijn blij, trots en dankbaar dat de bouw na ruim twintig jaar van overleg nu van start gaat”, zei Henk Bitter, één van de directeuren van Focus Filmtheater. Trots is hij vooral op de ‘hele mooie plek in de stad’ waar het nieuwe pand verrijst. “Ons  pand levert een bijdrage aan de vernieuwing van de zuidelijke binnenstad van Arnhem.”

Het nieuwe gebouw van Focus Filmtheater is ontworpen door DP6 Architectuur uit Delft en wordt gebouwd door aannemer BINX Smartility uit Groenlo. Het bestaat uit twee bouwblokken, die worden verbonden door een ‘glazen straat’. De Eusebiuskerk blijft zo vanaf het Kerkplein zichtbaar. Het Arnhemse Focus Filmtheater ging in 1973 als Filmhuis Arnhem van start in het huidige Willemeen aan het Willemsplein en verhuisde later naar de vroegere Korenbeurs op de Korenmarkt. Er is al jaren sprake van nieuwbouw, maar elke keer ontstond er discussie over de locatie en de eisen waar het gebouw aan moet voldoen. Uiteindelijk hakte de Arnhemse gemeenteraad in december 2015  de knoop door.

“De Korenbeurs is een perfect gebouw, maar niet zo geschikt als filmtheater”, constateert wethouder Gerrie Alfrink (cultuur) van Arnhem. “Dit gebouw is er speciaal voor ontworpen. Het is energiezuinig, comfortabel en toegankelijk en komt op een mooie plek in de stad. Op het Kerkplein waar straks ook de Jansbeek boven de grond komt. Een onafhankelijk filmtheater waar bijzondere films te zien zijn, is in elke zichzelf respecterende stad te vinden.”

Focus Filmtheater beschikt nu over drie zalen waar dagelijks minimaal zes films worden vertoond, van actuele kwaliteitsfilms, hoogtepunten uit de filmhistorie en documentaires tot kinderfilms en educatieve films. Bitter: “We kijken er naar uit dat we volgend meer betere films kunnen laten zien.”

 

bij de foto:

Henk Bitter, Gerrie Elfrink en Charlie Cappetti (v.l.n.r.) slaan met een aantal rake klappen drie paaltjes in de grond bij de start van de bouw van het nieuwe Focus Filmtheater in Arnhem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *