bakker berntsen

Compost uit oud brood

1 mei 2017
Achterhoek/Liemers

Kampioensbakker Paul Berntsen uit Didam gaat oud brood composteren. Deze BakkersCompost is geschikt voor moestuinen en land- en tuinbouw.

Na lang en intensief onderzoek slaagde Berntsen erin een productieproces te ontwikkelen waarmee restbrood binnen 24 uur wordt omgezet in compost. Daartoe nam hij een compagnon uit Noord-Holland in de arm.

“Het was mijn zoon Thijs die me op het idee bracht”, aldus Berntsen. “Hij vroeg me op zeker moment waarom ik m’n dagelijkse restbrood niet aan arme mensen gaf. Dat zette me aan het denken.”

De ambachtelijke bakker uit Didam houdt aan het einde van elke werkdag steevast brood over. “Je probeert het per dag natuurlijk zo goed mogelijk in te schatten. Maar ik wil geen enkele klant nee verkopen. Daarom bak ik liever teveel dan te weinig.”

 

“Tot voor kort werd mijn oude brood dagelijks opgehaald door een bekende. Die bracht het brood naar varkensboeren in de omgeving en naar de paardenmanege. Daar kwam abrupt een eind aan toen de broodophaler eind vorig jaar bij een ongeval om het leven kwam. Voor mij was dat het sein om over een andere bestemming na te denken.”

In Azië wordt al van oud brood compost gemaakt. In Europa heeft Berntsen de primeur. “Het is een waanzinnig concept, al zeg ik het zelf”, vervolgt de enthousiaste ondernemer. “Broodcompost over de nog groene aardbeitjes. En diezelfde aardbeien, dan vuurrood, niet veel later met een flinke dot slagroom op m’n eigen brood. Daar word ik vrolijk van!”

 

BakkersCompost, zoals het nieuwe product gedoopt is, is een duurzaam, milieuvriendelijk en uitermate geconcentreerd product. Ter vergelijking: waar voor 1 hectare landbouwgrond 20.000 kilo ‘normale’ compost nodig is, volstaat voor dezelfde lap grond 7.500 kilo BakkersCompost.

Voor het productieproces zocht Berntsen contact met de jonge Noord-Hollandse firma EcoCreation. Sinds begin dit jaar produceert dit bedrijf een eigen lijn composteermachines. De machines zetten in 24 uur organisch afval om in compost en realiseren tegelijkertijd een volume- en gewichtsreductie van 85 procent.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *