Het is altijd moeilijk om te weten wat nieuws is en wat oud nieuws is. We hebben hier allemaal een eigen beleving over. Wat de ene nieuw nieuws vindt, is voor de ander juist oud nieuws. Zit iemand veel op internet op verschillende nieuwssites dan is voor die persoon al snel iets oud nieuws. Iemand die het later leest is het juist dan weer nieuw nieuws. Zo zie je maar dat je er je eigen aanvulling aan kan geven of het oud nieuws of nieuw nieuws is. Maar wat is nieuws nu en wat voor soorten nieuws zijn er allemaal?
Wat is nieuws?
Wil je ook echt nieuws hebben dan moet dit voldoen aan een aantal criteria. Pas dan heeft het ook echt nieuwswaarde. Zit er voldoende nieuwswaarde dan pikt de media dit ook op. Maar hoe weet je of het ook nieuws is?
Nieuws moet actueel zijn: Wanneer nieuws alweer een aantal weken oud is dan is dat zeker geen nieuws.
Nieuws moet belangrijk zijn voor grote groepen mensen: Het nieuws wat je brengt moet zeldzaam zijn en een grote groep mensen vindt juist dat echt nieuws. Zo kan je denken aan nieuws over hart- en vaatziekten. Denk altijd na of het nieuws ook voor een grote groep mensen is.
Nieuws wat afwijkt: Nieuws wat een zeldzaamheid is wijkt vaak af. Een voorbeeld van afwijkend nieuws is dat een man een hond bijt. Dat een hond een man bijt is niet bepaald groot nieuws.
Alles omtrent beroemde mensen: je hebt nieuws omdat een beroemdheid ergens op bezoek gaat of omdat ze een groot concert hebben bijvoorbeeld.
Conflicten als nieuws: Zo kan een beroemdheid naar een stad komen voor een congres en dit ineens niet doorgaat om de een of andere reden. Dit conflict is dan zeker nieuws.
Nieuws van nabij is interessanter dan van ver weg: Een regionale krant zou meer nieuws uit de omgeving vermelden. Een landelijke krant nieuws van het land zelf. Zo kan er een ongeluk gebeurd zijn in het buitenland. Dit lijkt in eerste instantie geen nieuws, maar wanneer hier Nederlanders bij betrokken zijn is dit wel weer nieuws.
Emoties en alles over mensen is nieuws: Als er een bekende ziek is of familieleden, dan wordt dit ook als nieuws gezien.
Je kunt natuurlijk niet alles wat nieuw is ook als nieuws zien. Wanneer een bepaalde organisatie een nieuwe topvrouw of topman heeft gekregen vorige maand, is dat geen nieuws. Maar wanneer je er geen vorige maand maar vijf minuten geleden voor neerzet dan krijg je vaak ook al een ander antwoord. Het is dan ook erg belangrijk dat nieuws eerlijk is.
Welke soorten nieuws zijn er?
Nieuws kan verdeeld worden in verschillende journalistieke categorieën:
- Lokaal, stad-, gemeentelijk en regionieuws
- Binnenlands nieuws
- Politiek nieuws
- Financieel-economisch nieuws
- Europees nieuws
- Buitenlands nieuws
- Service-informatie zoals het weer, rtv informatie en uitgaan informatie
- Wetenschap, religie, cultuur, amusement en sportnieuws
Het schaalniveau van nieuws kan worden uitgedrukt door wereldnieuws, landelijk nieuws en lokaal nieuws. Hieruit kan al snel opgemaakt worden of het nieuws plaatselijk is.
Dan is er ook nog nepnieuws. Dit is nieuws dat gebaseerd is op onjuiste nieuwsfeiten. Dit wordt dan wel als echt nieuws gebracht.
Hoe wordt nieuws gemaakt?
Er is elke dag wel nieuws wat op te vangen valt en dit nieuws naar buiten te kunnen brengen. Dit kan in een krant, journaal of op een nieuwswebsite. Hoe het nieuws gemaakt wordt is eigenlijk met een drietal stappen:
Selecteren van nieuws
Wanneer nieuws op een redactie komt kan dit op verschillende manieren zijn. Dit kan via bronnen van journalisten, persberichten, persagentschappen. Niet ieder nieuws wat binnenkomt op de redactie wordt ook als nieuws naar buiten gebracht. Er wordt eerst gekeken welk nieuws het meest nieuwswaardig is door nieuwsselectie uit te voeren.
Produceren van nieuws
Voor het nieuws gepresenteerd wordt vindt er eerst een redactievergadering plaats. Daar worden ook de geschikte invalshoeken bepaald. Redacteurs gaan interviews afnemen en de artikelen schrijven. Fotografen zorgen voor het bijpassende fotomateriaal.
Verspreiden van nieuws
Als het nieuws helemaal klaar is dan kunnen vormgevers, monteurs en eindredacteurs aan het werk om er een geheel van te gaan maken. De krant wordt gedrukt, de nieuwsartikelen gaan online en het journaal wordt uitgezonden. Wanneer er last minute nieuws komt wat wereldnieuws is dan gaan ze het hele proces opnieuw doen.
Journalistieke code en de regels
Sinds 2010 heeft de raad voor de journalistiek regels geschreven voor de journalistiek. De regels zijn in de Code van de raad voor de journalistiek gezet. Dit moest een leidraad worden voor het werk van de journalisten.
In de code staat vermeld wat het belang is van de bronvermelding, er moeten een aantal standpunten in het artikel voorkomen en de feiten moeten heel duidelijk gescheiden worden van elkaar.
Nieuws is meer dan alleen feiten
Nieuws is niet alleen feiten. Bij nieuws komen ook beelden, cijfers en reclame kijken. Er zijn een aantal dingen die nauw verbonden zijn aan nieuws zoals nepnieuws, propaganda en complottheorieën. Nieuws heeft dan ook verschillende invalshoeken. Deze invalshoeken zijn:
- Nep nieuws en de feiten: Zorg dat je alles weet omtrent het fakenieuws. Op social media vind je veel nep nieuws
- Complottheorieën: Dit is eigenlijk een vorm van nepnieuws. Complotdenkers verklaren gebeurtenissen door samenzweringen
- De kunst van overtuigen: Dit noemen ze ook wel propaganda. Het is de bedoeling dat mensen overtuigd worden. Dit vind je over het algemeen in reclame, in films maar ook in nieuws
- Data Wijsheid: Door cijfers en grafieken kan er een betrouwbare indruk gewekt worden. Sneller wanneer je dit met woorden doet. En toch kunnen cijfers en grafieken misleidend zijn. En daarom is mediawijsheid ook heel erg belangrijk.
- Reclame: Voor de nieuwsmedia is reclame een grote bron van inkomsten. Het is natuurlijk wel een belangrijk deel van mediawijsheid om reclame te begrijpen en herkennen.