Je bekijkt nu Google nieuws, wat is het en waar komt het nieuws vandaan

Google nieuws, wat is het en waar komt het nieuws vandaan

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Het nieuws is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven. De een hecht er heel veel waarde aan terwijl de ander pas geïnteresseerd raakt als er daadwerkelijk iets aan de hand is waardoor het zin heeft om het nieuws ineens te gaan volgen. Maar tegenwoordig verspreidt veel nieuws zich via online kanalen. Google is een van de grootste en meest bekende zoekmachines ter wereld en ook Google houdt zich bezig met het wereldwijde nieuws. Maar hoe werkt dit nu precies en hoe komt Google aan zijn nieuwsbronnen? 

9/11 in de USA

Voor de 30-plussers is 9 september 2001 een dag in de wereldgeschiedenis die op het netvlies gegrift staat. Dat was namelijk de dag dat de Twin Towers in New York doorboort werden door twee passagiersvliegtuigen met duizenden doden tot gevolg. De aanslag op het World Trade Center dat in de Twin Towers gevestigd was zorgde voor een ongekende schok in de hele wereld.

De beelden van de vliegtuigen die de Twin Towers doorboren, de mensen die uit paniek en wanhoop uit de brandende Twin Towers sprongen, de ongekende stof en puin wolken en vooral het ongeloof. Overal ter wereld was de aanslag op het World Trade Center wereldnieuws. Die dag veranderde de wereld en de wereldpolitiek. Ineens was terrorisme een serieuze bedreiging.

Na de aanvallen van 11 september 2001 ontwikkelde Google het nu bekende algoritme. Door het gebruik van het algoritme kon Google makkelijk en eenvoudig nieuws verzamelen via diverse websites. Dit had als voordeel dat nieuws snel geselecteerd kon worden op basis van bron, betrouwbaarheid en nieuwswaarde. 

Destijds in 2002 was dit natuurlijk nog een zeer basale versie van het huidige Google nieuws wat ook via de app en playstore verkrijgbaar is. Door de jaren heen is de techniek achter Google nieuws verbeterd en gepersonaliseerd geworden.

Google nieuws, hoe werkt dit nu precies?

Je hebt vast weleens gebruik gemaakt van Google. Even snel iets opzoeken is met Google zo gepiept. Maar misschien is het je wel opgevallen dat als je op een specifiek onderwerp hebt gezocht bij Google dat je later ook gerichte advertenties krijgt of andere links die over dit onderwerp gaan. Dat komt door het algoritme waar Google gebruik van maakt. 

Google nieuws maakt hier ook gebruik van. En aan de ene kant is dat erg handig maar het kan ook nadelig uitpakken. Zo is het bekend dat mensen die lijden aan hypochondrie, dat is een ziekte waarbij je bang bent om ziek te worden, gebukt kunnen gaan onder hun gedrag op Google. Even op Google speuren naar een ziekte of aandoening leidt er dan toe dat er constant informatie blijft komen.

Gelukkig hoef je daar bij Google nieuws niet bang voor te zijn en kun je jezelf daartegen beschermen door bij Google aan te geven wat je voorkeuren zijn. In 2014 heeft Google deze optie in het leven geroepen om men de gelegenheid te bieden het nieuws te ontvangen wat voor de persoon zelf een specifieke waarde heeft. 

Vind jij bijvoorbeeld nieuws uit je eigen regio belangrijk? Dan kun je dit heel eenvoudig aangeven bij Google. Ook als je bepaalt nieuws niet wilt ontvangen kun je dit aangeven. Op dit punt is Google veel verder andere nieuwsaanbieders. 

Hoe bepaald Google wat nieuws is?

Google heeft, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zo haar eigen systeem. Het algoritme van Google biedt veel mogelijkheden. Ook op het gebied van nieuwsselectie biedt het systeem van Google veel mogelijkheden. Google selecteert bijvoorbeeld haar nieuwsartikelen op basis van de activiteiten die op andere nieuwssites plaatsvinden.

Google nieuws kijkt niet alleen naar de hoeveelheid nieuws wat er geplaatst wordt of de hoeveelheid bezoekers maar kijkt ook naar de relevantie van het nieuws, welke categorie het nieuws toe behoort en de betrouwbaarheid van het nieuws. Uiteraard kun je te maken krijgen met fake nieuws, want dat is de laatste jaren ook een groot probleem maar dit kun je via andere sites eventueel checken.

Google houdt er dus bij het gebruik ook rekening mee welk nieuws jij als lezer interessant vindt en vaak bekijkt. Aan de hand hiervan maakt Google voor jou een selectie welk nieuws jij mogelijk graag wilt lezen. 

Is Google nieuws betrouwbaar?

Google doet er alles aan om de betrouwbaarheid van haar zoekmachine als ook haar nieuws betrouwbaar te laten zijn. Je kunt er dus wel van uit gaan dat Google nieuw over het algemeen te vertrouwen is. Maar internet zal internet niet zijn dat je ook via Google in aanraking kan komen met fake nieuws. 

En juist de verspreiding van fake nieuws is een groot gevaar. Het bevat namelijk vaak politieke onderwerpen waardoor mensen het vertrouwen in de overheid en politiek kwijtraken en dit is wel een serieus probleem. Door het vertrouwen wat men kwijt raakt ontstaan er soms gevaarlijke ideeën. De corona crisis is hier een goed voorbeeld van. 

Daar ontstond mede door foute nieuwsbronnen het idee in een redelijke grote aanhang onder de bevolking dat corona met opzet was losgelaten en dat de overheid de mensen wilde uitroeien. Alleen al in Nederland ontstond er een enorme opstand met verwoestende rellen in Rotterdam en Urk tot gevolg.

Google nieuws vindt het belangrijk dat het nieuws betrouwbaar is en doet er alles aan om de selectie van nieuws zo zorgvuldig mogelijk te laten plaatsvinden. Toch kan het gebeuren dat er nieuws bij zit wat niet klopt maar gelukkig kun je online dit vaak checken bij website die fake nieuws melden.

Altijd op de hoogte zijn van het nieuws

Wanneer je snel op de hoogte wilt zijn van het nieuws in jouw omgeving of ook het wereldnieuws kun je bij Google nieuws de zogeheten ‘push-meldingen’ aanzetten op jouw mobiele telefoon, laptop of tablet. Dat wil zeggen dat je een melding krijgt op je scherm met de meest interessante nieuwsartikelen die voor jou van belang zijn.

Door het gebruik van de pushmeldingen mis je geen enkel nieuwsbericht meer van Google nieuws en ben je snel op de hoogte van alle actualiteiten. Google nieuws is een app die je zeker niet mag missen.