Zonder internet zijn we nergens meer. Dat is zo in ons privéleven, maar zeker ook in ons werkende leven. Als freelancer is een werkende internetverbinding ook een soort primaire levensbehoefte, want zonder kan het lastig worden om je werk uit te voeren. Op het moment dat je bezig bent met internet providers vergelijken voor een passend abonnement, kan het zo zijn dat je aanbiedingen voor zakelijk internet tegenkomt. Moet je zakelijk internet nemen als freelancer?
Niets moet
Laat we een ding vooropstellen: niets moet. Voor freelancers gelden sowieso al wat andere regels dan traditionele zzp’ers, maar voor beiden geldt dat zakelijk internet geen verplichte kost is omdat je in feite als zelfstandig ondernemer aan de gang bent. Je bent net zo vrij om te kiezen voor een particulier internetabonnement als dat is wat je liever wilt. In beide gevallen levert het je als het goed is een werkende internetverbinding op waarmee je in staat wordt gesteld om je werk uit te voeren. En dat is uiteindelijk hetgeen dat belangrijk is.
Waarom zou je zakelijk internet nemen?
Betekent dat dan ook dat het zinloos is om zakelijk internet te nemen? Natuurlijk niet, want anders had het weinig bestaansrecht. Zakelijk internet biedt ondernemers een hoger serviceniveau dan je als particuliere afnemer krijgt bij je internetabonnement. Als je een vraag of een probleem hebt, word je zo snel mogelijk geholpen. Eventuele storingen in de verbinding worden zo snel mogelijk opgelost, want dat is een belangrijke voorwaarde van zakelijk internet. Zo kun je ervan uitgaan dat je zo min mogelijk down time hebt waarbij je geen gebruik kunt maken van een werkende internetverbinding. Zeker ook als freelancer is het cruciaal om te allen tijde te kunnen rekenen op een werkende internetverbinding.
Waarom zou je het niet moeten doen?
Het hogere serviceniveau is een goede reden om voor zakelijk internet te kiezen. Maar er zijn, naast het feit dat het niet verplicht is, ook nog wel redenen te bedenken om niet voor zakelijk internet te kiezen als freelancer of zzp’er. Dat is ten eerste het feit dat je er doorgaans meer voor kwijt bent dan voor een particulier internetabonnement. Daar staat dan natuurlijk dat hogere serviceniveau tegenover. Daarnaast kan het zo zijn dat je vanuit huis werkt en daar al een particulier internetabonnement hebt dat gewoon volledig in je behoeftes voorziet. Dan heeft een overstap naar zakelijk internet en daar extra voor betalen onvoldoende zin.
Werk je dus vanuit huis als freelancer, dan kan het zomaar zo zijn dat je niet eens behoefte hebt aan een nieuw internetabonnement. Kies je echter voor het huren van een kantoor buiten de deur als werkruimte (bijvoorbeeld om minder afgeleid te worden, of om een centralere locatie te hebben), dan heb je daar natuurlijk een apart internetabonnement voor nodig. Ook dan maakt het niet uit of je voor zakelijk of particulier internet kiest. Maar de belofte van betere dienstverlening kan wel een reden zijn om toch voor zakelijk internet te kiezen, ook al kost dat dan wat meer. In beide gevallen mag je de kosten voor de belasting als zakelijk opvoeren voor zover het gebruik ook daadwerkelijk zakelijk is. Dat ligt dus bij een externe werkruimte een stuk eenvoudiger dan wanneer je gebruik maakt van je internet thuis.