Je bekijkt nu Alles over het WK voetballen 2022

Alles over het WK voetballen 2022

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Maak je borst maar nat want eind 2022 dan is het zover. Dan vindt het WK voetballen plaats en dat zal de harten van menig voetballiefhebber weer sneller doen laten kloppen. Je kunt dus weer volop oranje versierde straten verwachten en uitzinnige voetbalfans. Maar er zijn een hoop leuke interessante weetjes over het WK voetballen. Want wat is nu het WK voetballen precies? Hoe werkt het en wat kun je ervan verwachten? Een beetje voorbereiding kan geen kwaad, zo kun jij straks hopelijk ook meegenieten van het WK voetballen.

De opening van het WK voetbal

Het WK voetbaltoernooi heeft een altijd een openingsceremonie. Deze ceremonie vindt altijd plaats voordat de aftrap van de eerste wedstrijd zal zijn. Na de openingsceremonie is het gebruikelijk dat het gastland de openingswedstrijd zal gaan spelen

Hoe de openingsceremonie precies in zijn werk gaat blijft altijd geheim tot het moment daar is dat de openingsceremonie plaats zal gaan vinden. Hoe deze ceremonie eruit moet komen te zien is helemaal aan het gastland hoe ze dat graag aan zouden willen kleden 

Het WK voetballen

Iedere vier jaar wordt er ergens in de wereld het WK voetballen georganiseerd. Het WK (wereldkampioenschap) voetballen wordt dus niet steevast op dezelfde plek gespeeld, maar dit gebeurt iedere vier jaar weer in een ander land. Het organiserende land krijgt uiteraard jaren van tevoren te horen dat het land gekozen is. Want een WK organiseren vergt veel voorbereiding. 

Het voetballen WK is een toernooi waar alle deelnemende landen naar uit kijken en die ook voor het organiserende land erg veel op kan leveren. Want een goed WK levert financieel een hoop ook. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat de organisatie van het voetballen WK ook een flinke investering is. 

Het WK staat onder leiding van de UEFA. Deze zorgt ervoor dat het WK reglementair goed verloopt. De UEFA is verantwoordelijk voor de inhoudelijke organisatie van het WK. Voor het WK 2022 zijn er in totaal 13 plaatsen. De landen moeten strijden om een ticket naar het WK. Sinds 2 jaar kan plaatsing via twee verschillende manieren plaatsvinden.

De eerste plaatsingsmogelijkheid is dat het land zich rechtstreeks plaatst via de kwalificatie. Via rechtstreekse kwalificatie zijn er 10 beschikbare tickets. De overige 3 tickets kunnen verdiend worden door een play-off ronde. 

Het verloop van het WK

Uiteindelijk wordt het WK gespeeld in diverse fases. Eerst heb je de groepsfase waarbij er zoveel mogelijk punten behaald moeten worden. In iedere poule zitten 4 teams. Winst levert 3 punten op, gelijkspel 1 punt en verlies geen punten. De nummer 1 en 2 van de poule gaan door naar de achtste finale. Na de achtste finale komt de kwartfinale, de halve finale en uiteindelijk de finale.

De winnaar van het WK krijgt de beruchte wereldbeker. De naam van het winnende land wordt in de bokaal gegraveerd. Nederland heeft nog nooit een WK gewonnen maar wist in 2010 wel de finale van het WK te behalen. Helaas verloor Nederland toen de finale van Spanje met 0-1. Nog nooit was Nederland zo dicht bij een WK overwinning als in 2010.

Wanneer begint het WK voetballen

Het WK van 2022 is een heel bijzonder WK. Normaliter is het namelijk zo dat het WK in de zomer gespeeld wordt, alleen in 2022 wordt het WK juist in de winter gespeeld. En dat is vrij uniek. Dat komt omdat het WK georganiseerd wordt in Qatar. In Qatar is het in de zomermaanden zo vreselijk heet, dat het niet verantwoord is om te gaan voetballen. 

Daarom is bij hoge uitzondering besloten om het WK 2022 te laten plaatsvinden in de winterperiode. Hier is best wel wat gesteggel over geweest want de clubs die spelers moeten laten gaan voor interlands zitten dan allemaal nog midden in de competitie. Om dan als club je spelers te moeten laten gaan is niet heel erg handig.

Discussie over het WK 2022

Dat het WK 2022 heel erg bijzonder is dat is niet alleen vanwege het feit dat het WK voetballen in de winter plaatsvindt. Ook is er op politiek niveau erg veel discussie gevoerd over het WK voetballen. Dit komt omdat het WK in Qatar wordt georganiseerd en dat er verhalen rondgaan dat er veel mensenlevens verloren zijn gegaan bij de bouw van de stadions. 

Volgens diverse mensenrechtenorganisaties zijn de stadions gebouwd door bouwvakkers uit arme landen die zwaar onderbetaald werden en in trieste omstandigheden moesten leven. De werkomstandigheden zouden ook niet veilig zijn geweest en hierdoor zijn er een hoop mensen gesneuveld tijdens de bouw van het stadion. 

Dit heeft ertoe geleid dat zelfs de politiek zich heeft gemengd in de discussie rondom de keuze om Qatar als organiserend land toe te staan voor het WK. Het heeft er zelfs even om gespannen of het WK wel doorgang zou vinden in Qatar. Maar uiteindelijk is besloten om toch het WK wel door te laten gaan in Qatar.

Genieten van het WK 2022

Los van al het politieke geneuzel over het wel of niet ethisch verantwoord zijn dat het WK in Qatar wordt georganiseerd kun je vanaf 21 november genieten van een maand lang voetbal van het allerhoogste niveau. De allerbeste voetballers zullen hun best doen om de felbegeerde bokaal te winnen en hun land te helpen naar de titel van wereldkampioen.

De wedstrijden zullen gewoon op de nationale televisie te zien zijn, dus je hoeft er niet een betaald abonnement voor af te sluiten. Je kunt gewoon samen met alle andere Nederlanders genieten van een heerlijke pot voetbal van het Nederlands elftal en natuurlijk ook van de andere landen. Want één ding is zeker, het WK voetballen brengt altijd een ongekende spanning met zich mee.

De afsluiting van het WK

Aan het einde van zo een groot toernooi is het spelen van de finale natuurlijk al een mooie afsluiter. Na de finale is het dan ook gebruikelijk om net als de openingsceremonie ook een slotceremonie te hebben. De slotceremonie is een korte ceremonie die kort na het einde van de finale plaatsvindt.