Het koningshuis is een belangrijke plek voor de media. De koning is natuurlijk een van de meest bekende personen in het land en de media volgt de koningsfamilie constant. Vaak zie je op het nieuws of in krantenartikelen een nieuwbericht wanneer er iets plaatsvindt in het koningshuis. Er zijn echter een aantal speciale regels die komen kijken bij evenementen die plaatsvinden bij het koningshuis zowel als rondom de royale familie. Als journalist moet je hier rekening mee houden om te voorkomen dat je in de problemen komt.
Hoe kan je als pers een evenement bij het Koninklijk Huis bijwonen?
Er zijn zo’n 250 openbare bezoeken bij het Koninklijk Huis welkom per jaar. Media is welkom bij deze publieke optredens. De RVD (Rijksvoorlichtingsdienst) zorgt ervoor dat de media zo goed mogelijk verslag kan doen van het bezoek. Dit gaat als volgt.
Als eerst kondigt de RVD een bezoek van een lid van het Koninklijk Huis aan met een persbericht. Hierin staat vermeld waar en hoe de media zich aan kan melden voor accreditatie om verslag te doen van het bezoek. Dit wordt vooral via e-mail gedaan bij de ontvangende organisatie. In bijzondere gevallen verzorgd de RVD de accreditatie.
Het komt erg vaak voor dat meer media zich aanmeldt dan past in de ruimte. In dit geval wordt er een pool of een beperkte toegangsregeling ingesteld. De samenstelling van de pool is afhankelijk van de situatie en wordt ingevuld door de RVD in overleg met de organisatie. Bij deze regeling wordt er een selectie gemaakt tussen de verschillende soorten media. Vooral nieuwsmedia krijgen voorrang bij de selectie. Bij een optreden met een regionaal of lokaal karakter wordt er rekening gehouden met lokale en regionale vormen van media. Ook worden er freelancejournalisten toegelaten wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is.
Mediacode van het Koninklijk Huis
Een van de taken van de Rijksvoolichtingsdienst is om de persoonlijke sfeer in het koninklijk huis te beschermen. Media kan echter wel worden uitgenodigd in het koninklijk huis, met respect tot de mediacode. Wanneer media de persoonlijke levenssfeer van de bewoners van het Koninklijk Huis kan respecteren kunnen ze worden uitgenodigd voor mediamomenten, zowel privé als bij evenementen. Er vinden situaties zoals fotosessies plaats wanneer alle gezinsleden van de familie aanwezig kunnen zijn. Het huis streeft naar twee fotosessies per jaar met een aansluitend persgesprek. De media rondom het Koninklijk Huis is dus gelimiteerd tot wat toegestaan is door deze code.
De mediacode is niet bindend. De media mag dus zelf beslissen of ze willen publiceren of niet. Het publiceren van video’s en foto’s die de privésfeer omvatten van het Koninklijk huis kunnen echter als onrechtmatig worden beschouwd. Een rechter moet uiteindelijk beslissen of een foto of een video een inbreuk is en dus een violatie van deze code is. Het is dus mogelijk om als pers nieuwsartikelen te maken met media van het Koninklijk Huis. Je bent echter wel verplicht om je aan de code te houden.
Onafhankelijke media van het Koninklijk Huis
Het Koninklijk Huis heeft zelf ook vijf officiële kanalen op Social Media. Hier worden foto’s en video’s geplaatst over de activiteiten van de leden van het Koninklijk Huis. De Koning of andere leden van dit huis kunnen ook een persoonlijk bericht plaatsen. De RVD voert de redactie van het account en er wordt geen reactie geplaatst op de persoonlijke berichten en reacties van volgers. Je kan het Koninklijk Huis volgen op Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn en YouTube. Je kan de accounts vinden als @koninklijkhuis en zijn te herkennen aan de status ‘verified account’.
Er zijn ook verschillende vormen van publieke evenementen die je kan bijwonen. Vaak worden deze evenementen dus georganiseerd door het Koninklijk Huis zelf. Dit gaat van fotomomenten tot publieke persconferenties. Het is natuurlijk belangrijk dat de Koninklijke Familie interactie heeft met het publiek. Door social media en de publieke evenementen die vaak worden weergegeven op het nieuws kan de Nederlandse bevolking en de jeugd natuurlijk up to date blijven met het Koninklijk Huis en de bewoners hiervan. Dit is natuurlijk heel erg belangrijk, omdat dit de royale familie is van het Koninkrijk Nederland wat erg belangrijk is voor het bestuur van het land.
Waarom al deze regels?
De privacy van de koninklijke familie is belangrijk. Omdat er natuurlijk de hele bevolking van Nederland bekend is met de koninklijke familie en een groot deel deze ook volgt zijn er natuurlijk mensen en media die hier gebruik van willen maken door beelden en video’s te plaatsen van deze familie en de familieleden. Het Koninklijk Huis is hiervoor natuurlijk heel belangrijk, omdat dit de plek is waar de familie zijn tijd doorbrengt. Als je beelden wilt maken van de familie is dit natuurlijk de plek om naartoe te gaan.
Om te voorkomen dat de media het leven hindert en privéinformatie verstrekt aan de bevolking vond de overheid het dus nodig om deze regels op te stellen. De mediacode voorkomt dus dat het privéleven van de bewoners van het huis niet op media wordt gezet. Alleen wanneer er evenementen worden ingeplant door het huis zelf is het mogelijk om als pers toegang te krijgen. Het huis is natuurlijk ook beveiligd en wanneer er media wordt geplaatst waar geen toestemming voor is gegeven kan volgens de wet worden vervolgd.
Media en Nieuws bij het Koninklijk Huis
Het is dus niet zomaar mogelijk om media op te nemen in het Koninklijk Huis. Je moet uitgenodigd worden tot een van de speciale evenementen of media kopen van een journalist die hierbij aanwezig was. Omdat je meestal in een pool komt ben je vooral afhankelijk van geluk wanneer je foto’s of video’s wil opnemen in de woning van de koninklijke familie.
Privacy staat voorop en vooral wanneer je erg bekend bent onder de Nederlandse bevolking doen mensen er alles voor om het beeld te krijgen waar het nieuws bakken met geld voor wil betalen. Het is daarom erg belangrijk dat je altijd de mediacode van het Koninklijk Huis respecteert.