Je bekijkt nu Ligt een journalist echt in de bosjes voor een foto

Ligt een journalist echt in de bosjes voor een foto

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Het kan wel eens voorkomen dat je een foto ziet op een nieuwswebsite van een bekende Nederlander of een ander bekend persoon die gezien is op een bepaalde plek. Je hebt vast wel een keer gehoord van een grap dat deze journalisten in de bosjes liggen te loeren en wachten op het perfecte moment om een foto te maken die ze kunnen gebruiken voor hun nieuwsartikel. Dit is natuurlijk een leuk maar ook eng idee, maar journalisten liggen echter niet de hele dag in de bosjes om een foto te maken van een bepaalde situatie. Fotojournalistiek heeft namelijk ook bepaalde regels. 

Wat journalistieke fotografie precies inhoudt

Journalistieke fotografie is over het algemeen een bekende term en wordt snel geassocieerd met de mensen die de foto’s maken die je te zien krijgt in kranten, op nieuwszenders en alle andere vormen van nieuwsuitingen. Journalistieke fotografie zegt eigenlijk niks over wat gefotografeerd wordt, maar allen over hoe het gedaan wordt. Deze term betekent het fotograferen van onderwerpen zonder in te grijpen in de momenten. Momenten worden dus gefotografeerd zoals ze plaatsvinden en er wordt niks aan veranderd. 

Het doel van de foto’s die gemaakt worden door journalisten is dus om een verhaal te vertellen door middel van de foto. Momenten worden precies weergegeven zoals ze op dat moment zijn. De foto’s uit oorlogsgebieden en beschadigde plekken zijn vaak gruwelijk en echt, waardoor deze artikelen altijd een stuk meer impact hebben. Tijdens het fotograferen van bruiloften, bekende personen en bijvoorbeeld voetbalwedstrijden worden de foto’s ook zo echt mogelijk gemaakt om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie. 

De grootste reden dat mensen dus denken dat deze journalisten in de bosjes liggen te wachten voor het perfecte moment is omdat de foto’s direct doen waar ze voor zijn gemaakt. De fotograaf kan het beste niet gezien worden, vooral bij het fotograferen van mensen die bekend zijn, omdat deze vrijwel direct zullen merken dat er een camera op hun staat gericht. Vaak zien deze beelden er dan ook heel stiekem uit en lijkt het alsof ze daadwerkelijk uit de bosjes zijn gemaakt. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als fotograaf in verband met de Nederlandse wet. 

Speciale techniek van journalistieke fotografie

Een van de meest belangrijke factoren van journalistieke fotografie is dus dat het moment wordt vastgelegd op de manier dat het oorspronkelijk gaande is. Het evenement moet dus niet aangepast worden omdat er een foto van wordt gemaakt. In veel nieuwsfoto’s zijn namelijk heel veel emoties terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een protest of een moment in de oorlog. Journalistieke fotografie is dus het vastleggen van echte beelden. Dit kan aardig lastig zijn, omdat je op de juiste plek op de juiste tijd moet zijn. Een beeld zegt echter meer dan 1000 woorden en de beste foto’s vertellen een verhaal zonder dat er al context nodig is. 

Als fotograaf moet je de realiteit documenteren. Dit kan het beste worden gedaan door op de achtergrond te blijven en niet op te vallen. De zichtbaarheid van een journalist kan voor aandacht zorgen en de situatie beïnvloeden waardoor deze niet meer op de oorspronkelijke manier kan worden vastgelegd. Op een afstandje blijven is echter ook lastig, omdat je natuurlijk zo goed mogelijk de emoties van mensen vast wil leggen voor je foto. Met onopvallende compacte apparatuur kan je dichtbij komen en met grote telelenzen kan je juist van een afstandje foto’s blijven maken. Afhankelijk van de situatie kan je de juiste vorm van fotografie kiezen. 

De werkelijkheid vastleggen op een foto verschilt per situatie en per manier. Er zijn dus meerdere soorten fotografen die de beelden verzorgen die wij zien in de krant en op het nieuws. Sommige persfotografen proberen bijvoorbeeld naar voren te komen bij gevaarlijke evenementen zoals oorlogen of protesten om de best mogelijke beelden te krijgen. Anderen proberen het rustig te houden en maken foto’s van bijvoorbeeld gebouwen, openbare plekken of voertuigen. Afhankelijk van het type nieuws waarbij je een foto wilt maken is er dus een andere fotograaf. Deze fotografen kiezen ook allemaal weer hun eigen vorm van fotograferen waardoor je veel verschillende soorten foto’s krijgt.

In de bosjes fotografie

Met in de bosjes fotografie wordt dus de vorm van journalistieke fotografie bedoeld waarbij bekende Nederlanders worden vastgelegd. Je hebt vast wel een keer op het nieuws iets gezien over twee bekende Nederlanders die als koppel zijn samengekomen of juist van elkaar weg zijn gegaan. Ook hier hebben de journalisten vaak een foto bij. Dit type foto geeft vaak een beeld van het koppel, wat gemaakt kan worden op een manier dat het koppel het zelf niet doorheeft. Natuurlijk is het illegaal en verboden om foto’s te maken van deze mensen in hun eigen huis, maar op sommige publieke plekken mag het. 

Wanneer een journalist een tip krijgt dat de persoon is gespot op een bepaalde locatie of deze toevallig tegenkomt wil deze natuurlijk een foto maken van het moment. Zolang de foto aan alle regels van de Nederlandse wet voldoet is het toegestaan om een foto te maken “vanuit de bosjes”. Deze vorm van fotografie komt echter amper voor omdat het een inbreuk van privacy is en alleen in Amerika wordt het nog vaak toegepast als het gaat om bekende idolen in de Amerikaanse cultuur. In Nederland zie je het dus een stuk minder. 

Journalistiek fotografie is dus een aparte vorm van journalistiek waar ook geld valt te verdienen. Vaak kunnen de foto’s verkocht worden aan nieuwszenders als deze erg goed passen bij een bepaalde situatie of bij een nieuwsartikel. In andere situaties kan het ook voorkomen dat een fotograaf wordt ingehuurd om bij een bepaald evenement te staan en hier foto’s van te maken zodat de nieuwszender deze kan gebruiken. Journalistiek fotografie is echter heel belangrijk voor het nieuws omdat de foto’s het nieuws beter illustreren.