Barneveld opnieuw winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente Gelderland
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Jacob-Carl Pauw Geplaatst op: 12-03-2019

Barneveld opnieuw winnaar MKB-Vriendelijkste gemeente Gelderland

Barneveld is volgens ondernemers de MKB-Vriendelijkste gemeente van Gelderland. Het College van B&W ontving de prijs vandaag uit handen van Hans Bakker, regiomanager van MKB-Nederland Midden tijdens de collegevergadering in Barneveld.

Barneveld handhaaft hiermee de koppositie van de prijs voor de MKB-Vriendelijkste gemeente in Gelderland. Apeldoorn - vorige editie in 2016 in Gelderland vijfde en landelijk de beste van de steden - hijgt in de nek met de tweede plaats. Ede, vorige keer nog op plek 38 in Gelderland, heeft een enorme sprong gemaakt naar de derde plek. Het toont aan dat gemeenten het ondernemersbelang serieus nemen en verbeteren. Precies het doel dat MKB-Nederland voor ogen heeft met deze verkiezing.

“Het is knap dat Barneveld al meerdere keren de prijs wint”, vindt Hans Bakker, regiomanager MKB-Nederland Midden. “Het is vaak makkelijker om aan de top te komen, dan er ook te blijven. We hopen met deze prijs andere gemeenten te enthousiasmeren om aan de slag te gaan met MKB-vriendelijkheid. Vaak worden winnaars benaderd met de vraag hoe ze het voor elkaar krijgen om te winnen. Wat zijn de succesfactoren en maak die toepasbaar op je eigen gemeente.”

Onverminderd goed

Barneveld doet het dus onverminderd goed, vinden de lokale ondernemers. Want ook in 2013 stond deze gemeente bovenaan in Gelderland. Een knappe prestatie.

De competitie in Gelderland is terug te zien aan de scores op de pijlers. Op Communicatie en Beleid is Nunspeet de beste, op Lasten Heumen en Apeldoorn staat bovenaan als het gaat om het Imago van ondernemers buiten de eigen gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening. Barneveld staat niet dat rijtje, maar heeft over het geheel genomen wel gemiddeld het meest constante en mkb-vriendelijkste beleid. De bereikbaarheid digitaal en telefonisch springen eruit als positieve punten van dienstverlening. Ook de deskundigheid en snelheid van betalen zijn dik in orde in Barneveld.

Op het punt van kansen voor het mkb bij aanbesteden echter scoort de gemeente net geen voldoende, daar valt dus nog wat te verbeteren. Opvallend is ook dat maar een derde van de ondervraagden aangeeft dat de gemeente voldoende doet om de regeldruk te verminderen. MKB-Nederland roept gemeenten daarom op een lokale MKB-Toets in te voeren. Hierbij toets je al voor het invoeren van nieuwe regels bij ondernemers of die geen onnodige administratieve lasten opleveren.

Landelijke bekendmaking

Op 26 maart maakt MKB-Nederland bekend welke gemeente zich de komende twee jaar de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. Daarnaast wordt in de categorie grote steden een aparte winnaar aangewezen en wordt bekend welke gemeenten het best scoorden in de vier onderzochte pijlers: Communicatie en Beleid, Waardering van de lokale lasten versus het voorzieningenniveau, Imago bij ondernemers uit een andere gemeente en Tevredenheid over de dienstverlening.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Jacob-Carl Pauw

Agenda Activiteiten

26 sep

03:31
Locatie: Retiro

SJOA ledenborrel

10 sep

03:31
Locatie: zalencentrum Staring in Zevenaar

Bedrijvenmarkt Zevenaar