Gerrit Snijders: hout heeft verbindende werking op mensen
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Frank Thooft Geplaatst op: 14-04-2019

Gerrit Snijders: hout heeft verbindende werking op mensen

De Arnhemmer Gerrit Snijders maakt bijzondere tafels voor bijzondere mensen: precies op maat, en soms ook met opdrachtgevers zelf in een workshop.

Het bedrijf dat meubelmaker Gerrit Snijders 12 ½ jaar geleden begon heet niet voor niets Bijzondere Tafel. Elke tafel die hij maakt is een bijzondere. Hij maakt eettafels voor Amsterdamse eetcafés zoals vorige week, vergadertafels voor bedrijven, eettafels voor particulieren en zelfs tafels voor sociale projecten met statushouders en buurtgenoten.

Combinaties

Want een tafel verbindt. Aan tafel voer je een gesprek, eet je lekker, onderhandel je over samenwerking, smeed je plannen voor de toekomst, enzovoorts. Samen, zodat het meer wordt dan één plus één. Vandaar ook dat Gerrit Snijders mensen soms samen een tafel laat maken, in een speciale workshop. Families, afdelingen van het werk, maatschappelijke groepen, alle soorten groepen die samenwerking zoeken zijn mogelijk.

Kriebelen

Gerrit Snijders is overigens van oorsprong sportleraar en coach. Hij werkte jarenlang met blinden en slechtzienden om die te leren hun weg te vinden, en later ging hij baanzoekers begeleiden en coachen in re-integratieprojecten. Tijdens een van die trajecten kwam hij een man tegen die vanuit een kantoorbaan een klussenbedrijf begon, en meteen ging het bij de doener Gerrit ook kriebelen.

Ambacht

Gerrit volgde diverse opleidingen in de houtbewerking, spijkerde zijn materiaalkennis bij en bekwaamde zich in het bedienen van houtbewerkingsmachines. Want een tafel – of een kast of iets anders van hout – maak je niet zomaar, daar heb je grondige kennis voor nodig. Het is niet voor niets een ambacht dat vakkennis vereist.

Handgemaakt

“Plus een dosis creativiteit”, zegt Gerrit. “Je moet ook creatief kunnen omgaan met de werking van hout, want hout, zeker oud hout of sloophout waar ik veel mee werk, gedraagt zich niet altijd zoals je zou willen. Hout is grillig. En dat maakt een handgemaakte tafel ook zo persoonlijk. Geen tafel is hetzelfde, altijd zie je wel een soort handtekening erin, een stukje leven, een afwijking. Dat maakt het voor mij ook zo fijn werken met hout.”

Kloppend maken

Hij maakt een vergelijking met de muzikant Herbie Hancock, die ooit gezegd heeft: “Als je samen muziek maakt en de ander slaat een ander akkoord aan dan je dacht, dan is het de kunst daarop in te gaan en ermee door te spelen. Je kunt de muziek dan weer kloppend maken. En dat is wat we met deze tafels ook doen.”

Samenwerken

Nog steeds is Gerrit Snijders de coach en de leraar, de begeleider van mensen, zeker als hij in een workshop aan het werk is. “Het is mooi om te zien hoe mensen dan opeens moeiteloos kunnen samenwerken en tot een mooi eindproduct komen.”

Voelen

Gerrit Snijders heeft zijn werkplaats / atelier in een van de hallen van Frank Pouwer Historische Bouwmaterialen aan de Fonteinallee in Doorwerth, pal naast Kasteel Doorwerth. Daar zoekt hij samen met zijn klanten ook het hout uit voor hun volgende tafel. Want hout, dat moet je eerst voelen voordat je ermee gaat werken. En bij Gerrit kan dat.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

26 sep

02:24
Locatie: Retiro

SJOA ledenborrel

10 sep

02:24
Locatie: zalencentrum Staring in Zevenaar

Bedrijvenmarkt Zevenaar