Groenewijkstroom: een veelbelovende Arnhemse social energy-app
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Eljee Bergwerff Geplaatst op: 04-03-2019

Groenewijkstroom: een veelbelovende Arnhemse social energy-app

Wat begon als een lokale uitdaging voor twee Kunstacademiestudenten wordt gaandeweg serious business: Groenewijkstroom.nu. Dit Arnhemse bedrijf, dat al diverse nominaties en prijzen won, schaalt twee jaar na de oprichting op en past daarbij tevens de naam aan in een gemakkelijker in het gehoor liggend ‘Wijkie’.

Wijkie richt zich op het binnen de wijk houden van de groene stroom die in die wijk is opgewekt met zonnepanelen. Wordt er namelijk teveel stroom opgewekt dan vloeit het surplus immers via het energienet de wijk uit. Dat kan in het huidige energienet bovendien voor ongewenste piekbelastingen zorgen.

Energiepunten

Via een app kunnen aangesloten bewoners zien wanneer er zo’n overschot is, zodat ze er dan zelf gebruik van kunnen maken, bijvoorbeeld door op dat moment de elektrische auto of fiets op te laden, te wassen, te stofzuigen et cetera. Voor deze gebruikte groene stroom krijgen de bewoners e(nergie)-punten die ze bij winkeliers en ondernemers in de wijk kunnen besteden. Aansluiting bij het systeem kost bewoners niets.

Lokale winkeliers

Het systeem zorgt er dus voor dat teveel opgewekte stroom niet ‘verloren’ gaat, dat het elektriciteitsnet niet overbelast wordt, dat mensen die geen zonnepanelen hebben toch van met zonnepanelen opgewekte stroom gebruik kunnen maken, en dat er meer sociale verbondenheid in de wijk ontstaat doordat de e-punten bij lokale winkeliers worden ingeleverd. Energiebedrijven Alliander en Enpuls zijn één van de partners van Wijkie, net als de gemeente Arnhem en enkele woningbouwcorporaties.

Arnhem en Nijmegen

Eind 2018 waren er al zo’n 100 huishoudens op het systeem aangesloten, dat in twee Arnhemse wijken (Sint Marten en Sonsbeekkwartier) in 2017 als pilot was opgezet. In 2018 zijn de Nijmeegse wijken Plantjevlag-Noord en EquivaLent aangesloten. De oprichters, Luuk Wiehink en Roel Oortgiesen, bereiden het systeem momenteel voor op een doorgroei naar 1.000 aangesloten huishoudens eind 2019. In 2020 willen ze 10.000 huishoudens aangesloten hebben. Tevens zullen slimme koelkasten en andere huishoudelijke apparaten dan aangesloten kunnen worden op het systeem, zodat de bewoners de groene stroomafname niet meer zelf hoeven aan te sturen maar de stroomafname automatisch gebeurt.

Innovatievoucher

Wiehink en Oortgiesen begonnen hun bedrijf nadat ze een innovatievoucher kregen via ArtEZ Art Business Centre van Gelderland Valoriseert. Hiermee konden ze hun idee omzetten in een werkend model. Vervolgens wonnen ze in de pilotfase diverse andere prijzen en nominaties: beste Arnhemse starter van 2017, Energie Talent Award 2017, genomineerd Accenture Innovation Award 2018, Gelderland daagt je uit 2018, finalist Jan Terlouw Ambitieprijs 2018 en winnaar Flex Challenge Award 2018. Organisaties als Kiemt, KplusV, Generation-E en The Economic Board ondersteunen het initiatief en werken ermee samen, dan wel adviseren het bedrijf in de verdere doorgroei.

Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Eljee Bergwerff

Agenda Activiteiten

08 okt

21:37
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

21:37
Locatie: Rozet

OKA in Rozet