Jan van Dellen, een flamboyante Grunninger als Arnhemse wethouder
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 25-10-2018

Jan van Dellen, een flamboyante Grunninger als Arnhemse wethouder

De traditionele eerste honderd dagen liggen al weer ver achter hem, tijd voor reflectie was er bijna niet. Als een stoomtrein dendert deze Groninger, die evenwel al een kwart eeuw in Arnhem woont, door. Eindelijk is er dan even tijd voor een interview, tussen twee prangende afspraken ingeklemd.

Het interview karakteriseert zijn energie, zijn tomeloze belangstelling, zijn openheid en zijn nieuwsgierigheid. Hij meandert op volle vaart van betrokken particulieren naar door de wol geverfde bestuurders en weer terug en schakelt moeiteloos tussen de verschillende vakgebieden en belangen.

Als wethouder bezoekt en ontvangt hij toonaangevende ondernemers en vraagt naar hun visie op Arnhem, op economie, op toekomst, op citymarketing. Komt steeds weer onbekende terreinen tegen, voegt die toe aan zijn rugzak, en put daaruit als het van pas komt. Want een wethouder ‘houdt de wet’ niet, maar verbindt mensen en mogelijkheden en stuurt de ontwikkelingen van een stad.

Even terug. Wie is deze man eigenlijk? Jan werd 51 jaar geleden geboren een klein plaatsje in de stad Groningen en studeerde ook in Groningen. Stug als de karakteristieke Grunninger is hij echter allerminst. Net als Socrates verwondert hij zich oprecht over al wat om hem heen gebeurt; je zult hem niet op vooroordelen of vooringenomenheid kunnen betrappen. Vol energie gaat hij elk gesprek in, luistert nauwgezet, stelt scherpe vragen, denkt mee en enthousiasmeert. Het doel is de stip op de horizon, nimmer de korte termijn.

Hij is getrouwd met Annet, die huisarts is. Samen hebben ze drie kinderen in de middelbare schoolleeftijd; ze wonen in Arnhem-Noord. Veel vrije tijd gaat op aan sportclubs van de kinderen, maar ook zelf is hij een fervent sporter. Je kunt hem geregeld op zijn racefiets langs zien zoeven, of al hardlopend de omgeving zien verkennen.

Die bekend mooie omgeving van ons, daar woont hij dus al een kwart eeuw. Hij is er verliefd op geworden en wil nooit meer weg, zegt hij, maar toch…die paar keren dat hij naar familie in Groningen gaat is hij telkens weer geroerd als hij de Martinitoren aan de einder ziet opdoemen.

Hij noemt zichzelf een stadjer, een stadsmens. In Groningen-stad had hij dat, en vervolgens heeft hij dat in ons Ernem verder ontwikkeld. Arnhem, een stad waar de inwoners trots op zijn, dat snapt hij, want dat is hij zelf ook. En gelukkig ziet hij steeds meer Arnhemmers die die trots ook uitdragen. Dat zou nog meer mogen, vaker zouden mensen de zeepkist op mogen, zegt Jan, om dat te verkondigen.

Zelf staat hij elke dag hij op de zeepkist om mensen te enthousiasmeren, net zoals hij dat als manager van 650 kritische ICT’ers deed in zijn vorige baan – banen. Want zijn carrière heeft zich voornamelijk in de internationale wereld van de ICT afgespeeld. Infor, Dell EMC, Oracle, Baan. Vanuit centraal Nederland reisde hij Europa af en deed overal zaken.

Dan komt de politiek ter sprake. Kun je als niet-politicus wel wethouder worden? Vele vrienden vroegen het hem toen hij gevraagd was. Maar zakendoen is net als politiek, zegt Jan: je moet goed luisteren en nog beter kunnen enthousiasmeren. Op die zeepkist dus. Want je bereikt alleen iets als je met z’n allen voor hetzelfde doel gaat, geleid door iemand die ervoor gáát.

Het recente succes van parkwachter Jeroen Glissenaar bij DWDD, het initiatief van We arnhem en de oproep van het Openluchtmuseum om dat verguisde I Amsterdam dan maar naar de Schelmseweg te verhuizen vindt hij geniaal. Het heeft Arnhem veel publiciteit, en in het kielzog daarvan veel toerisme, opgeleverd. Zo moet het gaan!

De gemeente ziet hij dan ook parallellen met het bedrijfsleven. Een bedrijf met een visie, langetermijn, en groei. Geen ge-protocol; je kunt snel werken als je wilt, grote stappen zetten. We staan bijvoorbeeld aan de vooravond van de introductie van de nieuwe citymarketing. Jan kan er nog niet veel over loslaten, maar hij heeft er veel vertrouwen in. Dat het een trefzekere aanpak wordt staat vast, daar is hij weer die nuchtere Grunninger voor.Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

23 mei

20:26
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

20:26
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze