Muzikale aftrap actie LionsDuurzaamGelre
Redacteur: Feike Klomp | Fotograaf: Jack Tillmanns Geplaatst op: 27-09-2018

Muzikale aftrap actie LionsDuurzaamGelre

De toon is gezet. De actie LionsDuurzaamGelre is maandagavond 24 september officieel van start gegaan. De kick-off vond plaats in Musis na afloop van het concert van harpiste Lavinia Meijer en Camerata RCO. De fraaie klanken in de Muzenzaal waren de opmaat voor de zeven Lions Clubs die speciaal voor het Arnhems project ‘Arnhem Plasticvrij’ de handen ineen hebben geslagen. Samen op weg naar de tentoonstelling in Rozet Arnhem onder de gevleugelde naam: “Out to sea? The Plastic Garbage Project”.

Lions Club Arnhem, Lions Club Arnhem Centraal, Lions Club Arenacum, Lions Club Arnhem Arentheem, Lions Club Kwartier van Arnhem, Lions Club Duiven en Lions Club Rheden trekken eendrachtig op om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsgedachte. Sterker, de Lions dragen het gedachtegoed van Wubbo Ockels, Save The Earth, meer dan een warm hart toe. Dat doen de zeven Lions Clubs overigens nadrukkelijk samen met Rozet Arnhem, Musis, De Groene Vos en de gemeente Arnhem. De inzet is verder om het begrip duurzaamheid, en alles wat daarmee samenhangt, onder de aandacht van de scholen (primair onderwijs) te brengen. De partijen gaan vanaf nu volle kracht vooruit, op weg naar de opening van de tentoonstelling in Rozet op 9 februari 2019.

Streling voor het oor
Voordat de zeven Lions Clubs inhoudelijk op het project ingaan luistert het gezelschap eerst naar de fabuleuze harptechniek van Lavinia Meijer en de bijzondere klanken van Camerata RCO. Het concert blijkt een streling voor het oor. Lavinia Meijer vertelt met haar harp een verhaal, daarbij ondersteund door het topensemble Camerata RCO. De voortreffelijke akoestiek van de Muzenzaal in Musis maakt het plaatje compleet.  

Krachten bundelen
Tijdens de Meet & Greet, na het concert, trapt Henk Heijloo, Coördinator LionsDuurzaamGelre, de actie officieel af en legt uit dat er vanaf nu werk aan de winkel is voor de Lionsclubs. Er zijn overigens al globale plannen in de maak die binnenkort voor nadere bespreking op de agenda staan. De volgende spreker is Caroline Verweij, Manager Rozet, en nauw betrokken bij Arnhem Plasticvrij. Zij gaat kort in op hoe ze eigenlijk bij de Lions is terechtgekomen: “Het viel allemaal samen. Ik gaf een rondleiding aan een aantal leden van de Lions. Daarbij kwam het onderwerp duurzaamheid ter sprake. We bleken allebei met het onderwerp bezig te zijn.” Een afspraak met LionsDuurzaamGelre initiatiefnemer, Klaas Dijkstra was snel gemaakt en de intentie werd uitgesproken om de krachten te bundelen.

Pijlers
Caroline gaat daarna nog kort in op de drie pijlers waar Arnhem Plasticvrij op rust: “De eerste pijler gaat over de centrale tentoonstelling in Rozet.” Deze richt zich op bewustwording van de omvang en urgentie van het plastic soep probleem. “De tweede pijler legt de focus op educatie en verdieping. Waarbij de jeugd nauw wordt betrokken.” Voor scholieren worden klasgewijze activiteiten aangeboden. Verder komen er lezingen en debatten in Rozet. Ook zullen themaweken centraal staan. “Bij de derde pijler staat innovatie centraal”, vervolgt ze haar uiteenzetting. “Gedurende het Plastic Soep evenement krijgen voorbeelden van nieuwe ontwikkelingen en innovaties een podium.”

Duurzaamheid en Lavinia

Lavinia Meijer maakt ook nog even tijd vrij om de Meet & Greet met een bezoek te vereren. Lavinia is zich als professioneel artiest bewust van duurzaamheid. Daarbij raakt ze de juiste snaar: “Ik vind dit een mooi initiatief. Bewustwording is hierbij erg belangrijk. Het faciliteren van bijvoorbeeld afvalscheiding helpt denk ik extra. Dat zal mensen verder aanmoedigen. Ik ben er privé ook mee bezig, hoewel het reizen als artiest voor optredens over de wereld nog wel een aandachtspunt is, omdat ik met de auto of het vliegtuig reis. Maar als het even duurzaam kan, zal ik die kans met beide handen aangrijpen.” Op de vraag van de Lions of ze het ‘boegbeeld’ voor dit project wil zijn, geeft ze in alle eerlijkheid aan al een drukke agenda te hebben, maar sluit projectmatige medewerking niet uit.

Rozet zoekt nog (hoofd)sponsors om de drie pijlers meer vorm en kracht te kunnen geven. Daarom zijn er sponsorpakketten ontwikkeld. Meer informatie daarover is verkrijgbaar bij Rozet: evenementen@rozet.nl

Het motto van de Lions ‘We Serve’ komt bij dit unieke project prima van pas. Op naar Arnhem Plasticvrij.

Meer weten? E-mail: lionsduurzaamgelre@gmail.com

Fotoreportage Jack Tillmanns

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

26 sep

03:00
Locatie: Retiro

SJOA ledenborrel

10 sep

03:00
Locatie: zalencentrum Staring in Zevenaar

Bedrijvenmarkt Zevenaar