Nijmeegse scheepswerf op unieke locatie achter de sluizen
Redacteur: André Sonneville | Fotograaf: Jeroen Wallbrink Geplaatst op: 22-10-2018

Nijmeegse scheepswerf op unieke locatie achter de sluizen

Het briefje in vette letters ‘U kunt gewoon binnenlopen’ op de deur van het directiekantoor is tekenend voor de vriendelijke sfeer bij Shipyard Gelria B.V., aan het eind van de landtong die de Handelsweg in het Maas-Waalkanaal in Nijmegen-west vormt. 

In 2014 maakte Shipyard Gelria een doorstart nadat Scheepswerf Gelria een jaar eerder failliet ging. Ondernemer Gerd de Swart, die eerder al scheepswerf Dodewaard groot maakte,  en zijn stiefzoon Martijn van Haaren zagen wel brood in de Nijmeegse scheepswerf, die sinds de oprichting begin jaren vijftig in de vorige eeuw naam maakte als gespecialiseerde reparatiewerf.

Vader en zoon hadden het goed gezien en hadden niet meer dan anderhalf jaar nodig om van Gelria weer een gezonde onderneming te maken, waar nu een kleine 30 man een goede boterham verdienen en zelfs alle zeilen moeten bijzetten om de orderportefeuille in het gareel te houden.

Hele team

“Dat is niet louter onze verdienste”, haast bedrijfsleider Martijn van Haaren zich te zeggen, “we doen dit met het hele team.” Bij Shipyard Gelria hangt de kenmerkende sfeer van een familiebedrijf en dat willen de ‘Gelrianen’ ook graag uitstralen. “Vanaf januari komt hier nog een familielid, mijn zus Sanne van Haaren, werken”, weet Martijn.

Ook het feit dat vrijwel alle medewerkers van Nederlandse afkomst zijn, is onderscheidend in de sector en draagt bij aan de gemoedelijke sfeer in de onderneming. “Schippers of andere klanten die hier komen, hoeven niet eerst naar kantoor te komen om een simpele vraag beantwoord te krijgen. De jongens op de werf, die bezig zijn op de schepen, weten van wanten en helpen iedereen verder.”

Nog zo’n puntje dat op gastvrijheid duidt: onder het als een controletoren gebouwde kantoor op de werf zijn modern geoutilleerde sanitaire ruimten te vinden, waar schippersgezinnen gebruik van kunnen maken als hun schip op de helling ligt.  

Altijd bereikbaar

Shipyard Gelria staat goed bekend in de wereld van de binnenvaart. De werf richt zich op reparaties, onderhoud, om- en verbouw van schepen in alle maten en soorten. De werf beschikt over twee hellingen: één van 110 meter en één van 140 meter. Martijn van Haaren: “Er zijn niet veel binnenvaartwerven die hellingen van deze omvang hebben. Wat Shipyard Gelria bovendien uniek maakt, is de locatie. We liggen aan de kop van het Maas-Waalkanaal en blijven dus gevrijwaard van wisselende waterstanden. Hoog- of laag water, we zijn altijd bereikbaar, voor welk schip dan ook.”

Met inzet van de ervaring, deskundigheid en knowhow van de scheepsbouwers bij Shipyard Gelria slaagt het management er redelijk in om in samenwerking met de vakopleiding techniek voldoende nieuwe aanwas in het werfpersoneel te bewerkstelligen. “Leerlingen krijgen van onze mensen alle aandacht en begeleiding om hun vak hier in de praktijk te leren en te perfectioneren. We beschikken over zeer specialistisch personeel, afkomstig van de voormalige Scheepswerf Gelria, maar ook van de voormalige scheepswerf Bodewes in Millingen.”

Samenwerking

Op het idee van TPN-West om alles in het werk te stellen om van de Nijmeegse kanaalhavens een centrum te maken voor onderhoud en reparatie van binnenvaart cruiseschepen, reageert Van Haaren enthousiast. “Dat zou heel mooi aansluiten bij het werk dat wij nu al omhanden hebben. Voor een rederij repareren wij nu schade aan een cruiseschip, dat daarna bovendien nog gerenoveerd wordt. En een tweede schip van dezelfde opdrachtgever ligt te wachten op eenzelfde behandeling. De expertise voor dat soort werkzaamheden is hier in Nijmegen zeker aanwezig. Niet alleen bij ons, ook bij andere maritiem gerelateerde bedrijven. Samenwerking is in dit opzicht het sleutelwoord.”


Bron: TPN Outlook nr. 4 – januari 2018

Foto: Anita Pantus Fotografie, Nijmegen

Auteur Geschreven door:

André Sonneville

Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

13 dec

10:47
Locatie: KNNS, Wijchen

VNO-NCW Midden: KNNS

01 nov

10:47
Locatie: Arnhem

VNO-NCW Midden: Teijin Aramid