Toekomstmaker Dick Bos: ondernemen leer je in de praktijk
Redacteur: Elisabeth van Horen | Fotograaf: Kyllian Hazes Geplaatst op: 19-02-2019

Toekomstmaker Dick Bos: ondernemen leer je in de praktijk

Zijn concept werkt. Dick Bos merkt het iedere dag. Bij StartUp Nijmegen groeien startende ondernemers harder dan thuiswerkers. Dankzij begeleiding, ondersteuning door professionals en een groot ondernemersnetwerk. Het startup ecosysteem van de zeven gemeenten binnen Het Rijk van Nijmegen wordt er nóg beter door.

Dick Bos bedacht het concept voor StartUp Nijmegen. Hij begon in mei 2016 met dertien bedrijfjes. Nu zitten er in het netwerk 92 startende ondernemers, werkzaam in de meest uiteenlopende branches. Startups groeien hier drie tot vijf keer sneller dan op een werkplek thuis op zolder of in een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, vertelt Dick. Zijn overtuiging: Ondernemen leer je het beste in de praktijk. Bij StartUp Nijmegen, gevestigd aan het Stationsplein, maken ondernemers gebruik van flexplekken waar alle noodzakelijke faciliteiten aanwezig zijn, inclusief spreekkamers, presentatiezaal, deelfiets en -auto. De deur staat overal open, je moet elkaar voortdurend tegenkomen.

Programma

Dick Bos is als ervaren ondernemer de aanjager en de gehele dagaanspreekbaar bij vragen of problemen. Daarnaast heeft hij een acceleratieprogramma opgezet. Elke week is er een workshop over wisselende onderwerpen en worden lightning talks gehouden, korte verhaaltjes waarop feedback welkom is. Eens per maand is er een brainstormevent en ieder kwartaal een ‘college tour’ en FuckUp Night.

Experts

Met 25 partners uit het bedrijfsleven en (semi)overheid heeft Dick afspraken gemaakt voor extra ondersteuning. Deze experts houden spreekuren, één-op-één coaching, en helpen niet alleen met kennis en kunde, maar ook met hun netwerk. En er is het programma BAM, sla met je vuist op tafel, focus op groei sessies. Vijf startups, zo divers mogelijk, sparren iedere week over hun dromen en welke doelen ze willen bereiken: volgende week, het eerste kwartaal, dit jaar, in de toekomst. Zo bouwt de groep een band op en worden zakenmatties voor het leven.

Niet afhaken

Zijn aanpak zorgt ervoor dat de kans dat startups voortijdig afhaken, afneemt. Negentig procent haalt de eerste vijf jaar wel. Hij doet niet aan selectie aan de deur, maar laat ze zelf ontdekken of hun onderneming een succes kan worden. Van de starters in zijn netwerk zijn er 61 fulltime ondernemer, 27 hebben een parttime verbintenis en vier nemen alleen deel aan het acceleratieprogramma. Dick verwacht dat er dit jaar 25 ondernemingen uitgroeien. Daarvoor komen weer nieuwe terug.

StartUp Nijmegen werkt aan de toekomst. Daarbij wordt samenwerking gezocht met RU, HAN, ROC, KVK, Belastingdienst en overige onderwijsinstellingen. Samen kunnen ze een brug bouwen om het startup ecosysteem in de regio te optimaliseren. https://www.startupnijmegen.nl/

Dit artikel verscheen op 19 april in het in opdracht van de provincie Gelderland gemaakte magazine Toekomstmakers.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Kyllian Hazes

Agenda Activiteiten

19 feb

06:20
Locatie: Duiven

Roadshow grensoverschrijdend werken door BDO

30 jan

06:20
Locatie: Rabobank Apeldoorn, Eendrachtstraat 133, 7336 AC

Nieuwjaarsbijeenkomst Apeldoorns Business Collectief