Je bekijkt nu Het jeugdjournaal, waarom het goed is voor je kind

Het jeugdjournaal, waarom het goed is voor je kind

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Het NOS Jeugdjournaal wordt uitgezonden op NOS, twee keer per dag. In de ochtend, om 8.45 is er een uitzending en in de avond om 19.00 uur is er een uitzending. In het weekend wordt het jeugdjournaal slechts een keer uitgezonden, namelijk om 7 uur in de avond. Tijdens het jeugdjournaal wordt er nieuws uitgezonden voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het jeugdjournaal wordt al voor bijna 35 jaar uitgezonden en is een goede manier voor je kind om op de hoogte te blijven van het nieuws zonder de aandacht te verliezen.

Wat is het jeugdjournaal?

Het jeugdjournaal is een uitzending van het nieuwsjournaal speciaal gericht op kinderen. Omdat het nieuws dat wij dagelijks kijken misschien iets te gevoelige beelden kan bevatten voor je kinderen of omdat het nieuws niet gemakkelijk kan worden begrepen. Daarnaast zijn financiële nieuwsartikelen ook niet heel interessant natuurlijk. Het jeugdjournaal vertelt het belangrijkste nieuws op een manier dat kinderen het gemakkelijk kunnen begrijpen. Er wordt vaak gekozen om wat leukere en kindvriendelijke onderwerpen te kiezen zoals bijvoorbeeld feestdagen, trends en andere interessante dingen. Op deze manier raakt het kind namelijk een stuk minder snel afgeleid van het nieuws. 

Het jeugdjournaal is gemaakt om zo informatief mogelijk te zijn voor de kinderen zonder saaie of zware onderwerpen die ze niet begrijpen. Dit is natuurlijk erg goed voor het kind, omdat deze up to date blijft met het belangrijke nieuws in ons land. De manier waarop het jeugdjournaal is gemaakt zorgt er ook voor dat de kinderen het vaak leuk vinden om te kijken en ook interessant vinden. Hierdoor blijft het nieuws ook een stuk beter hangen en leren ze elke dag weer iets nieuws. Het is dus erg goed om je kind het jeugdjournaal te laten kijken 

Tijdens de uitzending van het jeugdjournaal worden een aantal dingen besproken. Als eerst wordt het nieuws vaak geopend met het belangrijkste artikel. Vervolgens worden er nog een aantal belangrijke items besproken. Net zoals het echte journaal wordt het weer natuurlijk ook besproken en steeds vaker komen er nog een aantal andere leuke segmenten in voor van bijvoorbeeld social media video’s die grappig zijn. 

Het jeugdjournaal is op meerdere manieren te bekijken

Veel kinderen zitten tegenwoordig op de tablet, telefoon of computer. Jeugdjournaal is specifiek gemaakt voor de doelgroep tussen de 9 en 12 jaar. Omdat steeds meer kinderen van deze leeftijd televisiekijken, probeert NOS daarom kinderen op een andere manier te bereiken, zoals bijvoorbeeld over social media. Er zijn een hoop verschillende soorten media waar kinderen naar kunnen kijken om toch op de hoogte te blijven van het nieuws op een kindvriendelijke manier. Als je kind dus de televisie saai vindt kan deze alsnog het jeugdjournaal kijken via TikTok of Instagram. 

Op de social media pagina’s van het jeugdjournaal worden vaak video’s gezet die kort maar krachtig het nieuwsartikel uitleggen. Wanneer kinderen deze nieuwsartikelen volgen, krijgen ze direct het nieuws van het moment mee. Vaak wordt ervoor gekozen om interessante en leuke nieuwsartikelen te plaatsen op het account van het jeugdjournaal om het nieuws interessanter te maken voor de jongere generatie. 

Het jeugdjournaal wordt op de televisie op tijden uitgezonden dat de meeste kinderen het kunnen kijken. In het geval dat je toch een uitzending mist is het mogelijk om via de televisie of via het internet de uitzending terug te kijken. Op deze manier kan je kind toch nog het belangrijkste nieuws van de dag meekrijgen, ook wanneer het niet mogelijk is om de uitzending live te volgen. Daarnaast kan je op de website of op de social media apps ook alle belangrijke berichten volgen. 

Hoe goed is het jeugdjournaal precies

Het jeugdjournaal is qua inhoud van nieuws vaak hetzelfde als het normale nieuws van NOS. Het verschil ligt vaak op de invalshoek en de manier van vertellen. Het jeugdjournaal bekijkt meestal de positieve kant van het slechte nieuws. Daarnaast worden de heftige en confronterende beelden natuurlijk zo veel mogelijk weggehouden en wordt er gekozen voor zorgvuldig taalgebruik dat het nieuws minder gruwelijk laat lijken. 

Het is natuurlijk erg goed dat het kinderen nieuws kunnen kijken zonder aan te negatieve beelden en woorden blootgesteld te worden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de kinderen niet direct erg bang worden gemaakt. Dit kan echter wel voorkomen. Zolang het kind goed om kan gaan met deze angst en erover kan praten met zijn of haar ouders is het kijken van het jeugdjournaal erg goed. 

Om ervoor te zorgen dat je kind het nieuws goed kan verwerken en er goed mee om kan gaan is het belangrijk om te laten zien dat je kind er met je over kan praten. Probeer het slechte nieuws niet te verbergen voor je kinderen, omdat dit nieuwsgierigheid opwekt. Stel je open en transparant op tegenover je kinderen zodat ze altijd weten dat ze je iets kunnen vragen als ze het niet begrijpen of bang zijn. 

Ook is het belangrijk om je kinderen te laten zien dat het normaal is om bezorgd te zijn om bepaalde nieuwsartikelen. Zorg ervoor dat je kind zich beschermd voelt. 

Moeten kinderen het jeugdjournaal kijken?

De meeste mensen zullen het wel aanraden om het jeugdjournaal te kijken. Dit geldt vooral voor de kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud. Op deze manier blijven ze op de hoogte van alle gebeurtenissen op het land en leren ze natuurlijk altijd iets nieuws. Het jeugdjournaal is erg informatief en ook belangrijk voor de ontwikkeling van kennis over ons land en de wereld om ons heen. 

Elke avond je kind voor de televisie zetten is misschien niet de beste oplossing. Je kan ook via social media je kinderen blootstellen aan de artikelen van het jeugdjournaal, bijvoorbeeld wanneer je veel merkt dat ze gebruik maken van een bepaald type media. Help je kinderen met het begrijpen van het nieuws en laat ze vragen stellen wanneer ze naar je toekomen om ze zo veel mogelijk te ondersteunen tijdens de ontwikkeling.