Je bekijkt nu Hoe laat je jouw zelf geschreven boek uitgeven?

Hoe laat je jouw zelf geschreven boek uitgeven?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Als je een boek wilt gaan schrijven of er al een hebt geschreven wil je deze natuurlijk laten uitgeven. Met het uitgeven van een boek wordt bedoeld dat een bepaalde uitgever jouw boek op de schappen brengt in de winkels en meerdere exemplaren laat printen. Zelf je boeken laten printen en op de schappen brengen is natuurlijk niet gemakkelijk en voor een groot deel van de mensen zelfs niet te doen. Je kan kiezen om je boek uit te geven zowel digitaal als fysiek. Ook kan je kiezen voor uitgeven in eigen beheer of via een uitgever. 

De meest populaire methodes van een boek uitgeven

Een van de meest voorkomende manieren van uitgeven en ook het ideaalbeeld van de meeste schrijvers is je boek uit te laten geven door een gevestigde kwaliteit uitgever. Deze uitgever regelt alles voor je boek. Van promotie tot verkoop, van redactie tot vormgeving. Hier hoef je zelfs niet voor te betalen. De uitgeverij wil natuurlijk wel zijn geld terugverdienen en daarom weet je zeker dat je boek zo goed mogelijk op de markt wordt geadverteerd. Het grootste nadeel van deze uitgevers is de hoge drempel die ze stellen, de lange aanloop voor het boek verschijnt en de beperkte zeggenschap van de schrijver over het proces van uitgeven. 

Een andere methode is eigen beheer. Dit is het compleet tegenovergestelde van het kiezen voor een uitgever. Je regelt alles zelf, van redactie tot het verkopen van het boek. Dit is een hele investering, omdat je alles wat een uitgever voor je doet dus zelf moet doen. Zo moet je geld uitgeven voor marketing, promotie en natuurlijk het drukken van de boeken. Het kan financieel veel opleveren maar heeft ook aardig wat risico. Alle boeken die je niet verkoopt, moet je natuurlijk zelf houden. Kies je echter voor printing on demand wordt het boek pas geprint wanneer deze besteld is. Hierdoor loop je een stuk minder risico, maar dit kost natuurlijk wel weer wat extra.

De makkelijkste manier om een boek uit te geven is om dit te doen in de vorm van een e-book. Het grootste voordeel hiervan is dat drukken, opslag en distributie helemaal niet relevant is. Het boek kan in de vorm van een e-book worden verkocht bij de grootste namen op de markt, zoals KOBO, Amazon en iBookstore. Een stuk minder mensen maken echter gebruik van e-books en de verkoopprijs kan vaak niet te hoog worden gemaakt. 

Ontwikkeling van uitgeven van boeken

Er zijn tegenwoordig steeds meer nieuwe manieren om een boek uit te geven. Deze methodes maken het een stuk makkelijker voor beginnende schrijvers om hun boeken op de markt te brengen. Zo heb je bijvoorbeeld een Self Publishing Platform, dat dan weer een onderdeel is van eigen beheer. Dit platform helpt je met het drukken van de boeken (on demand) en stelt deze beschikbaar. De redactie en vormgeving van het boek, zowel als de marketing moet je echter volledig zelf gaan regelen. 

Een dienstverlenende uitgeverij biedt in grote lijnen hetzelfde als de kwaliteitsuitgever, maar biedt het juist aan als dienst. Dit betekent dat het bedrijf alles voor je regelt, maar je hier wel voor moet betalen. Dit is natuurlijk weer een investering. 

Ook kan je kiezen voor een 50/50 uitgeverij, wat weer een middenweg is tussen de kwaliteitsuitgever en de dienstverlenende uitgeverij. Hier investeer je in de helft van de totale productiekosten. Hiervoor krijg je in ruil de helft van de totale verkoopopbrengst. De investering is vaak hoog maar wordt vaak terugverdiend omdat de uitgever minimaal zijn kosten eruit wil halen. 

Als laatste kun je ook ervoor zorgen dat mensen in je boek investeren, zodat je zonder financieel risico kan gaan voor de methode van eigen beheer of een andere vorm van uitgeven. Er zijn genoeg websites die crowdfunding als mogelijkheid aanbieden. Op deze websites plaats je vaak een omschrijving van het boek, misschien een samenvatting en je idee. Vervolgens voeg je een bedrag toe wat je wilt bereiken om je boek uit te gaan geven en mensen kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen investeren. Je kan de investeerders bijvoorbeeld belonen met hun eigen kopie van het boek of speciale details geven voordat het boek uitkomt. 

De stappen van een boek uitgeven

De eerste stap van het uitgeven van een boek is het opsturen van een manuscript naar de uitgeverij. Dit is een versie van het boek die niet volledig compleet is. De uitgever kijkt naar dit manuscript en bepaalt of het geheel goed is, of het verhaal al eerder is gedaan en of het past bij de andere boeken die passen onder de naam van de uitgever. Ook wordt er natuurlijk gekeken naar het fonds en hoeveel mensen het boek zouden willen lezen. Is alles positief, dan kiest de uitgever je boek. 

De uitgever gaat eerst vaak in gesprek met de auteur. De plannen worden omschreven, zowel als andere methodes om het verhaal op de markt te brengen zoals een e-book of een luisterboek. De redactie kijkt in de tussentijd naar het boek en let op spelfouten en eventuele wijzigingen (die natuurlijk wel worden besproken met de schrijver). Vervolgens is het manuscript klaar om te drukken, ofwel persklaar. Er wordt gezocht naar de juiste mensen die het boek kunnen illustreren of een cover kunnen maken, wat afhankelijk is van het type boek. Is dit afgerond, dan kan het boek gedrukt worden door de uitgever. 

Vervolgens zijn er nog een aantal processen die worden verricht. De eerste stap is natuurlijk de gedrukte boeken vorm te geven en klaar te maken voor verkoop. Er is een afdeling die zich richt op de marketing van het boek om deze meer te laten verkopen. Ook is er een afdeling voor vertalingen als het boek verkocht moet worden naar buitenlandse uitgevers. Zo zijn er nog een hoop andere afdelingen die allemaal hun eigen functie hebben. Het belangrijkste is dat je boek klaar in de winkel komt te liggen. Hou er wel rekening mee dat de standaard van de uitgever vaak erg hoog ligt.