Een krant zoals bijvoorbeeld de Telegraaf wordt al vanaf oudsher gelezen. Er zijn vele regionale kranten maar er zijn ook landelijke kranten die uitgebracht zijn in de loop der jaren. Alhoewel heel veel mensen nu vaker naar een digitale versie blijft ook de papieren versie populair. Wat is er nu fijner om onder het genot van een bakkie koffie s’ morgens de krant te lezen?
Wat is een persfotograaf?
Eigenlijk zegt de naam van dit beroep het al, persfotograaf. De fotograaf maakt persfoto’s. En de foto’s worden dan gebruikt voor veel soorten nieuwsberichten. Een persfoto wordt in opdracht gemaakt van bijvoorbeeld een krant maar de foto’s worden ook wel gemaakt als willekeur.
Tegenwoordig wordt een persfotograaf ingehuurd voor een bepaalde opdracht. Het komt dan ook vaak voor dat je als persfotograaf in dienst bent van meerdere opdrachtgevers. Wanneer een persfotograaf willekeur foto’s maakt kunnen deze foto’s doorverkocht worden aan partijen die interesse hebben in de foto’s.
Een persfotograaf is dus gespecialiseerd in persfotografie. Dit heeft weer betrekking op gebruikte foto’s over bepaalde nieuwsonderwerpen om zo het onderwerp aan te vullen. De persfotograaf zoekt ook niet alleen spannende foto’s maar maakt ook foto’s op afspraak.
Wanneer een krant of mediabedrijf een persfotograaf inhuurt is dat vaak omdat er een artikel geschreven wordt waar foto’s bij moeten komen.
Wat doet een nieuwsfotograaf allemaal?
Als nieuwsfotograaf ben je meestal met actualiteiten. Het is dan ook een taak om snel op de locatie te zijn als er een actualiteit is. Bij een geplande reportage gaat de nieuwsfotograaf op stap met de reporter.
Een nieuwsfotograaf werkt over het algemeen voor een krant. Het is dan de taak van de fotograaf om bepaald nieuws in beeld te brengen. Dat is niet voor elke fotograaf mogelijk. Een nieuwsfotograaf werkt meestal voor een lokale krant of voor een landelijke krant. Vaak is de opdracht dan een reportage voor een nieuwsitem.
Wanneer een fotograaf voor een plaatselijke krant werkt is de nieuwswaarde veel minder groot als bij een landelijke krant. Zo wordt er ook veel minder betaald voor een foto. Bij een landelijke krant is de nieuwswaarde dus ook veel groter. Het gaat dan vaak wel om foto’s die exclusief zijn. De vergoeding wordt dan ook hoger als de foto van een uitzonderlijke gebeurtenis is.
We blijven via de krant altijd op de hoogte van gebeurtenissen en een foto hoort daar vaak ook bij. En het gaat niet alleen om foto’s van nieuws uit binnenland maar ook uit het buitenland. Het beroep van de nieuwsfotograaf/ persfotograaf is heel apart. Er moet bij een onverwachte gebeurtenis wel meteen aanwezig zijn.
Waarom staan er foto’s in een krant?
Een foto die in de krant staat is een momentopname van wat de werkelijkheid is. Veel kranten gebruiken dan ook een foto bij een artikel om het verhaal te vertellen. Een foto maakt een artikel vaak ook een stuk duidelijker maar trekt op de manier ook de aandacht van de lezers. Veel mensen willen ook vaak een foto zien om zeker te zijn dat iets ook daadwerkelijk gebeurd is. Een foto brengt ook afwisseling in een krant. Zo staat er niet alleen maar tekst in de krant maar ook een foto. Ook kunnen de lezers op deze manier er een gevoel bij krijgen. Sommigen worden blij, boos of verdrietig. Door de foto krijgen de lezers ook extra informatie over het artikel.
De Telegraaf
In Nederland kennen we allemaal het dagblad De Telegraaf wel. De Telegraaf is in 1893 opgericht door Jonkheer Henry Tindal en Gerard Adriaan Heineken. Het brengt zes dagen in de week een krant uit waar je binnen- en buitenlands nieuws kan vinden. De Telegraaf heeft ook een financiële sectie die “De Financiële Telegraaf” genoemd wordt. Je kunt er dagelijks ook de sport vinden en daar hebben ze ook een sportsectie die “de Telesport” genoemd is.
De Telegraaf is gevestigd in Amsterdam en is een ochtendkrant. Ze hebben een betaalde oplage van 353.000 exemplaren.
De telegraaf heeft een heel diverse doelgroep maar ze hebben wel het grootste bereik in Nederland. Tegenwoordig is 50% procent van de bevolking die de telegraaf leest op de papieren versie maar ook de digitale versie. Wanneer je meer van het lezen op een computer of tablet bent is de digitale versie zeker een leuke optie.
Het is ook mogelijk om een abonnement te nemen op de Telegraaf. Dit kan een abonnement zijn voor de hele week maar er kan ook de keus gemaakt worden voor alleen de weekenden of wanneer je meer van de computer bent een digitaal abonnement. Het is zelfs mogelijk om een abonnement te kunnen nemen het tijdschrift De Vrouw en vrij. ER kan ook gekozen worden voor een extra dikke papieren krant op zaterdag.
Wat is een krant?
Een krant wordt ook wel een courant of nieuwsblad genoemd die regelmatig verschijnt. Een krant wordt over het algemeen op papier gedrukt waar je nieuws in kan vinden die op dat moment belangrijk zijn om te weten voor de medemens.
Een krant heeft drie functies:
- De informatie die in de krant te vinden is moet objectief zijn
- De krant zet gebeurtenissen en ontwikkelingen in een context
- In een krant kan er geadverteerd worden door bedrijven, instellingen en personen
Wat is het verschil tussen een ochtend en een middagkrant?
Een ochtendkrant wordt in de ochtend geleverd. De ochtendkrant wordt thuisbezorgd door mensen die graag een zakcentje willen verdienen. Bij de ochtendkrant moet de kopij vaak voor middernacht ingeleverd worden zodat de krant in de nacht gedrukt kan worden. Daarna gaan ze naar de distributiepunten gebracht zodat de bezorgers de kranten kunnen afleveren bij abonnees.
Een middagkrant wordt vaak pas aan het eind van de middag geleverd of aan het begin van de avond. De kopij van de krant kan dan ingeleverd worden tot het middaguur zodat de krant daarna gedrukt kan worden. Hierna gaan ze naar de distributiepunten zodat de abonnees de middagkrant kan lezen. De middagkranten komen steeds minder voor, deze zijn vaak ochtendkranten geworden.
De telegraaf is dan ook een ochtendkrant.