Teletekst is een nieuwsmedium dat in 1980 opgericht werd in Nederland door de NOS. De eerste ontwikkeling werd gedaan door de BBC, maar dat was al in 1973. Er waren toen nog maar een beperkt aantal mensen die een televisie hadden waar de teletekst op beschikbaar was. Met een promotiefilmpje werd er meer aandacht gevraagd voor het bestaan van teletekst. Maar wat hield teletekst in, wat kon je er allemaal mee en waar kun je dat vinden?
De uitleg van NOS teletekst
Teletekst is in het leven geroepen als bron van informatie die je op kan roepen wanneer jij daar de behoefte toe voelt. In het begin was teletekst alleen te vinden op de televisie, samen met het signaal van de tv zenders kwam de dienst van NOS teletekst ook je televisie binnen.
De informatiedienst kun je oproepen door de afstandsbediening. Het leuke is dat je tegenwoordig ook een app hebt van de NOS waarmee je ook nog gebruik kunt blijven maken van NOS teletekst.
Teletekst werd eigenlijk in het leven geroepen voor dove mensen en slechthorende voor ondertiteling bij de programma’s. Al snel werd ontdekt dat er veel meer mee mogelijk was dan alleen het voorzien van ondertiteling. Voor dove mensen en slechthorende ging er daardoor ook een wereld open.
Het ontstaan van Teletekst
Teletekst werd niet in Nederland bedacht en begonnen. De eerste zender die gebruik ging maken van teletekst was de BBC. De teletekst dienst werd in het begin alleen gebruikt voor ondertiteling. Hiermee werd het voor dove en slechthorende mensen ook makkelijker om naar de televisie te kunnen kijken.
Dat teletekst veel meer zou worden werd al vrij snel duidelijk. De ontwikkelaars gingen er mee verder en hadden als snel door dat teletekst ook als nieuwsmedium gebruikt kon worden. Op die manier werd het nieuws er ook op gepubliceerd en kon je altijd wanneer jij dat wilde even het nieuws doornemen.
Nederlandse teletekst, bestaat het nog?
De Nederlandse teletekst bestaat nog, alleen is het wel zo dat de commerciële omroepen al afgezien hebben van het gebruik van teletekst. Dit had alles te maken met de opkomst van het internet. Er werd minder gebruik gemaakt van de diensten van teletekst.
In Nederland maakt alleen de NOS nog gebruik van teletekst. Daarom is het uiteindelijk ook NOS teletekst gaan heten. Teletekst was vanaf 1990 in Nederland 4 uur per dag beschikbaar, later werd dit permanent. Dit is nu nog steeds het geval.
Waar kun je NOS teletekst vinden?
Als je teletekst zoekt, dan kun je die op verschillende plaatsen vinden. Om te beginnen natuurlijk waar het allemaal begonnen is, op de televisie. Hiervoor heb je alleen een televisie en de teletekst functie nodig.
Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om via een app op je telefoon of tablet toegang te hebben tot de NOS teletekst diensten. Hierdoor kun je overal, waar je ook bent gebruik maken van de diensten die NOS teletekst nog steeds aanbiedt.
Als laatst kun je natuurlijk ook teletekst bekijken via de website van de NOS. Als je op de website van de NOS bent dan kun je daar gewoon zoeken naar NOS teletekst, dan kom je vanzelf op de juiste pagina terecht.
Teletekst op de televisie
Teletekst op de televisie kun je gebruiken met de afstandsbediening. Er zijn twee verschillende soorten televisieaansluitingen die beide anders werken als het om teletekst gaat. Het gaat om digitale televisie en analoge televisie.
Hoe werkt teletekst bij digitale televisie?
Bij digitale televisie heb je de afstandsbediening van de mediabox nodig voor het bedienen van teletekst. Daarmee moet je de mediabox afstemmen op een van de drie beschikbare kanalen van de NPO. De NPO was voorheen de NOS.
Daarna druk je op de teletekstknop op de afstandsbediening. Hierbij moet je wel even goed opletten, want niet bij iedere provider ziet deze knop er hetzelfde uit en zit deze knip op dezelfde plaats op de afstandsbediening.
Als je dan de teletekst pagina voor je open hebt staan op de televisie selecteer je het paginanummer van de pagina die je graag wil bezoeken. Ben je klaar met het gebruiken van teletekst en wil je deze afsluiten, dan kun je weer gewoon op de teletekst knop drukken om deze af te sluiten.
Hoe werkt teletekst bij analoge televisie?
Bij analoge televisie heb je de afstandsbediening van de televisie nodig. Ook hierbij moet je de televisie afstemmen op een van de drie kanalen van de NPO. Dan druk je op de teletekst knop op de afstandsbediening, over het algemeen wordt deze weergegeven met een rechthoek en drie liggende streepjes.
Als de teletekstpagina dan open staat op de televisie kun je met de cijfertoetsen op de afstandsbediening het nummer van de gewenste pagina intoetsen zodat de juiste pagina voor je naar voren gehaald kan worden.
Ben je klaar met het zoeken en lezen op teletekst, dan kun je deze weer afsluiten door de teletekst knop op de afstandsbediening weer in te drukken. Wanneer je dat hebt gedaan dan kom je weer terug op de NPO zender waar je de televisie op had afgestemd.
Hoe werkt teletekst via de NOS teletekst app?
Tegenwoordig kun je televisie kijken en teletekst lezen tegelijk doen. Hiervoor hoef je alleen maar de NOS teletekst app op je telefoon of tablet te installeren. Maar hoe kun je dan via de NOS teletekst app precies gebruik maken van teletekst?
Om te beginnen moet je eerst de app op je apparaat installeren. Dan open je de NOS teletekst app. Je komt dan automatisch op pagina 101 terecht. Als je al weet naar welke pagina je toe wil gaan, dan hoef je alleen maar de nummers van die pagina in te toetsen en je navigeert er al heen.
Pagina’s die je vaak bezoekt worden ook opgeslagen onder je favorieten, zo kun je nog sneller naar je favoriete pagina toe gaan. Met de gekleurde bolletjes die je in de app vindt kun je ook makkelijk naar de juiste categorie navigeren. Ben je klaar met het lezen van teletekst, dan hoef je alleen maar de app af te sluiten.