Je bekijkt nu Teletekst, hoeveel wordt het nog gebruikt?

Teletekst, hoeveel wordt het nog gebruikt?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Al enkele tientallen jaren bestaat teletekst in Nederland. Dit nieuwsmedium werd in 1980 opgezet in Nederland door de NOS. Waard de BBC dit in 1973 in korte tijd heeft weten te ontwikkelen. Toen waren er maar 2000 mensen die over een televisie beschikken die ook de functie van teletekst had. Er werd een promotiefilmpje gemaakt om het gebruik van teletekst te promoten. Wat is teletekst, wat kun je er mee en wordt het in deze tijd nog steeds wel gebruikt? 

Wat is Teletekst? 

Teletekst is een informatiebron op de televisie die je zelf op kunt roepen. Dit signaal wordt meegestuurd met het televisiesignaal, je ziet ze alleen buiten het normale beeld omdat je hem zelf op moet roepen. 

Dit oproepen kun je gewoon doen met de afstandsbediening van je televisie. Met de teletekst functie werd het ook mogelijk gemaakt om de Nederlandstalige televisieprogramma’s te kijken met ondertiteling. 

De geschiedenis van de teletekst

Van oorsprong werd teletekst ontwikkeld om televisieprogramma’s te kunnen voorzien van ondertiteling, zodat doven en slechthorenden ook televisie konden kijken. In 1972 werden de eerste proefuitzendingen voorzien van teletekst al gedaan.

Later is gebleken dat teletekst voor meer doeleinden gebruikt zou kunnen worden, dit werd dan ook doorontwikkeld en werd langzamerhand een belangrijk nieuwsmedium, want je kunt er al het nieuws op terug vinden. Teletekst bestaat nog steeds en wordt ook nog steeds gebruikt.

Teletekst in Nederland

In de jaren na de lancering van het teletekst kanaal groeide het aantal Nederlandse gebruikers langzaam. In 1990 was het mogelijk om 4 uur per dag gebruik te kunnen maken van teletekst. Daarvoor kun je er alleen gebruik van maken tijdens de uitzendingen. Teletekst stopte dan ook na de laatste uitzending en begin weer bij de eerste uitzending.

Op de teletekstpagina’s kon je nieuws- en sportberichten ontvangen en lezen. Maar dat was nog niet alles, want er kwamen steeds meer externe leveranciers van informatie, als Schiphol en de NS en de Beurs van Amsterdam. Zij gingen teletekst gebruiken als vaste digitale krant. Zij publiceerden daar actualiteiten.

De opkomst van het internet en teletekst

Toen internet in opkomst was en er een toename was van het aantal aanbieders van online nieuwsdiensten werd er gedacht dat dit het begin van het eind zou zijn voor teletekst. Maar toch is gebleken dat nog steeds heel veel mensen gebruik maken van teletekst. 

Het inmiddels bejaarde medium bleek nog steeds enorm populair te zijn. Miljoenen mensen maken jaarlijks nog steeds gebruik van de diensten van teletekst. De snelheid en de betrouwbaarheid van Teletekst is niet gaan wankelen door de opkomst van het internet. 

Het aantal gebruikers dat teletekst op de televisie gebruikte daalde langzaam, maar door het ontwikkelen van een app voor op tablets en smartphones is gebleken dat teletekst nog steeds heel veel gebruikt wordt. 

Dagelijks gebruiken nog honderden duizenden mensen de app van teletekst als nieuwsbron, of om even snel iets op te kunnen zoeken. De waardering van teletekst wordt uitbetaald doordat er nog steeds zoveel gebruikers actief zijn op dit prachtige platform. 

Hoewel teletekst steeds minder te vinden is blijft de NOS gewoon doorgaan met dit platform. Dagelijks bezoeken mensen nog steeds de app of de functie op de televisie. De meest populaire pagina’s zijn al jaren pagina 101 voor het nieuws, pagina 300 voor de televisiegids, pagina 600 voor sportnieuws, pagina 701 voor het weerbericht, pagina 818 voor de voetbaluitslagen van de Eredivisie en pagina 888 voor de ondertiteling. 

Hoe werkt teletekst op de televisie?

Op de televisie kun je gebruik maken van teletekst. Hiervoor heb je alleen de afstandsbediening nodig. Er zit wel een verschil in het gebruik tussen digitale televisie en de analoge televisie. De uitleg is als volgt:

Analoge televisie

  • Neem de afstandsbediening van de televisie in je hand
  • Zet de televisie op een van de drie kanalen van NPO
  • Druk op het knopje waar het symbool van teletekst bij staat. Dit is over het algemeen een rechthoek met drie liggende streepjes
  • Toets de code in van de pagina die je wil gaan bezoeken, dit kun je doen met de cijfertoetsen op de afstandsbediening
  • Als je klaar bent met het zoeken op teletekst, dan kun je de teletekst knop weer indrukken om weer terug te keren naar de tv-zender

Digitale televisie

  • Neem de afstandsbediening van de mediabox in je hand
  • Zet de mediabox op een van de drie kanalen van de NPO
  • Druk op de teletekstknop, dit symbool kan per aanbieder verschillend zijn. Welke knop dit is staat vermeld in de handleiding van de tv-aanbieder
  • Toets de code in van de pagina die je wil bezoeken. Dit kun je doen met de cijfertoetsen op de afstandsbediening
  • Als je klaar bent met het zoeken op teletekst, dan kun je de teletekst knop weer indrukken

Teletekst via de website van de NOS

Teletekst is ook gewoon via de website van de NOS te vinden. Als je op internet naar de website van de NOS toe gaat dan kun je kiezen voor de optie teletekst. Als je een pagina wil gaan bezoeken dan kun je hiervoor de cijfers rechts op je toetsenbord gebruiken in combinatie met de pijltjestoetsen op je toetsenbord als je verder of terug wil bladeren op de pagina’s.

Teletekst via de NOS teletekst-app

Tv kijken en teletekst kijken kan tegenwoordig ook tegelijk. Dit kan bijvoorbeeld als je de NOS teletekst app hebt geïnstalleerd. Hoe werkt dat dan precies? 

  • Installeer de NOS teletekst app eerst op je apparaat op de gebruikelijke manier voor het installeren van de apps. 
  • Op de NOS teletekst app
  • De 101 pagina wordt automatisch geopend, met de pijltjes boven kun je verder en terug bladeren
  • Weet je al welke pagina je wil bezoeken? Toets dan de nummers van de gewenste pagina in
  • Vaak bezochte pagina’s kun je opslaan onder je favoriete pagina’s
  • Door gebruik te maken van de gekleurde bolletjes in de app kun je ook makkelijk naar een categorie als nieuws of sport gaan
  • Als je een Android gebruiker bent is het ook mogelijk een pagina te delen.