Een nieuwsreporter is een professional die het nieuws omzet in een nieuwsbericht. Een nieuwsverslaggever is de persoon die je vaak op de televisie ziet voor de camera en je vertelt wat de situatie op dat moment is. Er zijn heel veel verschillende soorten nieuwsverslaggevers en de baan is vaak meer dan je denkt dat het is. Je staat namelijk niet alleen voor de camera. Op de achtergrond moet je ook erg veel informatie verzamelen en een manier vinden om het nieuws zo goed mogelijk over te brengen naar het publiek. Zo kan je een nieuwsverslaggever worden.
De taken van een nieuwsverslaggever
Een nieuwsreporter moet met de meest accurate informatie over het nieuws komen, zo snel mogelijk. Tijdens de nieuwsgaring moet de verslaggever antwoord geven op de vragen waar de luisteraars mee zouden kunnen komen. Vaak moet je denken aan wat, wanneer, waar, hoe, waarom en wie. Hiervoor moeten een aantal dingen gedaan worden.
Als eerst moet de verslaggever een gedetailleerd onderzoek doen naar het nieuws dat gevonden is door de persoon zelf of door de instelling. Dit wordt vaak gedaan door contact op te nemen met de instellingen, organisaties en personen waar het nieuws betrekking op heeft. Daarnaast moet de verslaggever altijd rekening houden met de 5W1K-regel tijdens het maken van het nieuws.
De juistheid van de informatie die wordt vrijgegeven bij het nieuws is erg belangrijk. Alle informatie moet worden bevestigd. Is dit niet het geval, dan vertel je natuurlijk iets wat niet waar is in de luisteraars wat kan zorgen voor allerlei problemen. De reputatie en rechten van de individuelen die betrokken zijn bij het nieuws zowel als de instellingen moet gerespecteerd worden bij het maken van het nieuws.
Als nieuwsverslaggever is het dus erg belangrijk dat je heel voorzichtig bent met je onderzoek, alles bevestigd maar ook nog eens snel bent. De juistheid van informatie is heel belangrijk in het nieuws en als je niet zeker weet of iets feitelijk is dien je te vermelden dat het een claim is. Ook is duidelijkheid heel belangrijk. Vermijd uitdrukkingen en dingen die kunnen zorgen voor verwarring in het nieuws. Ondersteun de berichten met relevante beelden en besteed aandacht aan de technieken van journalistiek. Een nieuwsverslaggever heeft dus veel meer taken dan de meeste mensen denken.
Een nieuwsverslaggever worden
Mensen die zich interesseren in de wereld van journalistiek kunnen kiezen om een nieuwsverslaggever te worden. Is geen speciale opleiding vereist, maar je moet natuurlijk wel over de juiste kennis bezitten in dit vakgebied om ervoor te zorgen dat je professioneel opgeleid kan worden tot nieuwsverslaggever. De weg naar nieuwsverslaggever begint namelijk met een basisopleiding journalistiek. Vervolgens kan je allemaal cursussen volgen, zoals massacommunicatie, gespecialiseerde journalistiek, media-ethiek, technieken voor het schrijven van nieuws, interviewtechnieken, nieuwe media, contact geschiedenis en fotografie.
Als je een nieuwsverslaggever wilt worden kan je de opleiding journalistiek volgen op zowel Hbo als mbo-niveau. Over het algemeen duren deze opleidingen vier jaar. Als verslaggever kan je nog veel verschillende richtingen op.
De verschillende richtingen als verslaggever
De taken van de verslaggever verschillen natuurlijk per type verslaggever. Afhankelijk van je werkplek en het type nieuws dat je verteld heb je verschillende taken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je veel moet reizen voor dit beroep. Je moet vaak naar de locatie reizen waar het nieuws heeft plaatsgevonden en dit kan soms erg onverwachts zijn. Ook kan het zijn dat je moet reizen naar een bepaalde wedstrijd of zelfs naar een bepaald persoon om vragen te stellen over de gebeurtenissen eerder die dag. Reken er dus wel aan dat je veel onderweg bent bij dit beroep.
Alle verslaggevers zijn gespecialiseerd in hun eigen onderwerp. Er zijn heel veel verschillende onderwerpen waar je tussen kan kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld een sportverslaggever zijn, een politiek verslaggever, een algemeen nieuws verslaggever maar ook een verslaggever die oorlogssituaties vastlegt of conflicten in het buitenland. Afhankelijk van je voorkeuren kan je zelf kiezen welke vorm van verslaggeving het beste bij je past.
Specialisatie is aardig belangrijk. Als je volledig in je specialisatie duikt ben je namelijk altijd op de hoogte van alle nieuwtjes in jouw gebied. Ook bouw je een netwerk op met kennissen in dit gebied waar je eventueel nieuws of informatie van kan krijgen. Hoe groter je netwerk hoe sneller je updates krijgt en insider informatie kan verkrijgen van je contacten.
Werken als verslaggever
Als je een verslaggever bent werk je vaak voor een nieuwsmedium zoals een krant of een omroep. Specialisatie komt erg vaak voor en laat zien dat je genoeg vakkennis hebt om correct en verstaanbaar verslag te doen afhankelijk van je nieuwsmedium. Kies er dus voor om een richting op te gaan naar waar je talenten en interesses liggen zodat je enthousiast kan blijven over je nieuwe beroep als verslaggever.
Ook is het belangrijk dat je kijkt naar het bedrijf waar je voor gaat werken. Iedere nieuwszender heeft zijn eigen stijl. Het is belangrijk dat je een organisatie kiest waarbij je stijl past. Kijk door de verschillende vacatures en plaats een sollicitatie bij de baan die het meeste bij je past.
De weg naar nieuwsverslaggever
Als je een nieuwsverslaggever wilt worden is het dus verstandig om te beginnen met een opleiding in journalistiek op een mbo- of hbo-niveau. De volgende stap is om je te gaan specialiseren in journalistiek op een bepaald gebied. Probeer dit te doen bij een nieuwsmedium die past bij je stijl en je wensen. Een verslaggever is vaak nieuwsgierig en stressbestendig. Je moet er namelijk rekening mee houden dat de wereld van het nieuws er snel beweegt en je vaak niet de hele dag de tijd hebt.
Een verslaggever worden is een erg leuk beroep, maar de meeste mensen zijn niet bekend met de taken van een nieuwsverslaggever achter de schermen. Het beroep is dus meer dan voor een camera staan en het nieuws vertellen. Vaak moet je erg veel onderzoek doen, veel reizen en natuurlijk erg sociaal zijn. Als dit jou aanspreekt is de baan als nieuwsverslaggever echt iets voor jou!