Je bekijkt nu Hoe wordt de prijs van een boek bepaald?

Hoe wordt de prijs van een boek bepaald?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Als je een boek op de markt gaat brengen wordt dit vaak gedaan door een uitgever. Natuurlijk is het ook mogelijk dat de schrijver zelf het boek op de markt zet, maar dan is het al in te vullen hoe de prijs wordt bepaald. In beide gevallen zijn er echter wel een aantal factoren die een invloed hebben op de prijs van een boek. Het is wel echter altijd zo dat elk boek bij elke winkel voor dezelfde prijs wordt aangeboden. Je hoeft je dus niet zorgen te maken over dat je het boek misschien goedkoper ergens anders kan halen.

Een vaste boekenprijs

Of je het boek nou koopt in de winkel, via het internet, bij een boekenhandel of in de supermarkt, het heeft overal dezelfde prijs. Deze prijs wordt vastgesteld door de uitgever. In Nederland is het bepaald door de wet dat de prijs van het boek bepaald mag worden door de uitgever. Deze geven de prijs door aan het commissariaat van de Media. Vervolgens wordt de prijs bekend gemaakt. De uitgever mag vervolgens ieder half jaar de prijs aanpassen. De verkoopprijs die vast is gesteld geld dus voor iedereen die het boek gaat verkopen.

Een consument heeft vaak een brede keuze. Met een vaste prijs voor boeken kunnen aangevers het aanbod breed houden en zo allerlei boeken onder de aandacht van een consument brengen. Naast boeken die heel goed verkopen verkoopt de boekhandel natuurlijk ook boeken die minder winstgevend zijn. Door deze wetgeving zullen boekenhandels een breder assortiment aanhouden en kunnen nieuwe auteurs hun boeken ook nog aanbieden in deze winkel. De regel is dus eigenlijk vastgesteld om de keuze van de consument te bewaren en iedere auteur een eerlijke kans te geven voor het verkopen van boeken in een boekenhandel of winkel.

Het is echter wel mogelijk dat boeken soms goedkoper worden aangeboden. Dit is wettelijk toegestaan onder een aantal omstandigheden. Als het boek beschadigd is geraakt (niet opzettelijk) wordt deze vaak met korting verkocht. Opheffingsuitverkoop van de uitgever, importeur of verkoper is ook een mogelijkheid, maar dit moet eerst worden aangegeven aan het commissariaat. Ook wanneer boeken langer dan 2 jaar geleden zijn uitgegeven en de laatste 12 maanden niet meer zijn ingekocht door de voorkoper en er melding is gedaan aan het commissariaat mogen de boeken ook met korting worden aangeboden.

De factoren voor het bepalen van de prijs van een boek

De prijs van het boek wordt dus bijna altijd bepaald door de uitgever. Deze kijkt vaak naar een aantal factoren. Als eerst moet de uitgever de schrijver natuurlijk betalen en zelf winst overhalen. Dit is al een deel van de prijs van het boek. Daarnaast moet de uitgever ook nog eens het boek laten drukken, illustrators betalen voor de cover van het boek en de eventuele afbeeldingen in het boek zelf. Er komt ook nog een heel team bij kijken dat het boek nakijkt en de publicatie regelt en contact opneemt met de verschillende winkels.

Kortom, bij het bepalen van de prijs waarvoor het boek wordt verkocht wordt dus gekeken naar hoeveel geld de uitgever ongeveer kwijt is voor het publiceren van het boek. Dan wordt er gekeken naar hoeveel exemplaren verwacht worden te verkopen en zo wordt de prijs van het boek bepaald. De uitgevers proberen vaak een vaste prijs voor elk boek te hanteren om te zorgen dat een boek niet meer gekocht wordt omdat die goedkoper en beter is en een ander boek volledig achterwege wordt gelaten door de hoge prijs. Hier wordt dus wel rekening mee gehouden.

Een groter boek en een meer bekend boek kan natuurlijk wel iets meer geld kosten als een boek van een onbekende uitgever. Het prijsverschil is echter bijna altijd maar een paar euro’s. Je merkt ook vrij snel dat de prijs van de meeste boeken rond de 17 euro ligt. De prijs is als laatste vaak nog afhankelijk van het type cover. Is het een paperback of een hardcover? Een hardcover kost vaak iets meer geld. In de boekenwinkel kan je vaak boeken wel vinden met beide covers, afhankelijk waar je voorkeur ligt kan je de beste kopen. 

Een boek gaan uitgeven

Als je een boek wilt gaan uitgeven, dan doe je dit meestal bij een uitgever. Het is mogelijk om zelf je boek uit te geven, maar hier komt vaak een stuk meer moeite bij kijken. Daarnaast is het bekend maken van je boek vaak ook een stuk lastiger. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun boek naar de uitgever te brengen. Je moet echter wel geluk hebben, omdat de uitgever zelf bepaald of ze het waard vinden om het boek uit te geven of niet. In dit geval bepaald de uitgever dan echter de prijs van de boek en waar deze in de schappen gaat komen.

Breng je zelf een boek uit, dan kan je zelf de prijs bepalen. Natuurlijk is het niet verstandig om een boek aan te bieden voor een erg hoge prijs. Een duur boek wordt een stuk minder vaak gekocht. Het boek moet echter wel duur genoeg zijn om je gemaakte kosten te kunnen dekken. De beste optie is vaak om jou boek te vergelijken met anderen op de markt en te kijken naar de prijs waarvoor de competitie wordt aangeboden. Op deze manier kan je ook direct een goede prijs voor je eigen boek bepalen.

Nu je precies weet hoe de prijs van boeken worden bepaald en wat de regels erachter zijn weet je ook precies waar je voor betaald als je een boek gaat geven. De schrijver van een boek krijgt natuurlijk een deel van het geld, maar een deel gaat ook naar de uitgever en het team van personeel dat het boek in elkaar heeft gezet zoals jij het nu ziet. Als je boeken bijna nooit in de aanbieding tegenkomt weet je nu ook dat de Nederlandse wetgeving een aantal regels heeft gesteld om te voorkomen dat sommige boeken massaal in de aanbieding worden gegooid.