De komst van het internet heeft het dagelijkse leven en de maatschappij compleet en voorgoed veranderd. De voorziening van informatie is door de komst van het internet steeds gemakkelijker geworden. Wanneer je de beschikking hebt over het internet dan is alle informatie die je zoekt voor handen. Maar hoe handig het internet ook kan zijn, er kleven ook nadelen aan het gebruik van internet. Zo is het de laatste jaren op het internet een trend geworden om nepnieuws te verspreiden en dat is natuurlijk iets waar je helemaal niet op zit te wachten. Als je nieuws leest dan wil je ook zeker weten dat je het nieuws kunt vertrouwen. Maar hoe kun je nepnieuws herkennen en hoe wapen je jezelf hiertegen?
De trend van nepnieuws
De laatste jaren hoor je steeds vaker dat er op het internet nepnieuws is verspreid dat een viraal bereik met zich mee brengt. Dit is een zorgelijke trend want het is heel erg belangrijk dat je nieuws en informatiebronnen kunt vertrouwen. Het is dan ook heel erg belangrijk om jezelf tegen nepnieuws te wapenen en te ontdekken hoe je kunt voorkomen dat je te maken krijgt met nepnieuws.
Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om uit te sluiten of je te maken hebt met nepnieuws ja of nee. Je moet je er alleen even in verdiepen om te ontdekken via welke kanalen je dit kunt doen.
De schadelijke gevolgen van nepnieuws
Het verspreiden van nepnieuws kan ernstige gevolgen hebben en de samenleving ontwrichten. Degene die namelijk het nepnieuws schrijven en verspreiden hebben vaak als doel om chaos te veroorzaken. Het doel van iemand die nepnieuws verspreid is niet om ervoor te zorgen dat mensen over een goede informatievoorziening beschikken. En de gevolgen kunnen desastreus zijn.
Zeker in de corona periode waren de schadelijke gevolgen van nepnieuws enorm. Er gingen via diverse social mediakanalen allerlei verhalen de ronde dat diverse politici een geheime agenda erop nahielden en het corona virus met opzet in de wereld hebben gestuurd. Dit had tot gevolg dat enkele politici in ons land bedreigd werden.
Maar ook zorgt het ervoor dat er veel onrust ontstond onder de bevolking en er massaal demonstraties kwamen. Dit had natuurlijk enorme risico’s, want zoveel mensen die samen aan het demonstreren waren leidde tot enorm veel meer besmettingen. Mede om deze reden probeert de overheid er ook alles aan te doen om het verspreiden van nepnieuws te voorkomen.
Daarom is nepnieuws herkennen ook zo ontzettend belangrijk. Als je weet waar je op moet letten, welke bronnen wel of niet juist zijn, wordt het nepnieuws herkennen makkelijker en wordt het minder verspreid.
Hoe kun je nepnieuws herkennen?
Nepnieuws herkennen kan best wel lastig zijn. Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld veel programma’s beschikbaar waarmee het voor een maker en verspreider van nepnieuws erg gemakkelijk is. Misschien heb je weleens gehoord van ‘deep fake’ video’s? Dit zijn video’s die zo gemonteerd zijn dat ze echt lijken. Deep fake video’s zijn erg gevaarlijk omdat ze zo realistisch echt kunnen zijn.
Juist omdat deep fake video’s zo echt lijken is het bewijs voor de niet deskundige kijker daarmee overtuigend. Terwijl de video dus nep is. De impact van een deep fake video is om die reden dan ook enorm.
Factchecken
Als je een nieuwsbericht leest waarvan je niet zeker weet of de herkomst ervan wel betrouwbaar is dan kun je via diverse pagina’s online kijken of het nieuws dat je onder ogen wel hebt gekregen ook echt waarheid is of dat het onbetrouwbaar is. Er zijn diverse sites waarop je kunt checken of het nieuws wel daadwerkelijk betrouwbaar is.
Wanneer je iets leest op social mediakanalen zoals bijvoorbeeld Facebook, zijn er ook diverse groepen op Facebook te vinden waar nepnieuws herkennen erg makkelijk is. Op die manier weet je zeker dat het nieuws wat je onder ogen krijgt ook daadwerkelijk betrouwbaar is.
Facebookpagina’s checken
Facebook is een populair social medium platform en wordt dan ook intensief gebruikt om mensen aan elkaar te verbinden maar ook om nieuws te verspreiden of om het medium te gebruiken voor marketingdoeleinden. Helaas zijn er daarom ook mensen actief die niet zulke goede intenties hebben en puur geïnteresseerd zijn in een zo groot mogelijk bereik.
En nepnieuws is vaak interessant en weet mensen te triggeren. Als nepnieuws dan ook nog eens goed gedeeld wordt op diverse sociale mediakanalen dan is het doel bereikt, zoveel mogelijk aandacht. Nepnieuws herkennen is dus heel erg belangrijk. Op die manier kun je voorkomen dat nepnieuws zich enorm gaat verspreiden.
Maar hoe kun je nepnieuws herkennen op Facebook? Allereerst kun je proberen om de bron te achterhalen. Met wat voor Facebook pagina heb je te maken? Als je naar de pagina zelf gaat, ziet deze er dan professioneel uit of amateuristisch? En ook belangrijk, wat voor nieuws deelt de pagina gemiddeld?
Als het veel van dezelfde soorten nieuwsberichten zijn dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat het nepnieuws is. Dan is het een pagina die uit is op een zo groot mogelijk bereik. Zie je veel advertenties op de Facebookpagina? Dan weet je dus eigenlijk ook al direct dat je deze pagina niet kunt vertrouwen.
In dat geval wil de pagina zoveel mogelijk likes en volgers krijgen om te gaan verdienen aan de advertenties. Een adverteerder wil namelijk gevonden worden op social media. De manier waarop maakt vaak niet uit.
Bescherm jezelf tegen nepnieuws
Nepnieuws herkennen is heel erg belangrijk omdat als je vaak nepnieuws leest kom je in een spiraal van nepnieuws terecht. Dit heeft te maken met het algoritme waarmee dit soort pagina’s werken. Dit is een beetje technisch maar het heeft onder andere te maken met cookies en andere instellingen waardoor je telkens nieuwe content aangeboden krijgt in de categorie waarin je veel leest.
Dit kun je testen door bij zoekmachines bijvoorbeeld te zoeken op een bepaald product. Je zult merken zodra je dit gedaan hebt dat je in de advertenties die je online tegenkomt nu deze producten zult tegenkomen. Je kunt je dus voorstellen dat dit dus met nepnieuws net zo werkt. Op die manier blijf je last houden van nepnieuws en daarom is nepnieuws herkennen en bestrijden zo belangrijk.